Με τη CIA δούλευε ο «διπλός πράκτορας» των Αμερικανών

Με τη CIA δούλευε ο «διπλός πράκτορας» των Αμερικανών

Η Γερμανία σχεδιάζει την κατασκοπία αμερικανικών επικοινωνιών ως αντίποινα των αποκαλύψεων; - Οργή Μέρκελ - «Ουδέν σχόλιον» από Ουάσιγκτον

Με τη CIA δούλευε ο «διπλός πράκτορας» των Αμερικανών
Η CIA είχε ενεργό ρόλο στην υπόθεση του «διπλού πράκτορα» που έχει φέρει τρικυμία στις σχέσεις Βερολίνου-Ουάσιγνκτον, όπως αποκαλύπτει το Reuters την ώρα που τα γερμανικά ΜΜΕ διαρρέουν ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου σχεδιάζει την κατασκοπία αμερικανικών επικοινωνιών ως αντίποινα των αποκαλύψεων.
   
Το Βερολίνο βρίσκεται μπροστά στο μεγαλύτερο σκάνδαλο κατασκοπίας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μετά τη σύλληψη 31χρονου Γερμανού εργαζόμενου στις κρατικές μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας (BND), ο οποίος εμφανίζεται ως πληροφοριοδότης της CIA. Το γεγονός ότι ο Γερμανός που δρούσε για λογαριασμό των Αμερικανών ήταν πράκτορας της CIA, προκύπτει από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης που χειρίζεται την υπόθεση. Ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, έσπευσε να επισημάνει πως πρόκειται για «υποψίες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες» για τις οποίες είναι ενήμερη η Γερμανίδα καγκελάριος. «Δεν θα κάνω εικασίες σχετικά με ποια υπηρεσία πληροφοριών αφορά αυτή η σύλληψη», δήλωσε αποφεύγοντας να αναφερθεί στην αμερικανική μυστική υπηρεσία. Η καγκελάριος ενημερώθηκε για το θέμα και το χαρακτήρισε  «ένα πολύ σοβαρό ζήτημα», πρόσθεσε.

«Eάν είναι αλήθεια πως η αμερικανική υπηρεσία χρησιμοποιούσε δικό μας πράκτορα τότε πρέπει να πούμε "ως εδώ"»,  επεσήμανε σε υψηλούς τόνους ο Γερμανός πρόεδρος, Γιοαχίμ Γκάουκ, στέλνοντας μήνυμα στην Ανγκελα Μέρκελ ότι δεν θα πρέπει να υποβιβάσει κι αυτή τη φορά το θέμα. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά ο εκπρόσωπός της αρνήθηκε να σχολιάσει αν, κατά την συνομιλία της με τον Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρθηκε στη σύλληψη του Γερμανού πράκτορα επαναφέροντας το καυτό ζήτημα του εύρους των αμερικανικών παρακολουθήσεων στη Γερμανία. Παρ' ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου ζήτησε από την Ουάσιγκτον να δώσει μια σαφή εξήγηση για τις επαφές που φέρονται να έχουν Αμερικανοί πράκτορες με τον συλληφθέντα, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Κέιτλιν Χέιντεν δήλωσε λακωνικά «κανένα σχόλιο».

Όπως αναφέρει το Reuters, o επικεφαλής της CIA, Tζον Μπρέναν βρίσκεται σε δεινή θέση μετά τις αποκαλύψεις ότι ο Γερμανός «διπλός πράκτορας» είναι πράκτορας της CIA και δέχεται έντονες πιέσεις από τα μέλη του Κογκρέσου για να αποσαφηνίσει την κατάσταση.   
   
Εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον ζήτησαν ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Bild, ο Τόμας Ντε Μεζιέρ κάλεσε σε επέκταση των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της Γερμανίας επί αμερικανικών επικοινωνιών ως αντίποινα των αποκαλύψεων.
Κλείσιμο

Ο φερόμενος ως κατάσκοπος, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, παρέδωσε στη CIA περισσότερα από 218 σκαναρισμένα έγγραφα από το 2012 έως σήμερα, τα οποία είχε αποθηκεύσει σε USB. Τουλάχιστον τρία από τα έγγραφα αυτά αφορούν σε μια κοινοβουλευτική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στο κατά πόσο αποτελούν μεγάλη απειλή για τη Γερμανία οι επιχειρήσεις της NSA στο εσωτερικό της. Πάντως, για τις υπηρεσίες του ο φερόμενος ως διπλός πράκτορας έλαβε το ποσό των 25.000 ευρώ, χρήματα που πήρε σε τρεις συναντήσεις του με Αμερικανούς συνδέσμους στην Αυστρία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης