Ιταλία: «Μυστική» συνάντηση με τον πρόεδρο Ματαρέλα είχε ο Ρέντσι πριν παραιτηθεί επισήμως

Ιταλία: «Μυστική» συνάντηση με τον πρόεδρο Ματαρέλα είχε ο Ρέντσι πριν παραιτηθεί επισήμως

Απαραίτητο ένα κλίμα γαλήνης και πολιτικού σεβασμού λέει ο πρόεδρος της χώρας - Το επίσημο ραντεβού των δύο ανδρών το απόγευμα 

Ιταλία: «Μυστική» συνάντηση με τον πρόεδρο Ματαρέλα είχε ο Ρέντσι πριν παραιτηθεί επισήμως
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του έπειτα από την συντριπτική ήττα που υπέστη στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος ο Ρέντσι η ανεπίσημη συνάντησή του με τον Σέρτζο Ματαρέλα διήρκησε μία ώρα, χωρίς να έχει γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας τους. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιστρέψει το απόγευμα στο Κυρηνάλιο Μεγάρο όπου θα υποβάλει και επίσημα την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα έχει προηγηθεί υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα διεξαχθεί στις 18.30 (τοπική ώρα).

Ο Ματαρέλα μετά τη συνομιλία του με τον Ρέντσι, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, επισήμανε πως «
Κλείσιμο
έχουμε μπροστά μας υποχρεώσεις και προθεσμίες οι οποίες θα πρέπει να διασφαλιστεί από τους θεσμούς ότι θα γίνουν σεβαστές, με την εγγύηση ότι θα υπάρχουν απαντήσεις στα προβλήματα της περιόδου».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «η Ιταλία είναι μία σπουδαία χώρα με πολλές θετικές δράσεις στο εσωτερικό της. Ακόμα και για αυτό είναι απαραίτητο ένα πολιτικό κλίμα στο οποίο θα αποτυπώνεται η γαλήνη και ο αμοιβαίος σεβασμός».

Όσο για την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες, ο Ματαρέλα σχολίασε πως αποτελεί «μαρτυρία μίας συμπαγούς δημοκρατίας, μίας χώρας με πάθος ικανή για ενεργή συμμετοχή».

Τη στιγμή που πολλά είναι τα σενάρια σχετικά με την επόμενη ημέρα, εκ των οποίων η κυβέρνηση τεχνοκρατών ή η άμεση προσφυγή στις κάλπες, ο επικεφαλής του αντισυστημικού και αντιευρωπαϊκού Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, ήδη… τρίβει τα χέρια του για την εξουσία.

Αφού ο πρώην κωμικός τάχθηκε υπέρ του «όχι» από την πρώτη στιγμή της εισήγησης του δημοψηφίσματος από τον Ρέντσι, τώρα ζητά την άμεση διεξαγωγή εκλογών σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί ακόμα τον εκλογικό νόμο που ήδη ισχύει και πριμοδοτεί με μπόνους εδρών το κόμμα που θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο των.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica ο Γκρίλο ετοιμάζει ήδη τη «μελλοντική κυβερνητική ομάδα» του, με τον επικρατέστερο ως επικεφαλής τον Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος με αέρα νικητή το βράδυ του δημοψηφίσματος ευχαριστούσε τους πολίτες που είπαν το βροντερό «όχι» στη μεταρρύθμιση του Ρέντσι.

Ο Ντι Μάιο δεν έχασε ευκαιρία να τονίσει ότι «έχασε η αλαζονεία στην εξουσία» επισημαίνοντας πως «από αύριο ξεκινά η επεξεργασία του προγράμματος των Πέντε Αστέρων για την διακυβέρνηση της χώρας και ο καθορισμός της κυβερνητικής του ομάδας».

Εντούτοις, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής Βουλής Ντι Μάιο από τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, καθώς αναμένεται να κονταροχτυπηθεί με τον Ρομπέρτο Φίκο, Κάρλα Ρουόκο και Κάρλα Σιμπίλια, ενώ δεν αποκλείεται να «πέσουν» στο τραπέζι ακόμα και τα ονόματα του Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα και της δημάρχου του Τορίνο, Κιάρα Απεντίνο.

Εν τω μεταξύ, όπως εξηγεί η ιταλική εφημερίδα, η ιταλική Δεξιά παραμένει διχασμένη με τον επικεφαλής της εθνικιστικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, να ζητά άμεσα προσφυγή στις κάλπες υποστηρίζοντας ότι εκπροσωπεί «τη σοβαρή εναλλακτική» στον Ρέντσι, ενώ ο αρχηγός της Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διατηρεί πιο χαμηλό προφίλ. Άλλωστε, στόχος του Μπερλουσκόνι είναι οι εκλογές μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, καθώς επιδιώκει κυβέρνηση συνεργασίας.

Όλα αυτά ενώ όπως έγινε γνωστό η συνεδρίαση του Δημοκρατικού Κόμματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου γύρω στις 15.00 (τοπική ώρα) με κεντρικό θέμα την ανάλυση της πολιτικής κατάστασης.

   

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης