Ο Νετανιάχου κλιμακώνει την ένταση με τη Συρία μετά την κατάρριψη αεροσκάφους

Ο Νετανιάχου κλιμακώνει την ένταση με τη Συρία μετά την κατάρριψη αεροσκάφους

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, το συριακό αεροσκάφος παραβίασε τη συμφωνία του 1974 – Ανησυχία στα Ηνωμένα Έθνη

netaniahu
Για κατάφωρη παραβίαση συμφωνίας κατηγόρησε τη Συρία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την κατάρριψη συριακού πολεμικού αεροσκάφους πάνω από τα υψίπεδα του Γκολάν.

Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν στην κατάρριψη επειδή το αεροσκάφος «παραβίασε κατάφωρα» τη συμφωνία αποστρατικοποίησης της περιοχής που συνήφθη το 1974 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Οι δυνάμεις μας ανέλαβαν την προσήκουσα δράση»

«Οι δυνάμεις μας ανέλαβαν την προσήκουσα δράση», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. «Επιμένουμε η Συρία να τηρήσει αυστηρά τη συμφωνία περί διαχωρισμού των δυνάμεων που συνήφθη μεταξύ ημών και εκείνων», τόνισε.

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες μας»

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο μόνιμος εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντανόν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε ότι η χώρα του είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τη Δαμασκό προτού καταρρίψει το συριακό αεροσκάφος.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο Ντάνον, η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν επιζητεί κλιμάκωση στην περιοχή, ωστόσο όταν παρουσιαστεί απειλή, θα λαμβάνονται μέτρα για να προστατευτεί η χώρα.

«Νομίζω ότι οι Σύροι παραδέχθηκαν ότι το πολεμικό αεροσκάφος πέρασε στον εναέριο χώρο μας από λάθος. Όμως όταν βλέπουμε ένα πολεμικό αεροσκάφος να περνά στον εναέριο χώρο μας και προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του αρκετές φορές χωρίς να λάβουμε απάντηση, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες μας», επεσήμανε ο Ντανόν.

Κλείσιμο
Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει να παραβιαστεί η κυριαρχία της και δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να δημιουργήσει βάσεις κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν.


Ανησυχία στον ΟΗΕ για τις αντιπαραθέσεις Ισραήλ - Συρίας

Ανησυχία για τις ολοένα και πιο συχνές, επικίνδυνες αντιπαραθέσεις» μεταξύ Ισραήλ και Συρίας εξέφρασε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ εξέφρασε την ανησυχία του για «τις ολοένα και πιο συχνές, επικίνδυνες αντιπαραθέσεις» μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.

«Καλώ όλες τις πλευρές να τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας του 1974 και να στηρίξουν τον ρόλο των παρατηρητών του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης