Αιφνιδιαστική επίσκεψη Κέρι στη Βαγδάτη

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Κέρι στη Βαγδάτη

Στόχος αμερικανού ΥΠΕΞ είναι να έχει εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με την ιρακινή ηγεσία

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Κέρι στη Βαγδάτη
Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.

Στόχος του Κέρι είναι να έχει εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με την ιρακινή ηγεσία, έπειτα από την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και την κατάληψη μεγάλου μέρους του δυτικού και του βορείου Ιράκ.

Κλείσιμο
Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Πσάκι, ο Κέρι «θα συζητήσει τις ενέργειες που γίνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν το Ιράκ στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής και θα καλέσει τα μέλη της ιρακινής ηγεσίας να προχωρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ιρακινών».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από χθες για περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, η πρώτη στάση που έκανε χθες στο Κάιρο, καθώς και η σημερινή επίσκεψη στη Βαγδάτη, δεν είχαν ανακοινωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο  πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε στις 19 Ιουνίου την αποστολή 300 στρατιωτικών συμβούλων στο Ιράκ για να βοηθήσουν στον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της προέλασης των δυνάμεων του ΙΚΙΛ. Δεν ανταποκρίθηκε όμως στο αίτημα της κυβέρνησης του σιίτη Νούρι αλ-Μάλικι για την πραγματοποίηση αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών.

Αν και δεν έχει ζητήσει επισήμως την παραίτηση του σιίτη Νούρι αλ-Μάλικι, η Ουάσινγκτον που ήταν επικεφαλής της εισβολής στο Ιράκ το 2003 με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, κατηγορεί τον ιρακινό πρωθυπουργό ότι διεύρυνε με την πολιτική του το χάσμα ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες.

Κεφάλι παίρνουν οι σουνίτες τζιχαντιστές που προελαύνουν από τα βόρεια του Ιράκ προς την Βαγδάτη μετά την κατάληψη τεσσάρων στρατηγικής σημασίας μεθοριακών περασμάτων με τη Συρία και την Ιορδανία.Με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας,Τζον Κέρι,να βρίσκεται στη Βαγδάτη  για συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία με στόχο την επίλυση της κρίσης,ο ΟΗΕ εκτιμά ότι, πάνω από ένα εκατομμύριο Ιρακινοί πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην πατρίδα του Σαντάμ Χουσείν.  

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη καλεί τις ΗΠΑ να μείνουν αμέτοχες στην ιρακινή κρίση.Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του ισλαμικής δημοκρατίας, Αγιατολάχ αλί Χαμενεί, διεμήνυσε στην Ουάσινγκτον ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι ΗΠΑ να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές στο ιρακινό έδαφος για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τους σουνίτες τζιχαντιστές.

Με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να ζητούν αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ,ο Ιρακινός σιίτης πρωθυπουργός βρίσκεται σε δεινή θέση βλέποντας τα μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε να κερδίζουν συνεχώς έδαφος.Ήδη τα δυτικά σύνορα του Ιράκ βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.  

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά την μίνι περιοδεία του στην Μέση Ανατολή- Αίγυπτο,Ιορδανία και Ιράκ- ζήτησε,μεταξύ άλλων, από τις αραβικές κυβερνήσεις να παγώσουν την χρηματοδότηση προς τους σουνίτες τζιχαντιστές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης