Ανησυχώ για την κατάσταση στη Γερμανία, λέει ο επικεφαλής της ΚΟ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατικών

Ανησυχώ για την κατάσταση στη Γερμανία, λέει ο επικεφαλής της ΚΟ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατικών

Η σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Ενσωμάτωσης της Σαξονίας τονίζει ότι οι δυσαρέσκεια των Ανατολικογερμανών είναι απόροια της μη εξάλειψης των αδικιών και των βίαιων αλλαγών που υπέστησαν οι κάτοικοι της Ανατολικής Γερμανίας μετά την Ένωση

Chemnitz
«Η κατάσταση στην ανατολική Γερμανία είναι εύθραυστη. Η δημοκρατία δεν έχει τόσο σταθεροποιηθεί, το πολιτικό κέντρο δεν είναι τόσο ισχυρό. Είμαι πολύ ανήσυχος», δήλωσε ο, καταγόμενος από την ανατολικογερμανική Σαξονία, Κάρστεν Σνάιντερ, διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix, αναφερόμενος στις ακροδεξιές-φιλοναζιστικές-ρατσιστικές διαδηλώσεις, μετά τον θάνατο ενός 35χρονου, Γερμανού πολίτη από επίθεση με μαχαίρι, δράστες της οποίας φέρονται να είναι δύο πρόσφυγες, ένας Ιρακινός και ένας Σύρος, στην πόλη Κέμνιτς του κρατιδίου της (γειτονικής) Θουριγγίας, από το οποίο κατάγεται και ο ίδιος.

Η χθεσινή αντιρατσιστική συναυλία στο Κέμνιτς με σύνθημα #είμαστε περισσότεροι ( #wirsindmehr), στην οποία υπολογίζεται ότι έλαβαν μέρος 65.000 πολίτες, ήταν ειρηνική. Εκδηλώσεις των ισλαμοφοβικών, ρατσιστικών οργανώσεων είχαν απαγορευτεί από την αστυνομία. Μετά τη συναυλία όμως η Μπεατρίξ φον Στόρχ, η αναπληρώτρια επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού-ρατσιστικού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AFD) έγραψε στο Tweeter απευθυνόμενη σε αυτούς που μετείχαν στη συναυλία: «Δεν είσαστε περισσότεροι. Είσαστε υποτελείς της Μέρκελ, είστε αηδιαστικοί και χορεύετε πάνω σε τάφους». Αυτό το tweet πυροδότησε με τη σειρά του πολλές αντιδράσεις αγανάκτησης.

Η σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Ενσωμάτωσης της Σαξονίας Πέτρα Κέπινγκ, προτίθεται πάντως να παρουσιάσει σήμερα πρόταση-ανάλυση με την οποία ζητεί τη μελέτη σε βάθος της μετά την Ένωση των Γερμανιών εποχής. Στο κείμενο αυτό η Κέπινγκ θεωρεί ως αιτία του θυμού και της δυσαρέσκειας πολλών Ανατολικογερμανών το γεγονός ότι δεν εξαλείφθηκαν οι αδικίες και δεν αντιμετωπίστηκαν οι βίαιες αλλαγές στη ζωή τους.

Το τοπικό κοινοβούλιο της Σαξονίας προτίθεται επίσης να επεξεργαστεί το ιστορικό και τις συνέπειες των περιστατικών που προκάλεσαν ταραχές σε όλη τη Γερμανία μετά τον βίαιο θάνατο ενός 35χρονου. Για τον λόγο αυτό, η τοπική κυβέρνηση υπό τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Μίχαελ Κρέτσνερ θα προβεί την Τετάρτη σε δηλώσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης