Τζάστιν Τριντό: Ο γοητευτικός 40άρης που έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός του Καναδά

Τζάστιν Τριντό: Ο γοητευτικός 40άρης που έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός του Καναδά

Ο μεγάλος νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών κατάφερε να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά - Το κόμμα του εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία

Τζάστιν Τριντό: Ο γοητευτικός 40άρης που έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός του Καναδά
Ο νεαρότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Καναδά είναι ο 43χρονος Τζάστιν Τριντό, πατέρας τριών παιδιών και γόνος γνωστή πολιτικής οικογένειας. 

Ο Τζάστιν είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού και χαρισματικού ηγέτη, Πιερ Έλιοτ Τριντό. Καθηγητής στο επάγγελμα, εκλέγεται βουλευτής από το 2008 και  πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων από το 2011. Παντρεύτηκε την Σοφία Γκρεγκουάρ το 2005 με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά:  Τον Χαβιέ Τζέιμς, την Έλα Γκρέις Μάργκαρετ και τον μόλις ενός έτους Αντριάν. 

Λίγες ώρες μετά την θριαμβευτική νίκη του Τριντό, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ,υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.


Κλείσιμο




Ο Τζάστιν Τριντό είναι ο μεγάλος νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών καθώς κατάφερε με το κόμμα του, τους Φιλελεύθερους, όχι μόνο να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις που εκτιμούσαν ότι θα λάμβανε την τρίτη θέση αλλά και να τερματίσει την σχεδόν δεκαετή παραμονή των Συντηρητικών του Στίβεν Χάρπερ στην εξουσία. 

O Τριντό θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι, το κόμμα του κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Οι Φιλελεύθεροι ξεπερνούν τις 170 έδρες σε σύνολο 338 εδρών ενώ οι Συντηρητικοί του απερχόμενου πρωθυπουργού, Στίβεν Χάρπερ, οι οποίοι βρίσκονταν στην εξουσία από το 2006, εξασφαλίζουν περίπου 100 έδρες. 

Στο στρατόπεδο των Φιλελευθέρων ανοίγουν σαμπάνιες τις τελευταίες ώρες μετά το θριαμβευτικό και αναπάντεχο αποτέλεσμα του κόμματος.



Ο Τριντό επανεξελέγη με ευκολία στην εκλογική του περιφέρεια το Μόντρεαλ, όπου, χτες, βρισκόταν μαζί με την σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, πριν από 78 ημέρες, ο Τριντό βρισκόταν στην τρίτη θέση μετά τους Συντηρητικούς του Χάρπερ και τους Σοσιαλδημοκράτες του NPD του Τόμας Μάλκερ. 
Σιγά -σιγά όμως ενίσχυσε την δημοτικότητά του με ένα προεκλογικό πρόγραμμα που στρεφόταν στην μεσαία τάξη και δεσμευόμενος να φορολογήσει περισσότερο τους πιο πλούσιους για να μειωθεί το φορολογικό βάρος για την πλειονότητα των Καναδών. 

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Τριντό σχεδιάζει να αναστείλει τους βομβαρδισμούς από την καναδική αεροπορία στην Συρία και στο Ιράκ και να διατηρήσει μόνον την καναδική συμμετοχή στον συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ για την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών στις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις. 



Για τον πατέρα του έχει δηλώσει: «Λόγω της ιστορίας που κουβαλάει το όνομά μου, αρκετοί άνθρωποι στρέφονται σε εμένα με έναν τρόπο που για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, με ανησυχεί». Ο πατέρας του, Πιερ Έλιοτ Τριντό, ήταν μία από τις σημαντικότερες μορφές της διεθνούς πολιτικής σκηνής τις δεκαετίες του '60 και του '70. Απεβίωσε το 2000 σε ηλικία 80 ετών από καρκίνο του προστάτη. Ο πρώην πρωθυπουργός του Καναδά έγραψε ιστορία όχι μόνο με το πολιτικό του έργο αλλά και με το ασυμβίβαστο πνεύμα και τις πράξεις του. Είχε πάει με σανδάλια στο κοινοβούλιο, είχε βγει με διασημότητες όπως η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ και είχε κάνει μία πιρουέτα πίσω από την πλάτης της Βασίλισσας Ελισάβετ. Το 1971, δεν δίστασε να παντρευτεί ένα «παιδί του λουλουδιών» με τη μισή του ηλικία, την Μάργκαρετ Σινκλέρ. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά. 
Ωστόσο, το 1977 αποφάσισαν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους.  















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης