Βαρκελώνη: Σε έναν αμπελώνα σκοτώθηκε ο μακελάρης της Λας Ράμπλας

Βαρκελώνη: Σε έναν αμπελώνα σκοτώθηκε ο μακελάρης της Λας Ράμπλας

Τους αστυνομικούς ειδοποίησε μια γυναίκα - Ο 22χρονος Μαροκινός απειλούσε ότι θα ενεργοποιήσει ζώνη με εκρηκτικά φωνάζοντας παράλληλα Αλλάχου Άκμπαρ - Έπεσε νεκρός από δεκάδες σφαίρες

Βαρκελώνη: Σε έναν αμπελώνα σκοτώθηκε ο μακελάρης της Λας Ράμπλας
Νεκρός από τα πυρά αστυνομικών έπεσε το απόγευμα της Δευτέρας ο καταζητούμενος Γιουνές Αμπουγιακούμπ, οδηγός του βαν που έσπειρε το θάνατο στην τρομοκρατική επίθεση της Βαρκελώνης
.

Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον δράστη που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στην πόλη Σούμπιρατς, δυτικά της Βαρκελώνης.

Κλείσιμο
Καθοριστικό για την εξουδετέρωση του Αμπουγιακούμπ αποδείχθηκε το τηλεφώνημα μιας γυναίκας η οποία έδωσε στους αστυνομικούς μια περιγραφή που ταίριαζε σε όσα ήξεραν οι αστυνομικοί για τον 22χρονο Μαροκινό: Ένας άνδρας 20 ετών με ένα μπλε T-shirt που είχε μπει για να κρυφτεί σε έναν αμπελώνα.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο εντόπισαν τον νεαρό, ο οποίος, σύμφωνα με την El Pais, μόλις τους είδε σήκωσε τη μπλούζα του για να τους δείξει ότι ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά. Παράλληλα άρχιζε να πλησιάζει τους αστυνομικούς φωνάζοντας Αλλάχου Άκμπαρ. Όταν πλέον έφτασε σε μια απόσταση 10-15 μέτρων οι αστυνομικοί αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν άλλο να το ρισκάρουν και τον σκότωσαν με αρκετές σφαίρες, σύμφωνα με όσα περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας.

Μετά τη λήψη αποτυπωμάτων οι αστυνομικοί βεβαιώθηκαν ότι ο νεαρός που είχαν μόλις εξουδετερώσει ήταν ο οδηγός του βαν που σκότωσε 13 ανθρώπους στη Βαρκελώνη.
 
Σε tweet της η ισπανική αστυνομία δημοσίευσε τις φωτογραφίες του 22χρονου Αμπουγιακούμπ, σημειώνοντας πως ο συγκεκριμένος άνδρας έπεσε νεκρός ενώ φώναζε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος».
Παρόλα αυτά, όπως είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, οι αρχές δεν θεωρούν ότι έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση των αρχών ασφαλείας. "Είπαμε μόνο ότι από τον πυρήνα (που διέπραξε τις επιθέσεις στη Βαρκελόνη) των 12 υπόπτων οι 4 έχουν συλληφθεί, δύο σκοτώθηκαν στο Αλκανάρ, 5 στο Καμπρίλς και τώρα έχουμε έναν τρομοκράτη νεκρό στο Σουμπιράτς", είπε ο Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο, σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα La Vanguardia.

Αναφερόμενος στη χθεσινή επιχείρηση, ο Τραπέρο εξήγησε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε από δύο πηγές για την παρουσία ενός υπόπτου: η μία ήταν μια αστυνομική πηγή στο Σαντ Σαντουρνί ντ' Ανόια και η δεύτερη μια γυναίκα που δήλωσε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι είχε δει τον νεαρό στην περιοχή της γειτονικής κοινότητας Σουμπιράτς.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης στην πόλη Αλκανάρ. Στο σπίτι αυτό βρέθηκαν 120 φιάλες βουτανίου, γεγονός που οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι ο πυρήνας σχεδίαζε μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση με εκρηκτικά.



Λίγο νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Καταλονίας ευχαρίστησε την αστυνομία για τις προσπάθειες που κατέβαλε τις τελευταίες ημέρες και είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, με τον οποίο ήταν σε συχνή επαφή από την πρώτη στιγμή των επιθέσεων.

Ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ, φέρεται να ήταν εκείνος που οδήγησε το βαν πάνω στο πλήθος στη Λα Ράμπλα, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους, ενώ κατά τη διαφυγή του από το σημείο της επίθεσης μαχαίρωσε μέχρι θανάτου ακόμη έναν άνθρωπο προκειμένου να του πάρει το όχημα και να το χρησιμοποιήσει για να απομακρυνθεί. 

Οι αστυνομικοί πιστεύουν πως ο Αμπουγιακούμπ πήρε το αυτοκίνητο, έπεσε πάνω σε αστυνομικούς σε ένα σημείο ελέγχου της αστυνομίας στην πόλη και στη συνέχεια εγκατέλειψε το όχημα με τον νεκρό στο εσωτερικό του.

Η αστυνομία καταζητούσε τον Αμπουγιακούμπ και οι έρευνες για τον εντοπισμό του είχαν επεκταθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με την αστυνομία να τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνος κι ενδέχεται να είναι και οπλισμένος.

Οι τέσσερις συλληφθέντες τζιχαντιστές

Οι τέσσερις τζιχαντιστές που έχουν συλληφθεί για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καταλονία με θύματα 15 ανθρώπους, αναμένεται να εμφανιστούν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στη Μαδρίτη, όπου και μεταφέρθηκαν από τη Βαρκελώνη με αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Ένας από τους άνδρες είναι ο Ντρις Ουκαμπίρ, το διαβατήριο του οποίου βρέθηκε στο εγκαταλελειμμένο φορτηγάκι το οποίο έριξαν οι τρομοκράτες πάνω στους πεζούς στη Λα Ράμπλα της Βαρκελώνης. Παραδόθηκε στην αστυνομία ισχυριζόμενος ότι είναι αθώος και ότι ο μικρότερος αδελφός του, ο Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών, που σκοτώθηκε στην Καμπρίλς, έκλεψε τα χαρτιά του.

Ενώπιον του δικαστηρίου παρουσιάζεται και ο Μοχάμεντ Αάλα, ο ιδιοκτήτης του Audi που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στην Καμπρίλς. Ένας από τους αδελφούς του, ο Σάιντ, σκοτώθηκε και ένας δεύτερος, ο Γιούσεφ, πιστεύεται ότι έχασε τη ζωή του στην έκρηξη που σημειώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στο σπίτι που χρησιμοποιούσε ο πυρήνας στην Αλκανάρ.

Ο Μοχάμεντ Χούλι Σεμλάμ συνελήφθη αφού τραυματίστηκε στην έκρηξη αυτή, ενώ ο Σάλαχ ελ Καρίμπ είναι ο ιδιοκτήτης του internet café που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες για να στέλνουν χρήματα στο Μαρόκο.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης ο δικαστής πρόκειται να διαβάσει το κατηγορητήριο και στη συνέχεια θα τους ρωτήσει αν επιθυμούν να καταθέσουν. Αν οι κατηγορούμενοι απαντήσουν θετικά, θα τους ανακρίνει.

Μετά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία το πιθανότερο είναι οι τέσσερις άνδρες να κριθούν προφυλακιστέοι για όσο διάστημα ο δικαστής συνεχίζει την έρευνα, η οποία ίσως διαρκέσει μήνες ή ακόμη και χρόνια προτού μπορέσει να ξεκινήσει η δίκη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης