Λέγκα του Βορρά: Δεν θα συμμετάσχουμε σε συμμαχία «σούπα μινεστρόνε»

Λέγκα του Βορρά: Δεν θα συμμετάσχουμε σε συμμαχία «σούπα μινεστρόνε»

Ο αρχηγός του κόμματος, Ματέο Σαλβίνι, τόνισε ότι είναι πρόθυμοι να συνομιλήσουν με όλα τα κόμματα, αλλά όχι για μία κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας



Λέγκα του Βορρά: Δεν θα συμμετάσχουμε σε συμμαχία «σούπα μινεστρόνε»
Ο αρχηγός της αντιμεταναστευτικής Λέγκας του Βορρά, που αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς, της πρώτης πολιτικής συμμαχίας όπως προέκυψε από τις χθεσινές εκλογές στην Ιταλία, δήλωσε σήμερα ότι ο δεξιός συνασπισμός, με το 37% των ψήφων που συγκέντρωσε, θα μπορέσει να κυβερνήσει και ότι οι αγορές δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν.

"Εχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να κυβερνήσουμε", είπε ο Ματέο Σαλβίνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Το ευρώ ήταν, είναι και παραμένει ένα λάθος", σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι "αδιανόητη" η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη.
Κλείσιμο

Ο Σαλβίνι είπε ακόμη ότι το κόμμα του, το οποίο απέσπασε περίπου το 18% των ψήφων, είναι πρόθυμο να συνομιλήσει με όλα τα κόμματα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια συμμαχία "σούπα μινεστρόνε", προφανώς αναφερόμενος σε μια κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας.

Η τετρακομματική κεντροδεξιά συμμαχία αναμένεται να εξασφαλίσει περίπου το 37% των ψήφων. Η Λέγκα ξεπέρασε σε δύναμη την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εντός της συμμαχίας και ο Σαλβίνι εξέφρασε την αντίθεσή του για μια πιθανή συνεργασία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, πρώτο κόμμα στις εκλογές με 32%.


Ποιος είναι ο Ματέο Σαλβίνι 

Γεννήθηκε το 1973 στο Μιλάνο, όπου και μεγάλωσε. Ο Σαλβίνι εντάχθηκε στην τότε Λέγκα του Βορρά το 1990, σε ηλικία μόλις 17 ετών, και ανέβηκε στην ιεραρχία ενός κόμματος, το οποίο από την ίδρυσή του χαρακτήριζε τους νότιους Ιταλούς "τεμπέληδες" και "παράσιτα" που αντλούν πλούτο από τον "σκληρά εργαζόμενο" βορρά.

"Η τρικολόρε (η ιταλική σημαία) δεν με αντιπροσωπεύει", είχε πει το 2014. "Στο σπίτι μου έχω μόνο τη σημαία της Λομβαρδίας και του Μιλάνου".

Μάλιστα το 2009 είχε προτείνει στο μετρό του Μιλάνου να υπάρχουν κρατημένες θέσεις για τους Μιλανέζους.

"Μέσα σε μια δεκαετία θα είμαστε μειονότητα, επομένως θα πρέπει να κάνουμε κράτηση τις θέσεις στο μετρό όπως κάναμε με τους βετεράνους του πολέμου και με τα άτομα με ειδικές ανάγκες".

Με όπλο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο Σαλβίνι χρησιμοποιεί για τη διάδοση της αντιμεταναστευτικής ρητορικής του τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαθέτει 640.000 ακόλουθους στο Twitter και περισσότερους από δύο εκατομμύρια φίλους στο Facebook, όπου κάθε μέρα κάνει αναρτήσεις, ανεβάζει βίντεο και φωτογραφίες από τις συναντήσεις του, από τα σχέδιά του, ακόμη και από το φαγητό του.

Παρότι του αρέσει να δείχνει πόσο περήφανος είναι για τα δύο παιδιά του--τον 14χρονο Φεντερίκο και την 5χρονη Μίρτα--δεν τρελαίνεται να συζητάει για την συναισθηματική του ζωή.

Αυτή την εποχή συζεί με το εντυπωσιακό μοντέλο και τηλεπαρουσιάστρια Ελίζα Ιζοάρντι. Τα παιδιά του τα απέκτησε από προηγούμενες σχέσεις του με την πρώην σύζυγό του Φαμπρίτσια Ιελούτσι, μια δημοσιογράφο του πολιτικού ρεπορτάζ, και την πρώην σύντροφό του Τζούλια Μαρτινέλι.


Αντιευρωπαϊκές συμμαχίες

Ο Σαλβίνι διαδέχτηκε τον ιδρυτή του κόμματος Ουμπέρτο Μπόσι στις εσωκομματικές εκλογές στον απόηχο μια εκλογικής πανωλεθρίας το 2013 εξαιτίας, εν μέρει, ενός σκανδάλου διαφθοράς το 2012 στο οποίο ενεπλάκησαν ο Μπόσι, ο γιος του και ο πρώην ταμίας Φραντσέσκο Μπελσίτο, οι οποίοι καταδικάστηκαν για υπεξαίρεση κομματικών πόρων.

Ο Σαλβίνι προχώρησε αμέσως σε συμμαχίες με άλλα ακροδεξιά κόμματα στην ΕΕ, όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και το κόμμα του Ολλανδού αντιμουσουλμάνου πολιτικού Γκέερτ Βίλντερς.

"Κάποιοι λένε 'περισσότερη Ευρώπη', εγώ λέω 'περισσότερη Ιταλία' ", φώναξε ο Σαλβίνι στην μοναδική προεκλογική εκδήλωση που έκανε η συντηρητική τετρακομματική συμμαχία.

Στο μεταξύ, το κόμμα απέβαλε την προσβλητική του ρητορική απέναντι στους Νότιους--επισήμως τουλάχιστον--μιλώντας πλέον κυρίως για "παράνομους μετανάστες" και για τον "κίνδυνο" του ισλάμ.

Ο Σαλβίνι μάλιστα προχώρησε και σε φιλικές κινήσεις προς τα πέντε εκατομμύρια ξένους που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ιταλίας, λέγοντάς τους ότι "μπορούν να θεωρούν εαυτούς Ιταλούς".

"Είναι σαφές ότι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση...θα επιφέρει κοινωνικές συγκρούσεις. Δεν βλέπω την ώρα να αναλάβω την κυβέρνηση για να επαναφέρω την ασφάλεια, την κοινωνική ισότητα και την ηρεμία σε ολόκληρη την Ιταλία".

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης