Εκλογές στην Ιταλία: Σενάριο «τρόμου» ακόμα και σύμπραξης Πέντε Αστέρων - Λέγκας

Εκλογές στην Ιταλία: Σενάριο «τρόμου» ακόμα και σύμπραξης Πέντε Αστέρων - Λέγκας

Αν και παραμένουν μεγάλες οι διαφορές τους, μία «αντισυστημική» συμμαχία ανάμεσά τους τρομάζει τις Βρυξέλλες - Συντριπτική ήττα για τους κεντροαριστερούς του Ρέντσι - Χαμένος και ο Μπερλουσκόνι που επισκιάστηκε από τους ακροδεξιούς της Λέγκας του Βορρά

Μέσα σε μεγάλη αβεβαιότητα και σκεπτικισμό για την επόμενη μέρα, οι Ιταλοί περιμένουν την κατάληξη του αποτελέσματος της κάλπης: Οι εκλογές στην Ιταλία ανέδειξαν πρώτο κόμμα το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων», αλλά βάσει ποσοστών την πρώτη θέση κερδίζει η συμμαχία της Κεντροδεξιάς, του Μπερλουσκόνι με τους ακροδεξιούς της Λέγκας του Βορρά, που αναδεικνύονται στο ισχυρότερο κόμμα της συμμαχίας αυτής. Ωστόσο, καθώς ούτε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ούτε η Συμμαχία της Κεντροδεξιάς εξασφαλίζουν την πλειοψηφία για να σχηματίσουν κυβέρνηση και πλέον απαιτείται συνεργασία, τα πάντα στην γειτονική χώρα θεωρούνται ρευστά.

Μόνη βεβαιότητα η συντριπτική ήττα της Κεντροαριστεράς που κυβερνά έως τώρα και η οποία βρέθηκε στην τρίτη θέση, με ποσοστό λίγο κάτω από 20% - σχεδόν το μισό από το 2014, όταν οι Ιταλοί είχαν ψηφίσει στις Ευρωεκλογές. 

Η ιστορική νίκη των αντισυστημικών, ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων, που κατακτούν την πλειοψηφία των εδρών στις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας, τορπιλίζει το πολιτικό σκηνικό και βυθίζει τη χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα.

Η συμμαχία της Κεντροδεξιάς, που σχηματίζουν η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το μικρό Fratelli d' Italia εξασφαλίζουν περί το 37% των ψήφων, μετά την καταμέτρηση του 73% των ψήφων. Αλλά στο εσωτερικό αυτού του συνασπισμού, η Λέγκα, η ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστική και αντιμεταναστευτική παράταξη, σύμμαχος του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας και της Μαρίν Λεπέν στην Ευρώπη, βρίσκεται επικεφαλής. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που υπάρξει προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης από τον δεξιο-ακροδεξιό συνασπισμό, η θέση του πρωθυπουργού θα περιέλθει στον Ματέο Σαλβίνι.

Αυτή η προοπτική ωστόσο φρενάρει από την ιστορική επίδοση του Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S), που αναδεικνύεται σε πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα με σκορ που μέχρι στιγμής υπερβαίνει το 31%. Από σήμερα, «όλοι θα μιλούν για μας», δήλωσε ενθουσιασμένος ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, ένα από τα στελέχη του κινήματος. 


«Πρώτα οι Ιταλοί»
Ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος μετέτρεψε την παλαιά αυτονομιστική Λέγκα του Βορρά σε νέα εθνικιστική Λέγκα, επένδυσε σε μία αντιμεταναστευτική και αρνητική απέναντι στις Βρυξέλλες ρητορική, σε μία χώρα που επλήγη από την προσφυγική κρίση έχοντας υποδεχθεί περισσότερους από 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το 2013 και κλίνει προς τον ευρωσκεπτικισμό. «Το πρώτο μου σχόλιο: ευχαριστώ!», έγραψε στο Twitter ο Ματέο Σαλβίνι που θα γίνει 45 ετών την Παρασκευή. 

Από το εξωτερικό, η πρώτη που έσπευσε να συγχαρεί τον Ματέο Σαλβίνι ήταν η Μαριν Λεπέν, η οποία μίλησε «για θεαματική άνοδο, μία νέα φάση της έγερσης των λαών». Ο πρώην ηγέτης του Ukip, κόμμα υπέρ του Brexit στη Βρετανία, επέλεξε να συγχαρεί τους «συντρόφους» του Κινήματος των 5 Αστέρων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι διέψευσε και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις και περιορίζεται σε μία εκλογική επίδοση της τάξεως του 19%, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, δηλαδή συγκεντρώνει κάτω από το ήμισυ των ψήφων που είχε εξασφαλίσει στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014. «Είναι σαφές ότι για μας πρόκειται για προφανή ήττα», σχολίασε ο Μαουρίτσιο Μαρτίνα, υψηλόβαθμο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αλλά και η ιταλική αριστερά στο σύνολό της βρίσκεται σε υποχώρηση, με τους διαφωνούντες του Liberi e Uguali να ξεπερνούν μετά βίας το 3%, το εκλογικό όριο για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.


Τα σενάρια της επόμενης ημέρας
Η απουσία προφανούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας τόσο για τον δεξιό συνασπισμό, όσο και για το M5S αναγκάζει τις πολιτικές ηγεσίες σε υπολογισμούς και διαβουλεύσεις που αναμένεται να είναι μακροχρόνιοι και πολύπλοκοι.

Μία «αντισυστημική» συμμαχία ανάμεσα στο M5S και τη Λέγκα φαίνεται ότι είναι η μόνη ικανή να συγκεντρώσει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, Αλλά οι ηγέτες των δύο πολιτικών παρατάξεων έχουν μέχρι στιγμής κατηγορηματικά απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό και, εάν αλλάξουν γνώμη, μέρος της βάσης τους δύσκολα θα συμφωνήσει.

«Οι νικητές αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι ο Ματέο Σαλβίνι και ο Λουίτζι Ντι Μάιο», αλλά «όλα αυτά δεν οδηγούν σε κανένα σχήμα διακυβέρνησης», διαβεβαιώνει ο συντάκτης του κύριου άρθρου της La Stampa.

Κατά συνέπεια, στη σκηνή εισέρχεται ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για να ξεμπερδέψει το κουβάρι τις επόμενες εβδομάδες και για να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε όποιον θεωρεί ότι έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εξασφαλίσει ικανή πλειοψηφία.

Οι επίσημες πολιτικές διαβουλεύσεις δεν αναμένεται να αρχίσουν πριν από το τέλος του μήνα, το νωρίτερον, μετά την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας, ανοίγοντας τον δρόμο για μία νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας για την Ιταλία, που μπορεί να οδηγήσει στην διεξαγωγή νέων εκλογών.


Liberation: «Μamma mia! Οι λαϊκιστές στο κατώφλι της εξουσίας»
«Mamma mia! Οι λαϊκιστές στο κατώφλι της εξουσίας», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα «Liberation», αποτυπώνοντας το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία. Το αποτέλεσμα των χθεσινών ιταλικών εκλογών προκαλεί ταραχή στις Βρυξέλλες, που βλέπουν την ισχυροποίηση λαϊκιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία την ώρα που η Ε.Ε. ετοιμάζεται να προωθήσει οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.ΣΧΟΛΙΑ (15)

Judy

Το Κόμμα της Αριστεράς, του Ζαν-Λικ Μελανσόν, απαίτησε να αποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του, το PG, εκφράζει τη λύπη του γιατί ο Ελληνας πρωθυπουργός προωθεί τη λιτότητα, στο σημείο να περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, ανταποκρινόμενος δουλικά στις απαιτήσεις της ΕΕ. Κατόπιν αυτού καταλαβαίνουμε τι κακό πρότυπο για αριστερό χώρο δημιούργησε ο Σύριζα, που δε το διανοούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες να ψηφίσουν αριστερά. Σε συνδυασμό βέβαια πάντα και με την πολιτική της Γερμανίας που είναι άκρα δεσποτική και θέλει να στραγγαλίσει τους Ευρωπαίους. Δεν έχει πάρει μάθημα από τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους και δεν έχει ξεχάσει ποτέ την επιθυμία της να κατακτήσει τον κόσμο. Οι Γερμανοί δεν έχουν δύο σημαντικά πράγματα ζωής Δεν λένε ποτέ συγγνώμη και δεν λένε ποτέ ευχαριστώ.

millan

α ρε ελληνες , ολη ευρωπη παει μπροστα και εσεις συνεχιστε να ψηφιζετε την αριστερα σας .Το χουν οι ελληνες στο DNA τους να ψηφιζουν ακροαριστερα

Europe

Arrivederci, Europe! Με τις σκληροπυρηνικές πολιτικές της η Ευρώπη οδηγείται σε διάλυση ! Και μετά το χάος...ή μήπως οι δικτατορίες ;

....

Υπαρχει καποια σιωπηρη εντολη να μη δινετε το ποσοστο της Λεγκα, αλλά μονο του συνασπισμου;

y

α ρε Τσιπρα-συριζα, αλλαξατε την Ευρωπη. Ελλαδα = Ψευτοαριστεροι + ακροδεξιοι. Ιταλια=Ψευτοαριστεροι+Λιγκα του Βορρα. Ουνα ρατσα, ουνα φατσα. Ουνα ξεφτιλα, una xeftila.

τα καλητερα ειναι ερχονται!

εισαι λιγο μπερδεμενος δεν καταλαβες ......η αριστερα τελειωνει στην ευρωπη .....σε λιγο, και στην ελλαδα ..........οι εθνικες και πατριωτικες δυναμεις ΕΡΧΟΝΤΑΙ!...........ειδαμε και τις κεντροδεξιες και και κεντροαριστερες δυναμεις που καταντησαν την ελλαδα και την ΕΥΡΩΠΗ ,κλεψιμο,μιζες,καταστροφη των εθνικων κρατων με τα εκατομυρια λαθρομεταναστες-ισλαμιστες εισβολεις να εχουν διαλυσει τις ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ......απο αυτα τα ρεμαλια περιμενες να φτιαξουν τα πραγματα;;;;;;

Θανάσης

Για ποιά σενάρια τρόμου γράφετε; Με πραξικόπημα βγήκαν εκεί στην Ιταλία; Ο κόσμος δεν τους ψήφισε;

...

0.3% οι ιταλοι κουμμουνιστές 0.1% ο ιταλικός σύριζα. Ηδονή!!!

@

Χι-χι-χι, δεν έμαθες ότι στην Ιταλία τα κομμούνια ψηφίζουμε τα πέντε αστέρια και οι δεξιοί στην Ιταλία πήραν τα πέντε της ανοιχτής παλάμης; Χι-χι-χιιιι........

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΕΧΩ ΑΓΩΝΙΑ ΜΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΙΤΕΛΑ ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΓΕΙ?ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Πολυ καλα κανουν και τρεμουν οι ΣΟΡΟπιασμενοι..

Σεναριο τρομου για ποιον ? Για την Ευρωπαικη δικτατορια Τραπεζιτων και την κωποπαγκοσμιοποιηση ? Για την εισβολη εκατομμυριων λαθρομεταναστων ? Πολυ καλα θα κανουν να τρεμουν....γιατι σε λιγο ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΛΑΟΙ θα ξεσηκωθουν και θα ειναι λιγο δυσκολο να τους βγαλουμε 'ξενοφοβικους' και 'ακροδεξιους'.................

Ήρθε η ώρα του λογαριασμού

Τους μετανάστες κάποιος πρέπει να τους πληρώσει. Το ανθρωπισμός με τσέπες άλλων τελείωσε. Τι λένε οι αμερικάνοι; Που είναι τα λεφτά (Where is the money?);

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tramp_kina

Η εκεχειρία με την Τουρκία εξελίσσεται πολύ καλά, ενώ κάποιες μικρές αψιμαχίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκειά της, «έσβησαν άμεσα», ήταν η δήλωση του Μαρκ Έσπερ που αναπαρήγαγε ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Twitter

erdogan_2

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την Κυριακή πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν, αν δεν τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν με τις ΗΠΑ μετά το πέρας της εκεχειρίας 120 ωρών - Μίλησε με Μπόρις Τζόνσον ο Ερντογάν