Τρόμος στο Παρίσι: Σε τρεις ομάδες ήταν χωρισμένοι οι τζιχαντιστές που σφαγίασαν 129 ανθρώπους

Τρόμος στο Παρίσι: Σε τρεις ομάδες ήταν χωρισμένοι οι τζιχαντιστές που σφαγίασαν 129 ανθρώπους

Τι αποκάλυψε Γάλλος εισαγγελέας για τον τρόπο δράσης των τρομοκρατών που λειτούργησαν συγχρονισμένα - Στο επίκεντρο των ερευνών ένα μαύρο Polo που ήταν παρκαρισμένο έξω από το θέατρο του Μπατακλάν πριν την επίθεση - Οι τρομοκράτες φώναζαν συνθήματα για τη Συρία και το Ιράκ


Τρόμος στο Παρίσι: Σε τρεις ομάδες ήταν χωρισμένοι οι τζιχαντιστές που σφαγίασαν 129 ανθρώπους
Για τρεις ομάδες τρομοκρατών που πραγματοποίησαν με συγχρονισμένο τρόπο την επίθεση στο Παρίσι έκανε λόγο ο γάλλος εισαγγελέας Φρανσουά Μολίν.

Σύμφωνα με τον Μολίν οι τρομοκράτες στο θέατρο στο Μπατακλάν φώναζαν συνθήματα για τη Συρία και το Ιράκ.

Ο Μολίν αναφέρθηκε και σε ένα μαύρο Polo που ήταν παρκαρισμένο μπροστά από το θέατρο Μπατακλάν λίγο πριν την επίθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο από τον εντοπισμό αυτού του οχήματος ξεκίνησαν οι έρευνες των Βέλγων καθώς νοικιάστηκε στο Βέλγιο από έναν Γάλλο πολίτη που συνελήφθη στα σύνορα μετά τις επιθέσεις.
Κλείσιμο

Όπως είπε ένας από τους τρομοκράτες έχασε τη ζωή του από τα πυρά της αστυνομίας και άλλοι δύο αφού πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 129 και των τραυματισμένων σε κρίσιμη κατάσταση σε 99 με τον συνολικό αριθμό των τραυματιών να ανέρχεται σε 352.

Πίσω από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν έξω από το Stade de France κατά τη διάρκεια του αγώνα Γαλλία-Γερμανία, σε ένα εστιατόριο, σε ένα μπαρ, σε πιτσάρια και σε συναυλία στο Μπατακλάν (και ακόμα άλλα δύο περιστατικά σε δρόμους), βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος.

Οκτώ «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, οι επτά εκ των οποίων πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά που είχαν φορέσει: Τέσσερις από τους δράστες σκοτώθηκαν στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν, εκ των οποίων οι τρεις πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά και ο τέταρτος έπεσε νεκρός από πυρά ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που επενέβησαν. Τρεις βομβιστές-καμικάζι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Stade de France και άλλος ένας στην λεωφόρο Βολτέρου, κοντά στο Μπατακλάν, στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού.

Χάος στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας 


Η πρώτη επίθεση έγινε στις 22.17 (ώρα Γαλλίας) κοντά στο Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικό μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Γερμανίας και της Γαλλίας που παρακολουθούσε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Οι δράστες ήταν απέξω, ζωσμένοι με εκρηκτικά και προσπάθησαν να μπουν στο στάδιο, ωστόσο εξουδετερώθηκαν. 

Ο αγώνας αρχικά συνεχίστηκε, αλλά επικράτησε πανικός καθώς οι φήμες για τις επιθέσεις εξαπλώνονταν και οι θεατές παρέμειναν στο γήπεδο και αυθόρμητα συγκεντρώθηκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ελικόπτερα της αστυνομίας πέταξαν πάνω από το στάδιο ενώ ο Ολάντ φυγαδεύτηκε και μετέβη στο υπουργείο Εσωτερικών για να προεδρεύσει ενός κλιμακίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η στιγμή της έκρηξης και η εκκένωση του Stade de France


Πανικός κοντά στο Stade de France


 Ακολούθησε στις 22.30 η επίθεση στο εστιατόριο «Μικρή Καμπότζη» στην οδό Rue Bichat στο 10ο διαμέρισμα της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δυο ένοπλοι με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες, εισέβαλαν στο εστιατόριο και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκοτώνοντας 12 άτομα, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 18 νεκρούς. "Ήταν εξωπραγματικό, όλος ο κόσμος είχε πέσει στο πάτωμα, κανένας δεν κουνιόταν", διηγήθηκε μια γυναίκα. "Επικρατούσε πολύ ησυχία, οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν τι συμβαίνει. Ένας νεαρός άνδρας μετέφερε στα χέρια του ένα κοριτσάκι. Φαινόταν νεκρό", πρόσθεσε.


Εικόνες με τους νεκρούς έξω από το εστιατόριο 



Στη συνέχεια άγνωστος άνοιξε πυρ έξω από πολυσύχναστη καφετέρια. Συγκεκριμένα, στο ανατολικό Παρίσι, στην οδό Σαρόν, 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα σκηνικό που θύμιζε πόλεμο. Ένας άνδρας δήλωσε ότι άκουγε πυροβολισμούς για "δύο, τρία λεπτά", "ριπές όπλων". "Είδα πολλά πτώματα να κείτονται στο έδαφος, πλημμυρισμένα στο αίμα", σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα καφέ και ένα ιαπωνικό εστιατόριο, τα οποία βρίσκονται ακριβώς μπροστά από το Μέγαρο της Γυναίκας, αποτέλεσαν στόχο της επίθεσης αυτής.

Το επόμενο μεγάλο χτύπημα και πλέον αιματηρό ήταν στις 22.47 στο μουσικό θέατρο Μπατακλάν, όπου ήταν σε εξέλιξη συναυλία.

Ακολούθησε τρίωρη ομηρία. "Τους άκουσα καθαρά να λένε στους ομήρους 'φταίει ο Ολάντ, φταίει ο πρόεδρός σας, δεν έπρεπε να επέμβει στη Συρία'. Είπαν επίσης και για το Ιράκ", διηγήθηκε ο 35χρονος Πιερ Ζανασζάκ, ένας παραγωγός της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, ο οποίος βρισκόταν μέσα στην αίθουσα. Η αστυνομία εξαπέλυσε έφοδο λίγο πριν από τις 00:30 τοπική ώρα (01:30 ώρα Ελλάδος), η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στη 01:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδος). Οι τέσσερις δράστες της επίθεσης είναι νεκροί. Οι τρεις από αυτούς μετά την πυροδότηση των εκρηκτικών με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

Για το χρονικό της φρίκης στο Μπατακλάν δείτε εδώ


Μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Μπατακλάν, στην οδό Φοντέν ο Ρουά, στόχος των τρομοκρατών ήταν μια πιτσαρία, η La Casa Nostra. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από πολλές ριπές "αυτόματου πυροβόλου", σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, τον 35χρονο Ματιέ. «Τουλάχιστον 5 νεκροί βρισκόντουσαν γύρω μου, κι άλλοι στον δρόμο, αίμα παντού. Ήμουνα πολύ τυχερός».
































Οι επιθέσεις της Παρασκευής σημειώθηκαν δέκα μήνες μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό και ενός εβραϊκού πολυκαταστήματος στο Παρίσι με 17 νεκρούς. Εκείνες τις επιθέσεις είχαν διαδεχθεί και άλλες, ή απόπειρες για επιθέσεις.

Η πιο πρόσφατη είχε γίνει την 21η Αυγούστου σε ένα τρένο υψηλής ταχύτητας Thalys που εκτελούσε δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι. Το μακελειό σε εκείνη την περίπτωση είχε αποφευχθεί χάρη στην επέμβαση επιβατών, περιλαμβανομένων Αμερικανών στρατιωτών που έκαναν διακοπές, που κατάφεραν να εξουδετερώσουν έναν άνδρα οπλισμένο με ένα Καλάσνικοφ και ένα πιστόλι. Δύο άνθρωποι είχαν τραυματιστεί. Ο δράστης, ο Αγιούμπ ελ Χαζανί, ένας νεαρός Μαροκινός γνωστός στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, είχε συλληφθεί.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης