Σουηδία: Η Κεντροαριστερά στην εξουσία, οι ακροδεξιοί με ενισχυμένα ποσοστά

Σουηδία: Η Κεντροαριστερά στην εξουσία, οι ακροδεξιοί με ενισχυμένα ποσοστά

Ο πρωθυπουργός Φρέντερικ Ράινφελντ, ο οποίος παραδέχθηκε την ήττα του, έπειτα από περίπου οκτώ χρόνια στην εξουσία, αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του από την κυβέρνηση και, έως την ερχόμενη άνοιξη, και από την ηγεσία του κόμματός του

Σουηδία: Η Κεντροαριστερά στην εξουσία, οι ακροδεξιοί με ενισχυμένα ποσοστά
Την ήττα του κεντροδεξιού κόμματος των Μετριοπαθών του Σουηδού πρωθυπουργού, Φρέντερικ Ράινφελντ, και τη σημαντική άνοδο των ακροδεξιών Δημοκρατών της Σουηδίας που αναδεικνύεται σε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, «κυοφόρησαν» οι κάλπες των γενικών εκλογών, που διεξήχθησαν χθες στη Σουηδία.

Ο Φρέντερικ Ράινφελντ, ο οποίος παραδέχθηκε την ήττα του, έπειτα από περίπου οκτώ χρόνια στην εξουσία, εντός της ημέρας αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του από την κυβέρνηση και ως την ερχόμενη άνοιξη και από την ηγεσία του κόμματός του.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ ήδη απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά, καθώς και οι Πράσινοι, αλλά και το Αριστερό Κόμμα -πιθανοί εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό- αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συνεργασία με τους ακροδεξιούς, αντιμεταναστευτικούς Δημοκράτες της Σουηδίας.

Στις χθεσινές εκλογές, οι ακροδεξιοί τα πήγαν αρκετά καλά, αφού κατάφεραν να εξασφαλίσουν ποσοστό 12,9% και 47 έδρες (στις εκλογές του 2010 είχαν λάβει 5,7%). Μάλιστα, ο επικεφαλής του κόμματος Δημοκράτες της Σουηδίας, Γίμι Όκεσον, πανηγυρίζοντας για το εκλογικό αποτέλεσμα, υποστήριξε ότι το κόμμα του έγινε πλέον «ο κυρίαρχος του παιχνιδιού».

Από την άλλη, τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς συγκεντρώνουν το 43% των ψήφων και αναμένεται να καταλάβουν συνολικά 158 έδρες στη νέα Βουλή, έναντι 39,1% που πέτυχε ο συντηρητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού, Φρέντερικ Ράινφελντ.
Κλείσιμο

Ωστόσο, για το σχηματισμό κυβέρνησης απόλυτης πλειοψηφίας απαιτούνται 175 έδρες, γεγονός που, όπως σχολιάζει το Reuters, καθιστά αρκετά δύσκολο το έργο της κεντροαριστεράς, η οποία θα πρέπει να αναζητήσει κι άλλο σύμμαχο, που θα της εξασφαλίσει μία ισχυρή κυβέρνηση.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης