Ο ιταλικός Τύπος για το αποτέλεσμα των εκλογών: Θρίαμβος των «Πέντε Αστέρων»

Ο ιταλικός Τύπος για το αποτέλεσμα των εκλογών: Θρίαμβος των «Πέντε Αστέρων»

Κατάρρευση της Κεντροαριστεράς του Ματέο Ρέντσι, γράφουν οι εφημερίδες της γειτονικής χώρας

Ο ιταλικός Τύπος για το αποτέλεσμα των εκλογών: Θρίαμβος των «Πέντε Αστέρων»
Θριαμβευτής των εκλογών στην Ιταλία ήταν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, όμως η επόμενη ημέρα στη χώρα είναι αβέβαιη, συμφωνεί ο ιταλικός Τύπος, που επισημαίνει επίσης την κατάρρευση της Κεντροαριστεράς του Ρέντσι.

Πρακτορείο ειδήσεων Ansa:
Χιονοστιβάδα το Κίνημα Πέντε Αστέρων, πρώτο κόμμα. Η κεντροδεξιά σε άνοδο, το Δημοκρατικό Κόμμα καταρρέει στο 20% και βρίσκεται στα πρόθυρα του γκρεμού με τον Ματέο Ρέντσι να εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις συμπεριλαμβανομένων και όσων αφορούν στην αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Δύο είναι τα κύρια συμπεράσματα: το Δημοκρατικό Κόμμα στο περιθώριο και πόλεμος μέχρι τελευταίας ψήφου μεταξύ Σαλβίνι, που επικρατεί, και Μπερλουσκόνι .

Εφημερίδα La Repubblica:
Κλείσιμο
Θρίαμβος του Κινήματος Πέντε Αστέρων που είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής, κατάρρευση του Δημοκρατικού Κόμματος, η κεντροδεξιά ο πρώτος συνασπισμός. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κάνει λόγο για ιστορικό αποτέλεσμα ενώ υψηλή είναι η ένταση στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Ρέντσι έτοιμος να αναχωρήσει και κατηγορεί τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.

Περιοδικό L` Espresso: Ο μεγάλος ηττημένος: κατάρρευση του Δημοκρατικού Κόμματος με ποσοστό κάτω από 20%, ο Ρέντσι δεν έχει εμφανιστεί και είναι πιθανή η παραίτησή του. Μεγάλο πλήγμα και για τα μικρά κόμματα

Εφημερίδα Corriere della Sera: Οι προσπάθειες εξεύρεσης ενός ευρύ συνασπισμού θα πρέπει να κινηθούν προς όλες τις κατευθύνσεις, με πλήρη συνειδητοποίηση της ευθύνης για την αντιμετώπιση ενός προφανούς κινδύνου αστάθειας. "Ένα κύμα αναμενόμενης οργής που όλοι φοβούνταν" χαρακτηρίζει η εφημερίδα την επικράτηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στις νότιες περιφέρειες της Ιταλίας αλλά και στη Ρώμη- ενδεικτικό αποτέλεσμα της ‘εκτόνωσης’ των πολιτών λόγω της οικονομικής και κοινωνικής δυσχέρειας που διευρύνεται όλο και περισσότερο αλλά και των προβλημάτων στο σύστημα παροχών υγείας.

Εφημερίδα Il Sole 24 Ore: Θρίαμβος του Κινήματος Πέντε Αστέρων, κατάρρευση του Δημοκρατικού Κόμματος, οι λαϊκιστικές δυνάμεις συγκεντρώνουν πάνω από το 50%. Η Ιταλία χωρισμένη στα τρία: το Κίνημα Πέντε Αστέρων επικρατεί στο νότο και στα νησιά, ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς στο κέντρο και στον βορρά, ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς στο κέντρο και στον βορρά με επικεφαλής την Λέγκα. Σε ισχυρή πτώση το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα κατακτά μόνο τις περιοχές της Τοσκάνης και του Τρεντίνο. "Για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα χρειαστεί συμμαχία μεταξύ πολιτικών δυνάμεων που υπήρξαν αντίπαλες σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Προαναγγέλλεται μια περίοδος περίπλοκη που δεν θα είναι μικρής διάρκειας" τονίζει η εφημερίδα σημειώνοντας ότι "η Ιταλία είναι πλέον ‘δίχως πλειοψηφία’ με κίνδυνο ‘πολιτικού αδιεξόδου’ που θα μπορούσε να ταράξει τις ισορροπίες της ευρωζώνης


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης