Ζιμπάμπουε: Ο νέος πρόεδρος δίνει υπουργικές θέσεις κλειδιά σε στρατιωτικούς

Ζιμπάμπουε: Ο νέος πρόεδρος δίνει υπουργικές θέσεις κλειδιά σε στρατιωτικούς

Προβληματισμό προκαλούν οι επιλογές του νέου προέδρου της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μνανγκάγκουα να στελεχώσει το υπουργικό του συμβούλιο με στρατιωτικούς σε θέσεις κλειδιά

Ζιμπάμπουε: Ο νέος πρόεδρος δίνει υπουργικές θέσεις κλειδιά σε στρατιωτικούς
Σε στρατιωτικούς έδωσε τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια ο νέος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Έμμερσον Μνανγκάγκουα, που οριστικοποίησε τη σύνθεση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου μετά την αποχώρηση του Μουγκάμπε από την εξουσία και την έλευσή του στο αξίωμα του προέδρου. 

Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών και διεθνούς εμπορίου, ο Μνανγκάγκουα διόρισε τον Σιμπουζίσο Μόγιο. Πρόκειται για τον στρατηγό που εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο Μόγιο έχει διδακτορικό στις διεθνείς σχέσεις. 

Στρατιωτικός θα κατέχει και τη θέση του υπουργού Γεωργίας, που θα είναι ο τέως επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων της Ζιμπάμπουε, Πέρενς Σίρι. Στα μέσα του 1980, όταν ήταν απλός στρατιώτης, είχε συνδεθεί με μαζικούς θανάτους άμαχων πολιτών στη Ζιμπάμπουε.

Κλείσιμο
Πάντως, στο υπουργικό συμβούλιο δεν μετέχει μέχρι στιγμής ο στρατηγός Κονσταντίνο Τσιγουένγκα, στον οποίο, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, θα του ανατεθούν καθήκοντα αντιπροέδρου. 

Οι αποφάσεις του προκαλούν κριτική, καθώς στην ορκωμοσία του, ο Μνακγκάγκουα προανήγγειλε μια νέα εποχή για τη χώρα. Ωστόσο, η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου δείχνει ότι δύο κορυφαίες υπουργικές θέσεις καταλαμβάνουν δύο στρατιωτικοί, που πρωταγωνίστησαν στην επέμβαση που οδήγησε στην άνοδό του στην εξουσία. 

Ο στρατός διατηρεί έναν αμφιλεγόμενο ρόλο στην πολιτική ζωή της Ζιμπάμπουε και κατηγορείται ότι κρατούσε τον Μουγκάμπε στην εξουσία. 

Πέραν των στρατιωτικών, που διατηρούν πολύ σημαντικά αξιώματα, ο Μνανγκάγκουα επέλεξε να διατηρήσει στη θέση τους αρκετούς υπουργούς της προηγούμενης διακυβέρνησης, ωστόσο επιβράβευσε όσους τον στήριξαν. Επίσης, θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο πήραν και αρχηγοί των οργανώσεων βετεράνων πολέμου. Ο Κρις Μουτσβάνγκουα, ένας εξ αυτών, είναι υπεύθυνος του υπουργείου πληροφοριών. 

Οι συγκεκριμένες αλλαγές προκαλούν σκεπτικισμό για το εάν οι ελπίδες των πολιτών της Ζιμπάμπουε θα γίνουν πραγματικότητα. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης