Η Καλιφόρνια φλέγεται: 11 νεκροί - 2.000 κτήρια στις φλόγες

Η Καλιφόρνια φλέγεται: 11 νεκροί - 2.000 κτήρια στις φλόγες

Σχεδόν 300.000 στρέμματα έχουν μετατραπεί σε αποκαΐδια - Σπίτια κι επιχειρήσεις έγιναν κάρβουνο, ανάμεσά τους και διάσημα οινοποιεία της περιοχής - Κάηκαν ολόκληρες γειτονιές - Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έφυγαν από τις εστίες τους

Η Καλιφόρνια φλέγεται: 11 νεκροί -  2.000 κτήρια στις φλόγες
Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε 15 μέτωπα που μαίνονται στη βόρεια Καλιφόρνια, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών ανήλθε σε 11 κι ενώ χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Τις επιχειρήσεις κατάσβεσης βοήθησε η πτώση των ανέμων χθες, δήλωσε ο Μπραντ Αλεξάντερ, ο εκπρόσωπος τύπου της υπηρεσίας εκτάκτων περιστατικών της πολιτείας.

Κλείσιμο
Ο ίδιος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κοντά στις περιοχές των πυρκαγιών παρέμειναν σήμερα κλειστά και δύο πανεπιστήμια στην κομητεία Σόνομα εκκενώθηκαν, όπως έγινε γνωστό από τις αρχές.

Τουλάχιστον 2.000 κατοικίες και εμπορικά καταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς, δήλωσε χθες ο Κεν Πίμλοτ, διευθυντής του Τμήματος Δασικής Προστασίας της Καλιφόρνιας.
Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν καταγραφθεί στην περιοχή των αμπελώνων της Καλιφόρνιας, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Η κομητεία Σόνομα μετρά τα περισσότερα θύματα: επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την φωτιά, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη. Δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην κομητεία Νάπα και ένας στην κομητεία Μεντοσίνο.

 Ο 11ος θάνατος καταγράφθηκε στην κομητεία Γιούμπα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους από την Κυριακή και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι έλαβαν τις πρώτες βοήθειες καθώς υπέστησαν εγκαύματα και εισέπνευσαν καπνό.

Οι 15 πυρκαγιές ξέσπασαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία επιδείνωσαν την κατάσταση. Οι φλόγες έχουν επεκταθεί σε επιφάνεια 295.420 στρεμμάτων, επισημαίνουν οι πυροσβέστες.

«Δεν μπορείς να δεις τίποτα» περιέγραψε ο 47χρονος Φρεντ Ολιάι ιδιοκτήτης του οινοποιείου Alta Napa Valley. «Ο καπνός έχει καλύψει τα πάντα» πρόσθεσε ο ίδιος σημειώνοντας ότι δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει τους αμπελώνες του προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε τη Νάπα, τη Σόνομα και άλλες πέντε κομητείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.





Τουλάχιστον 1.500 οικήματα και επιχειρήσεις καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Ο ουρανός είχε σκοτεινιάσει το απόγευμα της Δευτέρας από τον καπνό στη Σάντα Ρόσα και τα περίχωρά της, στην κομητεία Σονόμα, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος είδε «πολλά σπίτια», αυτοκίνητα και αμπελώνες που είχαν απανθρακωθεί.

Όπως κατέγραψαν πλάνα που μετέδωσαν τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην περιοχή επίσης υπέστησαν καταστροφές από τις πυρκαγιές.

«Σχεδόν όλες οι προσπάθειες (των σωστικών συνεργείων) χθες βράδυ και σήμερα το πρωί (το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας) αφορούσαν την απομάκρυνση των κατοίκων από τον κίνδυνο», σύμφωνα με τον Πίμλοτ.

Διαταγές για την άμεση απομάκρυνση των κατοίκων εκδόθηκαν για περιοχές στις κομητείες Νάπα και Σονόμα, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τέθηκαν στη διάθεση των πληγέντων καταλύματα.



Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οκτώ κομητείες της Πολιτείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, οι πυρκαγιές «συνεχίζουν να απειλούν χιλιάδες σπίτια» και «καθιστούν απαραίτητη την απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων» από τις εστίες τους. Οι αρχές έδωσαν εξάλλου εντολή να κλείσουν αυτοκινητόδρομοι και τοπικές οδοί.

Αποφασίστηκε επίσης να κλείσει το περιφερειακό νοσοκομείο στη Σάντα Ρόσα, σύμφωνα με τον ιστότοπό του, στον οποίο τονίζεται πως «όλοι οι ασθενείς είναι σώοι και αβλαβείς και μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία».

Καπνός ήταν ορατός το απόγευμα της Δευτέρας στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, που απέχει 60 χλμ. από το πιο κοντινό μέτωπο φωτιάς. Μια πολύ δυνατή μυρωδιά καπνού ήταν εξάλλου αισθητή στην πόλη, ακόμη και μέσα στα σπίτια.



Πυρκαγιές έχουν επίσης εκδηλωθεί νοτιότερα, κυρίως στο Άναχαϊμ, κοντά στο Λος Άντζελες, όπου έξι σπίτια καταστράφηκαν εν μέρει ή ολοσχερώς και πάνω από 1.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Το Λος Άντζελες ήδη επλήγη τον Σεπτέμβριο από «τη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία του», σύμφωνα με τις αρχές.









Δείτε βίντεο: Η Καλιφόρνια φλέγεται: 10 νεκροί - Πάνω από 1.500 κτήρια στις φλόγες


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης