Βίντεο: Η στιγμή που οι «Τόμαχοκ» των Αμερικανών χτυπούν την συριακή αεροπορική βάση

Βίντεο: Η στιγμή που οι «Τόμαχοκ» των Αμερικανών χτυπούν την συριακή αεροπορική βάση

Έχει καταγραφεί από κινητό τηλέφωνο και προβλήθηκε από την συριακή τηλεόραση

Βίντεο: Η στιγμή που οι «Τόμαχοκ» των Αμερικανών χτυπούν την συριακή αεροπορική βάση
Στη δημοσιότητα ήρθε ένα βίντεο από την αεροπορική βάση Σαϊράτ, στα δυτικά της επαρχίας Χομς στη Συρία, την στιγμή που δέχεται την πυραυλική επίθεση
με 59 Τόμαχοκ από τις ΗΠΑ.

Κλείσιμο
Το βίντεο έχει καταγραφεί από κινητό τηλέφωνο και η συριακή τηλεόραση ισχυρίζεται ότι έχει καταγράψει την στιγμή της επίθεσης από τα πυραυλοφόρα καταδρομικά πλοία USS Porter και USS Ross, που πλέουν ανατολικά της Μεσογείου.

Την ώρα της επίθεσης (04:40 τοπική) το σκοτάδι στην περιοχή ήταν πυκνό και το βίντεο δείχνει τον μαύρο ουρανό να «βάφεται» κόκκινος από τις λάμψεις των εκρήξεων.


Σύμφωνα με την ενημέρωση του αμερικανικού Πενταγώνου, η επίθεση ήταν στοχευμένη και έπληξε μαχητικά αεροσκάφη, χώρους στάθμευσης αεροσκαφών, αποθήκες πυρομαχικών και εξοπλισμού, αλλά και αντιαεροπορικά συστήματα.

Όσο στοχευμένη και αν υπήρξε, ωστόσο, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι από την επίθεση έχασαν την ζωή τους εννέα άμαχοι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Ο κυβερνήτης της Χομς, Ταλάλ Μπαράζι, είχε δηλώσει νωρίτερα πως επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση. Δεν έχει καταστεί σαφές αν πρόκειται για χωριστούς απολογισμούς νεκρών.

Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι η αποτελεσματικότητα των αμερικανικών βομβαρδισμών ήταν πολύ χαμηλή, καθώς μπορεί 23 εκ των πυραύλων να έπληξαν τους στόχους τους, ωστόσο είναι άγνωστο που έπεσαν οι άλλοι 36

Οι Αμερικανοί ωστόσο αντιτείνουν ότι 58 από τους 59 πυραύλους «Τόμαχοκ» πέτυχαν τους στόχους τους, ενώ μόλις ένας παρουσίασε κάποια τεχνική δυσλειτουργία. Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι επλήγησαν πολλά αεροσκάφη και σκέπαστρα αεροσκαφών, αλλά και ότι καταστράφηκε ολοσχερώς η περιοχή των καυσίμων στην συριακή βάση.

Το παρασκήνιο της απόφασης Τραμπ

Η επίθεση στην συριακή αεροπορική βάση ερμηνεύεται ως ένα μήνυμα του νέου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προς τον κόσμο, για να δείξει ότι εξαντλήθηκε η υπομονή του για τη χρήση απαγορευμένων όπλων από τον Άσαντ στον εμφύλιο της Συρίας.

Μιλώντας στους Νew York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι εστιάζουν όχι μόνο στο μήνυμα αποτροπής για την πιθανή χρήση χημικών όπλων προς τη διεθνή κοινότητα, αλλά και στην αποφασιστικότητα ανάληψης δράσης που επιδεικνύει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος είναι έτοιμος να προχωρήσει σε δραστικές ενέργειες όταν κληθεί να το πράξει» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους στη Φλόριντα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έλαβε την απόφαση για την επίθεση μετά τις δραματικές συνέπειες της επίθεσης με χημικά όπλα, ώστε οι ΗΠΑ «να μην παραμένουν πλέον απαθείς έναντι των εξελίξεων στη Συρία».

«Όσο καθυστερούμε ν' αντιδράσουμε στη χρήση τέτοιων όπλων, τόσο αρχίζουμε να νομιμοποιούμε τη χρήση τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κάνοντας υπαινιγμό για την απόφαση του τέως προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, να μην προχωρήσει σε βομβαρδισμούς το 2013.

Δεν ενημερώθηκε ο Πούτιν - Πώς αντέδρασε

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν ενημερώθηκε προηγουμένως για την επίθεση από τον Αμερικανό ομόλογό του, θεωρεί τα πλήγματα του Τραμπ κατά της Συρίας αποτελούν «επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους», που βασίστηκαν «σε κατασκευασμένα προσχήματα».

Ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρίας, επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους, κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης