ΟΗΕ προς Ισραήλ: Σταματήστε την υπερβολική χρήση βίας κατά των Παλαιστινίων

ΟΗΕ προς Ισραήλ: Σταματήστε την υπερβολική χρήση βίας κατά των Παλαιστινίων

«Nα λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τους πολλούς θανάτους και τους τραυματισμούς που υπέστησαν Παλαιστίνιοι τον τελευταίο μήνα,  στη Λωρίδα της Γάζας», λέει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

soldi_009
Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τη χρήση υπερβολικής βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας του στη Λωρίδα της Γάζας και να φροντίσει να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τους πολλούς θανάτους και τους τραυματισμούς που υπέστησαν Παλαιστίνιοι τον τελευταίο μήνα, τόνισε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Σε ανακοίνωσή του ο αλ Χουσέιν επεσήμανε ότι τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες 42 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 5.500 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν κατά μήκος του φράκτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ. Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα μεταξύ των Ισραηλινών.

«Η απώλεια ζωών είναι λυπηρή και ο τεράστιος αριθμός των τραυματιών εξαιτίας της χρήσης πραγματικών πυρών απλώς επιβεβαιώνει την άποψη ότι χρησιμοποιήθηκε υπερβολική βία εναντίον διαδηλωτών, όχι μία φορά, όχι δύο, αλλά επανειλημμένα», υπογράμμισε.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν την ανακοίνωση του αλ Χουσέιν, όμως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει ότι δεν θα παραβιαστεί ο φράκτης στα σύνορα.

Το διεθνές δίκαιο επιτρέπει τη χρήση θανατηφόρας βίας σε περιπτώσεις «ακραίας ανάγκης», όμως είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πώς οι πέτρες και οι βόμβες μολότοφ που έριξαν από μακριά οι Παλαιστίνιοι εναντίον των Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας που φέρουν πλήρη εξάρτυση αποτελούν τέτοια απειλή, επεσήμανε ο Ύπατος Αρμοστής.

Μεταξύ των νεκρών είναι και 35 άνθρωποι που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων της «Μεγάλης Πορείας για την Επιστροφή» και οι οποίοι φαίνεται ότι ήταν άοπλοι και δεν αποτελούσαν απειλή για τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, τόνισε στην ανακοίνωσή του.

Κλείσιμο
Οι θάνατοι ενδέχεται να είναι ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως στο πλαίσιο κατοχής, μια σοβαρή παραβίαση της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, εξήγησε.

Τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, τρία εκ των οποίων με σφαίρα στο κεφάλι ή στον λαιμό, πρόσθεσε ο αλ Χουσέιν. Ακόμη 233 παιδιά τραυματίστηκαν από πραγματικές σφαίρες με κάποια από αυτά να έχουν υποστεί τραυματισμούς που τους έχουν προκαλέσει ισόβιες αναπηρίες, περιλαμβανομένων ακρωτηριασμών.

«Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πώς παιδιά, ακόμη και αυτά που πετούν πέτρες, μπορούν να αποτελέσουν απειλή για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα των καλά προστατευμένων δυνάμεων ασφαλείας», σημείωσε.

Οι προειδοποιήσεις του ΟΗΕ σχετικά με τη χρήση υπερβολικής βίας φαίνεται ότι δεν εισακούονται, καθώς δεν υπάρχει αλλαγή στην τακτική που ακολουθεί το Ισραήλ, το οποίο μοιάζει να διεξάγει σοβαρές έρευνες μόνο όταν υπάρχουν στοιχεία από ανεξάρτητα βίντεο, κατήγγειλε ο αλ Χουσέιν. Σε διαφορετική περίπτωση γίνεται μικρή ή καθόλου προσπάθεια να εφαρμοστεί ο νόμος.

Ο αλ Χουσέιν δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ ότι έως το τέλος της σημερινής ημέρας αλλά και τις επόμενες Παρασκευές, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιούνται συνήθως οι κινητοποιήσεις, θα σκοτωθούν κι άλλοι Παλαιστίνιοι απλώς και μόνο επειδή θα πλησιάσουν το φράκτη ασκώντας το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία.

«Αυτή η τάση εγείρει ερωτήματα για το αν οι κανόνες εμπλοκής των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, που δεν είναι γνωστοί, συνάδουν με το διεθνές δίκαιο ή τουλάχιστον σε ποιο βαθμό οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας τηρούν τους κανόνες τους», κατέληξε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης