«Αυτοκτονία» ο θάνατος του επιστήμονα που εξέταζε τον Αλεξάντερ Λιτβινένκο

«Αυτοκτονία» ο θάνατος του επιστήμονα που εξέταζε τον Αλεξάντερ Λιτβινένκο

Ο ιατροδικαστής απεφάνθη ότι ο θάνατος του Matthew Puncher, του κορυφαίου Βρετανού επιστήμονα που μέτρησε το επίπεδο πολωνίου στον οργανισμό του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, οφείλεται σε αυτοκτονία

«Αυτοκτονία» ο θάνατος του επιστήμονα που εξέταζε τον Αλεξάντερ Λιτβινένκο
Μαχαιρωμένος θανάσιμα από «αυτοπροκαλούμενα» τραύματα με 2 μαχαίρια βρέθηκε στο σπίτι του ο κορυφαίος ειδικός ακτινολογίας που ανακάλυψε το δηλητήριο που «σκότωσε» τον πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Αλεξάντερ Λιτβινένκο. 

Ο Matthew Puncher πέθανε από υπερβολική αιμορραγία, μετά από επαναλαμβανόμενα τραύματα που προκάλεσε στο λαιμό, στα χέρια και στο πάνω μέρος της κοιλιάς του χρησιμοποιώντας δυο μαχαίρια κουζίνας. Η περίεργη αυτή υπόθεση θανάτου εγείρει πολλά ερωτήματα, ωστόσο, σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα πρόκειται για αυτοκτονία.

Ο παθολόγος Nicholas Hunter, που διενήργησε την νεκροψία, δεν έκρυψε ότι αρχικά δεν μπορούσε να αποκλείσει την εμπλοκή κάποιου άλλου προσώπου, ωστόσο στην συνέχεια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τραύματα είχαν προκληθεί από τον ίδιο τον Puncher.

Με την άποψη αυτή δεν φαίνεται όμως να συμφωνεί η ντετέκτιβ Rachel Clark καθώς υποστηρίζει ότι: «Τα τραύματα ήταν τόσο εκτεταμένα, που δεν μπορώ να πιστέψω πως είναι δυνατόν να προκαλέσει κάποιος τόση ζημία στο σώμα του χωρίς να έχει χάσει τις αισθήσεις του». Ο ιατροδικαστής από την άλλη εμμένει στο πόρισμά του, υπογραμμίζοντας πως 
Κλείσιμο
«Είναι πιθανό να καταφέρει κάποιος αρκετές μαχαιριές πριν πέσει λιπόθυμος».

Πάντως, παρά την διάσταση απόψεων, η ντετέκτιβ αποκαλύπτει ότι στο σημείο δεν υπήρχαν σημάδια πάλης, ούτε βρέθηκε δείγμα αίματος που να ανήκει σε κάποιο άλλο πρόσωπο. 
Ο θάνατος του 52χρονου επιστήμονα, λαμβάνει χώρα, λίγους μόλις μήνες μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του στην Ρωσία, από το οποίο όπως υποστηρίζουν οι οικείοι του γύρισε «άλλος άνθρωπος».

«Ήταν πάντα χαρούμενος και ευαίσθητος. Εξαιρετικός με τα παιδιά και απίστευτα έξυπνος. Ωστόσο μετά τα Χριστούγεννα όλα άλλαξαν», εξομολογείται η σύζυγός του και συμπληρώνει:
«Έχασε κάθε ενδιαφέρον και έπρεπε να τον ενθαρρύνω να κάνει πράγματα όπως να ντυθεί και να πλυθεί. Έμοιαζε ξαφνικά να έπαψε να ενδιαφέρεται για τα πάντα».

Την μεταστροφή αυτή στη συμπεριφορά του Puncher πολλοί την αποδίδουν σε ένα άλλο γεγονός. Ο 52χρονος ερευνητής, είχε αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη σε ένα συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την Ομοσπονδιακή Αμερικανική Κυβέρνηση και αφορούσε ένα πρόγραμμα μέτρησης πολωνίου στους εργαζομένους στα πυρηνικά όπλα της πρώην ΕΣΣΔ. Κατά την έρευνα αυτή πραγματοποίησε ένα λάθος, και όπως αποκάλυψαν συνάδελφοί του κατά την ανάκριση το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε γίνει εμμονικός με το γεγονός αυτό.

Το λάθος που έκανε θα είχε σαν συνέπεια να σπάσει το εν λόγω συμβόλαιο και να οδηγηθεί στην φυλακή αναφέρει χαρακτηριστικά κάποιος, ενώ συνάδελφός υποβαθμίζει το γεγονός κάνοντας λόγο  ένα «μικρής σημασίας πρόβλημα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Matthew Puncher ήταν ο άνθρωπός που έφερε στο φως την πολύκροτη δολοφονία του Ρώσου πρώην εργαζόμενου στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Σοβιετικής Ένωσης Αλεξάντερ Λιτβινένκο αποκαλύπτοντας μεγάλη ποσότητα πολωνίου που βρέθηκε στο σώμα χορηγούμενη με ένα ποτήρι τσάι το 2006. 

Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2016, η δημόσια έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι πιθανότατα ο πρώην πράκτορας δολοφονήθηκε μετά από εντολές ανωτέρων της μυστικής υπηρεσίας  FSB, αφού προηγουμένως είχαν πάρει την έγκριση του προέδρου Πούτιν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης