«Ο Τραμπ αν χρειαστεί θα κάνει χειρότερα στη Συρία» λέει η πρέσβης του στον ΟΗΕ

«Ο Τραμπ αν χρειαστεί θα κάνει χειρότερα στη Συρία» λέει η πρέσβης του στον ΟΗΕ

Η πρώτη επίθεση της κυβέρνησης Τραμπ στη χώρα του Μπασάρ αλ Άσαντ αλλάζει τη δυναμική Ρωσίας-ΗΠΑ

«Ο Τραμπ αν χρειαστεί θα κάνει χειρότερα στη Συρία» λέει η πρέσβης του στον ΟΗΕ
Την πρόθεσή του να εμπλακεί στρατιωτικά πιο ενεργά στο συριακό απ΄ότι ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, δείχνει η ταχύτατη απόφαση του
Τραμπ να
Κλείσιμο
βομβαρδίσει τη χώρα του Άσαντ ακόμη κι αν ερεθίσει το Κρεμλίνο και τους συμμάχους του.

Τους τελευταίους μήνες, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσεγγίσουν τη Ρωσία από μία θέση ισχύος προτού βελτιώσουν τις σχέσεις τους, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Η πρώτη επίθεση της κυβέρνησης Τραμπ στη χώρα του Μπασάρ αλ Άσαντ αλλάζει τη δυναμική Ρωσίας-ΗΠΑ, προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα. Ενδεικτική ήταν και η δήλωση της μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη: «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα στη Συρία, ελπίζουμε δεν θα χρειαστεί», προειδοποίησε η Νίκι Χέιλι κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος είναι έτοιμος να προχωρήσει σε δραστικές ενέργειες όταν κληθεί να το πράξει», δήλωσε από την πλευρά του στους δημοσιογράφους στη Φλόριντα ο Αμερικανός υπουργός, Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες  σχεδιάζουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Συρίας στο άμεσο μέλλον» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν. 

Με τη Ρωσία να υποστηρίζει ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον είναι ένα βήμα πριν τον πόλεμο, η διεθνής κοινότητα παίρνει θέση υποστηρίζοντας έναν εκ των δύο ηγετών στο θέμα της Συρίας. Στους υποστηρικτές της Μόσχας συγκαταλέγονται το Ιράκ, η Αλγερία, η Βενεζουέλα, το Ιράν και ο Λίβανος ενώ στους υποστηρικτές των ΗΠΑ, ο γαλλογερμανικός άξονας, η Τουρκία, ο Καναδάς, η Βρετανία, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Μέχρι τώρα, η Ουάσινγκτον έτεινε χείρα φιλίας στη Μόσχα στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ισλαμικής τρομοκρατίας, μετά το αμερικανικό σφυροκόπημα στη Συρία, η κυβέρνηση Πούτιν έστειλε ηχηρό μήνυμα στον Τραμπ ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί ανάλογες ενέργειες. Δύση και Τουρκία φαίνεται να στηρίζουν με θέρμη την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, να επιτεθεί στη Συρία απαντώντας στη φερόμενη χρήση χημικών από τις δυνάμεις του Άσαντ. Με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρι Πούτιν, να χαρακτηρίζει την αμερικανική επίθεση «επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους», λίγες ώρες αργότερα ανέστειλε τη συμφωνία που είχε συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι  Μεντβέντεφ, δήλωσε πως είμαστε ένα βήμα πριν από τον πόλεμο.  

Οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία έφεραν τις ΗΠΑ «ένα βήμα» μακριά από στρατιωτική σύρραξη με τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στη χώρα, έγραψε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε ανάρτησή του στο Facebook. Ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε ότι η ενέργεια των ΗΠΑ παραβιάζει όλες τις διεθνείς συνθήκες.

Η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ είχε σκοπό να στείλει κι ένα αμυντικού χαρακτήρα μήνυμα αποφασιστικότητας προς τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν αλλά και άλλες χώρες του διεθνούς συστήματος, για την αποφασιστικότητα του νέου επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να αντιδρά άμεσα στις προκλήσεις, όπως σχολιάζουν η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης