Γερμανία: Παρέμβαση όταν επενδυτές εκτός ΕΕ αποκτούν το 15% μιας επιχείρησης

germ

Η γερμανική κυβέρνηση επέβαλε πιο αυστηρούς όρους ως προς τις ξένες επενδύσεις πέρυσι, έπειτα από μια σειρά ηχηρών εξαγορών από κινεζικές επιχειρήσεις

Το Βερολίνο ετοιμάζεται να αποκτήσει τη δυνατότητα να επεμβαίνει και πιθανόν να αποτρέπει εξαγορές εάν επενδυτές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτούν το 15% ή περισσότερο του μετοχικού κεφαλαίου οποιασδήποτε γερμανικής επιχείρησης, αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Η γερμανική κυβέρνηση επέβαλε πιο αυστηρούς όρους ως προς τις ξένες επενδύσεις πέρυσι, έπειτα από μια σειρά ηχηρών εξαγορών από κινεζικές επιχειρήσεις, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να επεμβαίνει εάν επενδυτές αποκτούν το 25% ή περισσότερο του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομίας θέλει τώρα να αποκτήσει τη δυνατότητα να επεμβαίνει εάν ένας επενδυτής εκτός ΕΕ «αποκτά άμεσα ή έμμεσα τουλάχιστον το 15% των δικαιωμάτων ψήφου (στο διοικητικό συμβούλιο) μιας γερμανικής επιχείρησης», γράφει στο σημερινό της φύλλο η Die Welt, η οποία συμβουλεύθηκε νομοσχέδιο υπό κατάρτιση.

Η Γερμανία και άλλες χώρες –οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αυστραλία και η Βρετανία, μεταξύ άλλων– έχουν εκφράσει ανησυχίες για το γεγονός πως η Κίνα και άλλοι ανταγωνιστές τους αποκτούν πρόσβαση σε τεχνολογίες-κλειδιά προχωρώντας σε εξαγορές.

Το σχέδιο νόμου για να τροποποιηθεί το Διάταγμα για το Διεθνές Εμπόριο της Γερμανίας καταρτίζεται σε συντονισμό με άλλα υπουργεία και ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ ήδη από φέτος, κατά τις πληροφορίες της Welt.

«Όταν πρόκειται για εταιρείες που συνδέονται με την άμυνα, κρίσιμες υποδομές ή ορισμένα άλλα πεδία τεχνολογιών που αφορούν την ασφάλεια πολιτικών υποδομών, όπως η ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής, θέλουμε να το εξετάζουμε από πιο κοντά στο μέλλον», εξήγησε στην εφημερίδα ο υπουργός Οικονομίας Peter Atmaier.

«Μέχρι τώρα ήμασταν σε θέση να κάνουμε ελέγχους όταν αγοραζόταν τουλάχιστον το 25% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας.

Τώρα θέλουμε να κατεβάσουμε αυτόν τον πήχη ώστε να μπορούμε να μελετάμε περισσότερες εξαγορές σε νευραλγικούς οικονομικούς τομείς», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Altmaier σημείωσε πως το Βερολίνο ασφαλώς θέλει ξένες εταιρείες να επενδύουν στη Γερμανία, αλλά πρόσθεσε ότι η προσοχή όταν τέτοιου είδους επενδύσεις επηρεάζουν την εθνική ασφάλεια αποτελεί μέρος της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι θα εμπόδιζε την εξαγορά από κινεζική εταιρεία μιας κατασκευάστριας εργαλείων, της Leifeld. Η κινεζική εταιρεία που σκόπευε να την εξαγοράσει απέσυρε το ενδιαφέρον της λόγω του βέτο που προφανώς ετοιμαζόταν να προβάλει το Βερολίνο.

Τον περασμένο μήνα, μια γερμανική τράπεζα αγόρασε μερίδιο στην διαχειρίστρια ηλεκτρικών δικτύων υψηλής τάσης 50Hertz για να εμποδίσει την κινεζική κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού να αποκτήσει μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ο επικεφαλής της γερμανικής αντικατασκοπείας είχε επισημάνει πρόσφατα ότι κινεζικά κρατικά συμφέροντα, που επιδιώκουν να αποσπάσουν εμπορικά και άλλα μυστικά, μπορεί να βρίσκονται πίσω από προσφορές εξαγοράς που κατ' όνομα υποβάλλονται από ιδιώτες, συνδέοντας παράλληλα μια μείωση των κυβερνοεπιθέσεων από την Κίνα με την αύξηση των προσφορών για εξαγορές.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Γερμανοί=Ράϊχ

Καλά..., οι ίδιοι δεν είναι αυτοί, που απαιτούν από την Ελλάδα, να τα ξεπουλήσει ΟΛΑ σε ξένους μέσω....., "επενδύσεων"? Λαμόγια άπαντες!

Gt

Strimocol η... ατμομηχανή από το δράκο.

Αργά πλεον

Με καθυστέρηση το κάνανε......

Τραμπ

Φράου Γκιόσσα τώρα θα πεις τον Δεσπότη Παναγιωτη

Σωπα!

Ποιος ειναο ο δεσποτης και ποιος ο Παναγωτης; Πιασαν οι ζεστες, δε διαβαζουμε πια το κειμενο; Ε; Οσο για Τραμπ, οκ, εσυ τι θες, εσυ Τσιπρα δεν ψηφισες;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

8660658

Ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο σε ύποπτους που βρίσκονταν υπό κράτηση καθώς ο εικονικός πνιγμός φάνηκε αναποτελεσματικός ως μέθοδος βασανισμού – Η πρόταση εγκαταλείφθηκε καθώς δεν ζητήθηκε έκδοση νομικής απόφασης

tsavou

Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος παρουσίασε στους βουλευτές τον προϋπολογισμό του υπουργείου του, παρέλειψε μερικά τμήματα του κειμένου όταν μίλησε, περιλαμβανομένης της αναφοράς στη Σαουδική Αραβία 

000_1AF0QU

Σε αναμμένα κάρβουνα η βρετανίδα πρωθυπουργός μετά τη διαρροή εγγράφου που λέει ότι  Ευρώπη θα έχει τον ολοκληρωτικό έλεγχο της Βρετανίας μετά το Brexit - Στις 4 ώρα Ελλάδας το κρίσιμο υπουργικό