Η ιδιοκτήτρια της κατοικίας του Αδόλφου Χίτλερ αξιώνει μεγαλύτερη αποζημίωση για την απαλλοτρίωση

hit21-ole

Στη γυναίκα καταβλήθηκε το ποσό των 310 χιλιάδων ευρώ, ενώ η νέα έκθεση του πραγματογνώμονα αποτιμά την αξία του στο 1,5 εκατ. ευρώ

Τελικά, η απαλλοτρίωση του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Αδόλφος Χίτλερ, στο Μπραουνάου της Άνω Αυστρίας, θα μπορούσε να στοιχίσει στο αυστριακό κράτος πολύ περισσότερο από το ποσό που αποφασίστηκε να καταβληθεί ως αποζημίωση στην ιδιοκτήτρια του σπιτιού για την απαλλοτρίωσή του.

Η ιδιοκτήτρια είχε προσφύγει πρόσφατα στην Δικαιοσύνη απαιτώντας ένα υψηλότερο ποσό, κάτι που, σύμφωνα με πραγματογνώμονα που παρήγγειλε το περιφερειακό δικαστήριο της πόλης Ριντ, φαίνεται να δικαιούται, όπως αναφέρουν σημερινές πληροφορίες της αυστριακής εφημερίδας Kurier.

Ο ίδιος εκτιμά πολύ μεγαλύτερη την αξία του σπιτιού, το οποίο, έπειτα από αναγκαστική απαλλοτρίωση, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε από την αυστριακή Βουλή, βρίσκεται εδώ και ενάμιση χρόνο στην ιδιοκτησία του αυστριακού κράτους.

Στην ιδιοκτήτρια είχε καταβληθεί το ποσό των 310.000 ευρώ ως αποζημίωση, που είναι αρκετά χαμηλότερο από το 1,5 εκατομμύριο που εκτιμά τώρα ως αξία του σπιτιού ο πραγματογνώμονας, ο οποίος αναφέρει ότι, ακόμη και εάν δεν ληφθεί υπόψη η «ιστορικότητα» του κτιρίου, η αξία του φθάνει τις 800.000 ευρώ.

Ο πραγματογνώμονας αποδίδει την μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο ποσό το οποίο καταβλήθηκε στην ιδιοκτήτρια και σε εκείνο που ο ίδιος εκτιμά ως αξία του σπιτιού, σε υποβάθμιση της κατάστασης του κτηρίου, κατά την εκτίμηση της αξίας του από τις κρατικές υπηρεσίες.

Με απόφασή του της 30ης Ιουνίου 2017, το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει την αγωγή κατά της απαλλοτρίωσης, που είχε καταθέσει πέρυσι τον Ιανουάριο η έως τότε ιδιοκτήτρια του σπιτιού.

Η απαλλοτρίωση του σπιτιού προβλέπεται στον σχετικό ομοσπονδιακό νόμο που είχε ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία η ολομέλεια της αυστριακής Βουλής στις 15 Δεκεμβρίου 2016, δίνοντας ένα τέλος στις πολυετείς συζητήσεις για το μέλλον του κτιρίου.

Ο ομοσπονδιακός νόμος προέβλεπε την μεταβίβαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας στο αυστριακό κράτος, από τα μέσα του Ιανουαρίου 2017, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από την ιδιοκτήτριά του, στην οποία επρόκειτο να καταβληθεί η αναλογούσα αποζημίωση.

Με τον νόμο τερματίζονταν η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια - διαμάχη που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα είχαν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς την μελλοντική χρήση του.

Το κτίριο ενοικίαζε από το 1972 και μετά, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από την ιδιοκτήτριά του, και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί ένα εργαστήρι για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το μηνιαίο μίσθωμα για τα συνολικά 800 τετραγωνικά μέτρα του διώροφου κτιρίου, ανερχόταν σε 4.800 ευρώ που «μοιράζονταν» σε αναλογία 60% και 40%, αντίστοιχα, το υπουργείο και ο δήμος της πόλης Μπραουνάου.

Για το κτίριο υπάρχουν σκέψεις από την επίσημη Πολιτεία, να χρησιμοποιηθεί, μετά την διαμόρφωσή του για κοινωνικές ή άλλες διοικητικές υπηρεσίες, και σε κάθε περίπτωση κρίνεται ότι δεν θα πρέπει να παραμείνει οποιαδήποτε διασύνδεσή του με το πρόσωπο του Χίτλερ, για να μην συνεχιστεί ο μύθος του σπιτιού όπου γεννήθηκε.

Στον προβλεπόμενο διαγωνισμό αρχιτεκτόνων για την αναδιαμόρφωση του κτιρίου, σκοπεύεται μέσα από αυτήν να αλλάζει ριζικά η εικόνα του, ώστε να μην είναι πλέον δυνατόν να αποτελεί τόπο μνήμης και προσκυνήματος για νεοναζιστές και ακροδεξιούς.

Ο σημερινός πρόεδρος της αυστριακής Βουλής και πρώην υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, είχε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της κατεδάφισης του κτιρίου ως «καθαρότερης λύσης», ωστόσο με κάτι τέτοιο θα προέκυπταν πρακτικά προβλήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι το κτίριο (σ.σ. η πρόσοψή του) έχει κριθεί ως διατηρητέο.

Στο σχετικά απλοϊκό και άσημο διώροφο κτίριο με τη διεύθυνση «Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15» στο Μραουνάου στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, ζούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα ο τελωνειακός υπάλληλος Άλοϊς Χίτλερ με τη σύζυγο του Κλάρα. Στο κτίριο αυτό γεννήθηκε - ως τρίτο από τα έξι παιδιά του ζεύγους -- στις 20 Απριλίου του 1889 και παρέμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών, ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την πόλη στις όχθες του ποταμού Ινν να ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της «κληρονομιάς».

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Μπουτ

Να το κάνουν μουσείο για να βγάζουν λεφτά από τουρίστες οπαδούς του Χίτλερ, όπως κάναμε εμείς με το σπίτι του κεμάλ.

Άστραχαν

Για να είμαστε ακριβείς αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι σφαγείς στην ιστορία της ανθρωπότητας: Ο Μάο Τσε Τουνγκ, θα έλεγε κανείς ότι εξαφάνισε μια ολόκληρη σημερινή πληθυσμιακά Γαλλία. Ο Στάλιν εξαφάνισε μια σημερινή πληθυσμιακά Ρουμανία. Ο Χίτλερ εξαφάνισε μια σημερινή πληθυσμιακά Ελλάδα. Ο Κεμάλ εξαφάνισε μια σημερινή πληθυσμιακά Θεσσαλονίκη. Ωραία ιδέα θα ήταν να κρεμιζαμε το σπίτι του σφαγεία Κεμάλ. Αντί αυτού το παραχωρησαμε στο τουρκικό κράτος για να το κάνει μουσείο. Τόση ανωτερότητα αυτό το κράτος.... Ωρσε γκρεκοπιθηκε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

maduro_wife

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας – Στο στόχαστρο των νέων κυρώσεων μεταξύ άλλων μπήκαν η σύζυγος του Μαδούρο, η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας και ο υπουργός Άμυνας 

thai

Τρεις άντρες συνελήφθησαν και ομολόγησαν το έγκλημα - Τους είχε πληρώσει ο αδελφός της γυναίκας για να δολοφονήσουν το ζευγάρι - Πυροβόλησαν τον 64χρονο επιχειρηματία και κατακρεούργησαν με σφυρί τη 61χρονη

parisi_tetraxrono

Το δικαστήριο επέβαλε φυλάκιση με αναστολή στον πατέρα που θα παρακολουθήσει σεμινάριο γονικής ευθύνης – Το τετράχρονο παιδί του σώθηκε μετά την παρέμβαση του παράτυπου μετανάστη Μαμουντού Γκασάμα που σκαρφάλωσε στην πολυκατοικία

fre_in2

Μία από τις σημαντικότερες μορφές της ολλανδικής αντίστασης «έφυγε» μία ημέρα πριν τα γενέθλιά της - Μία ιστορία τριών παιδιών που επέλεξαν να χάσουν την εφηβεία τους, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία