Θρίλερ στην Ιταλία: Γιατί ο Ρέντσι μπορεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία

Θρίλερ στην Ιταλία: Γιατί ο Ρέντσι μπορεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία

«Παγώνει» την παραίτησή του ο Ρέντσι μετά τις συνομιλίες με τον Ματαρέλα - Τα επικρατέστερα σενάρια για τη νέα ιταλική κυβέρνηση

Θρίλερ στην Ιταλία: Γιατί ο Ρέντσι μπορεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία
Κυβέρνηση τεχνοκρατών, πρόωρες εκλογές, ή… παραμονή του Ματέο Ρέντσι στην εξουσία; Ποιο σενάριο θα επικρατήσει στην Ιταλία μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη ο πρωθυπουργός στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση;

Τη στιγμή που όλα τα βλέμματα συνεχίζουν να είναι στραμμένα στην Ιταλία με τους αναλυτές να προβλέπουν τα επόμενα βήματα του Ρέντσι, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε τους συντρόφους του και την οικογένειά του που τον στήριξαν στην προεκλογική του καμπάνια, το ενδεχόμενο της παραμονής του 41χρονου ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος στην εξουσία βγαίνει στο προσκήνιο.

Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο AdnKronos, είναι πιθανό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζο Ματαρέλα, να «παγώσει» την παραίτηση Ρέντσι μέχρι τουλάχιστον την ψήφιση του προϋπολογισμού, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο του προκατόχου του Τζόρτζο Ναπολιτάνο, ο οποίος «πάγωσε» την κυβερνητική κρίση επί πρωθυπουργίας Μάριο Μόντι.

Μπορεί, λοιπόν, ο Ρέντσι να εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν είναι σαν τους άλλους πολιτικούς και πως δεν θα παραμείνει ούτε λεπτό στην εξουσία μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα, όμως, ο Ματαρέλα είναι πιθανό να έχει διαφορετική γνώμη, κυρίως μετά την ανεπίσημη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό.
Κλείσιμο



Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η μαζική προσέλευση στις κάλπες για το δημοψήφισμα είναι απόδειξη μίας «σταθερής δημοκρατίας» σε μία χώρα όπως η Ιταλία «με  πολλές σημαντικές θετικές δράσεις».

Για αυτό το λόγο, λοιπόν, τόνισε πως είναι απαραίτητο να επικρατεί «πολιτικό κλίμα γαλήνης και πολιτικού σεβασμού», ενώ επισήμανε πως είναι απαραίτητο να γίνουν σεβαστές οι «υποχρεώσεις και οι προθεσμίες».

Στην τελευταία αυτή φράση μοιάζει να κρύβεται το κλειδί στο αίνιγμα της επόμενης ημέρας, καθώς είναι πιθανή η επιλογή μίας λύσης πολύ διαφορετικής από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι τις τελευταίες ώρες.



Είναι πιθανό επομένως, ο Ματαρέλα κατά τις αποψινές συνομιλίες με τον Ρέντσι
που ξεκίνησαν λίγο μετά τις 20.00 (ώρα Ελλάδος) μετά το υπουργικό συμβούλιο «αστραπή» που διήρκησε μόλις είκοσι λεπτά, να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να παραμείνει στην εξουσία μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σε περίπτωση που ο 41χρονος επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος αρνηθεί, τότε οι διαβουλεύσεις για εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και απόψε, ή το πρωί της Τρίτης ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με κύριο στόχο την ψήφιση του προϋπολογισμού. 







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης