Στον Εμανουέλ Mακρόν απονέμεται το βραβείο «Καρλομάγνου» στο Άαχεν της Γερμανίας

Στον Εμανουέλ Mακρόν απονέμεται το βραβείο «Καρλομάγνου» στο Άαχεν της Γερμανίας

Ο Γάλλος πρόεδρος τιμάται για το ισχυρό του ευρωπαϊκό όραμα - Η Μέρκελ θα εκφωνήσει ομιλία

emanouel-makron
Την τιμητική του έχει σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν 
καθώς μόλις ένα χρόνο μετά την εκλογή του στη προεδρία της Γαλλίας, η Γερμανία του απονέμει το βραβείο «Καρλομάγνου» στο Άαχεν.

«Ο Μακρόν είναι ένας θαρραλέος πρωτοπόρος για την ανανέωση του ευρωπαϊκού οράματος.Πιστεύουμε πως αυτό το βραβείο θα προκαλέσει μεγάλη ευφορία σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Γιούργκεν Λίντεν, εκπρόσωπος της επιτροπής του βραβείου «Καρλομάγνου».

Κλείσιμο
Η βράβευση θα γίνει στην αίθουσα του Δημαρχείου του Άαχεν με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ
να εκφωνεί την πανηγυρική ομιλία, ακριβώς δέκα χρόνια μετά τη βράβευσή της με το ίδιο βραβείο.

Στο Ελιζέ πάντως εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία με τη Γερμανία, κάτι που δεν θεωρείται ωστόσο εύκολη υπόθεση. Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, εννέα στους δέκα Γερμανούς βλέπουν τη Γαλλία ως έναν αξιόπιστο εταίρο για τη χώρα τους. Διαφορετική είναι όμως η άποψή τους για άλλα κράτη: μόλις ένας στους τέσσερις Γερμανούς θεωρεί τις ΗΠΑ αξιόπιστο εταίρο, μόνο το 30% εμπιστεύεται τη Ρωσία και μόλις το 7% την Τουρκία.

Το βραβείο Καρλομάγνου είναι μια μεγάλη τιμή προς τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος ξεκίνησε την επίσκεψή του στη Γερμανία ήδη από χθες το βράδυ.

Το Διεθνές Βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το 1950 από την πόλη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας σε προσωπικότητες ή θεσμούς που συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και την διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, ανάμεσά τους ο Κόνραντ Άντεναουερ (1954), ο Ουίνστον Τσόρτσιλ (1956), ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (1978), ο Φρανσουά Μιτεράν (1988), ο Ζακ Ντελόρ (1992), ο Τόνι Μπλερ (1999), ο Μπιλ Κλίντον (2000), ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (2006), η Άνγκελα Μέρκελ (2008), ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (2012), ο Πάπας Φραγκίσκος (2016).


Ενόψει της βράβευσής του ο γάλλος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στη Deutsche Welle και το κρατικό κανάλι ARD, στην οποία επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιβεβαιώσει εκ νέου την αφοσίωσή της στην συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μία ιστορική συγκυρία για την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει την ευθύνη να αποτελέσει τον εγγυητή για τη διατήρηση της σταθερότητας που δημιουργήσαμε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και που στις μέρες μας πολλές φορές κλονίζεται», υποστήριξε ο Μακρόν και πρόσθεσε:

«Η Γερμανία είχε τη δύναμη χαρακτήρα να εφαρμόσει στο εσωτερικό της μία τεράστια οικονομική μεταρρύθμιση πριν από δέκα χρόνια η οποία της επέτρεψε να επωφεληθεί τα μέγιστα από την Ευρωζώνη».


Υπενθυμίζεται ότι Γερμανία και Γαλλία θέλουν να παρουσιάσουν τον ερχόμενο μήνα κοινές προτάσεις, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένως στο παρελθόν οι ηγέτες των δυο χωρών. Ωστόσο, στο κόμμα της Μέρκελ, τους Χριστιανοδημοκράτες, υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις σχετικά με τις προτάσεις Μακρόν για έναν δημόσιο προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη.

Για τον Γάλλο πρόεδρο, η Ε.Ε είναι ο θεσμός εντός του οποίου τα κράτη-μέλη μπορούν να διασφαλίσουν τη διαπραγματευτική τους δυνατότητα και παράλληλα διαφαίνεται πως η μια χώρα έχει ανάγκη την άλλη.

Επιπλέον, θεωρεί πως η Ευρώπη θα πρέπει να έρθει πιο κοντά στον πολίτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης