ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Διευκρινίσεις για τον "διπλό πράκτορα" απαιτεί η Μέρκελ

Διευκρινίσεις για τον "διπλό πράκτορα" απαιτεί η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε από το Πεκίνο ότι οι κατηγορίες περί κατασκοπείας είναι πολύ σοβαρές κι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εμπιστοσύνη σε ότι αφορά την συνεργασία δύο χωρών

Διευκρινίσεις για τον "διπλό πράκτορα" απαιτεί η Μέρκελ
Σιγή ιχθύος εξακολουθεί να τηρεί η Ουάσινγκτον για το νέο σκάνδαλο κατασκοπείας που απειλεί με νέα επιδείνωση τις διπλωματικές σχέσεις Γερμανίας - ΗΠΑ και την Άνγκελα Μέρκελ να διατυμπανίζει ότι πρόκειται για μία σοβαρή υπόθεση ανεβάζοντας τους τόνους από την Κίνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.  
   
Με την αμερικανική κυβέρνηση να βρίσκεται σε δεινή θέση μετά την αποκάλυψη ότι ένας Γερμανός εργαζόμενος στην  υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας (BND) δρούσε ως διπλός πράκτορας δίνοντας πληροφορίες στους Αμερικανούς, η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε από το Πεκίνο ότι οι κατηγορίες περί κατασκοπείας είναι πολύ σοβαρές κι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εμπιστοσύνη σε ότι αφορά στην συνεργασία δύο χωρών. 

Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν κλυδωνιστεί πρόσφατα με την αποκάλυψη του "Μεγάλου Αδερφού" των ΗΠΑ με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) να υποκλέπτει τηλεφωνικές συνομιλίες ηγετών και πολιτών ανά τον κόσμο, ανάμεσά τους και την σιδηρά κυρία της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Σε συνέντευξή Τύπου στο Πεκίνο, κι  έχοντας στο πλευρό της τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, η Μέρκελ επεσήμανε ότι αν οι κατηγορίες αυτές είναι αληθινές, τότε "θεωρώ πως υπάρχει πλήρη αντίθεση σε ότι αφορά στην εμπιστοσύνη που θα πρέπει να καλλιεργείται μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και των εταίρων".   

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το Reuters, μέχρι στιγμής ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμμεντ έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν την σύλληψη του 31χρονου διπλού πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας (BND). Για το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, οι τηλεφωνικές υποκλοπές είναι ένα ευαίσθητο θέμα για μία χώρα όπου παραμένουν νωπές οι μνήμες από τις πολιτικές της Γκεστάπο και της Στάζι.

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε επίσης ότι, Κίνα και Γερμανία έχουν πέσει και οι δύο θύματα υποκλοπών. Από την πλευρά της, η κινεζική κυβέρνηση,δια στόματος του πρωθυπουργού της χώρας, έσπευσε να διαψεύσει ότι χρησιμοποιεί το Ιντερνέτ για να υποκλέπτει εμπορικά μυστικά ή πνευματική ιδιοκτησία.

Στη Γερμανία, μόλις αποκαλύφθηκε το νέο σκάνδαλο κατασκοπείας, οι αρχές συνέλαβαν έναν 31χρονο, εργαζόμενο στη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών (BND) με την υποψία ότι ήταν διπλός πράκτορας και διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ. Η σύλληψή του με την υποψία ότι διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό μιας ξένης χώρας ανακοινώθηκε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι υπάρχουν υποψίες ότι ο άνδρας, κατασκόπευε μια τρέχουσα κοινοβουλευτική έρευνα στο Βερολίνο για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις. Ο ύποπτος ήταν τεχνικός στην BND και πληρωνόταν σε μετρητά για να παραδίδει ψηφιακά αντίγραφα γερμανικών διαβαθμισμένων εγγράφων σε έναν πράκτορα των ΗΠΑ σε συναντήσεις που είχαν. Η εφημερίδα "Bild" υπογραμμίζει ότι, ο 31χρονος Γερμανός εργαζόταν σε μια μονάδα τεχνικής υποστήριξης της BND καταδεικνύοντας μια ομοιότητα μεταξύ του ιδίου  και του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος εργαζόταν επίσης ως τεχνικός σύμβουλος για την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA). 

Η "Bild" προσθέτει ότι ο φερόμενος ως κατάσκοπος παρέδωσε περισσότερα από 218 σκαναρισμένα έγγραφα από το 2012, τα οποία είχε αποθηκεύσει σε usb έναντι 25 χιλιάδων ευρώ κατά την διάρκεια τριών συναντήσεων που είχε στην γειτονική Αυστρία. Σύμφωνα και πάλι με την γερμανική εφημερίδα, τουλάχιστον τρία από τα έγγραφα που παρέδωσε αφορούν μια κοινοβουλευτική έρευνα σε εξέλιξη για το πόσο μεγάλη απειλή θέτουν οι επιχειρήσεις της NSA στην Γερμανία.Δημόσια μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν παράλληλα ότι ο ύποπτος συνελήφθη αρχικά με την υποψία ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της Ρωσία, αλλά παραδέχθηκε κατά την ανάκρισή του ότι παρέδιδε στοιχεία στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τo Βερολίνο ανταλλάσσει τακτικά πληροφορίες με την Ουάσινγκτον αλλά η σχέση μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκε εξαιτίας των αποκαλύψεων πέρυσι ότι η αμερικανική NSA παρακολουθούσε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας επικοινωνίες χιλιάδων γερμανών πολιτών, ενώ αποκαλύφθηκε επίσης ότι είχε παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο και της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης