Ουκρανία: Υπέρ της ανεξαρτησίας ψήφισε το 89% των πολιτών του Ντονέτσκ

Ουκρανία: Υπέρ της ανεξαρτησίας ψήφισε το 89% των πολιτών του Ντονέτσκ

Μόνο το 5% φαίνεται να ψήφισε κατά του δημοψηφίσματος στο Λουγκάνσκ - Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις - Κρεμασμένος βρέθηκε ο αστυνομικός διευθυντής Μαριούπολης - Δύο νεκροί στο Κρασνοάρμεϊσκ του Ντονέτσκ - Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στο χειρότερο σημείο μετά από τον Ψυχρό Πόλεμο

Ουκρανία: Υπέρ της ανεξαρτησίας ψήφισε το 89% των πολιτών του Ντονέτσκ
Οι φιλορώσοι ανακοίνωσαν ότι επικράτησαν στα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία με το θετικό για τους αυτονομιστές αποτέλεσμα να σημαίνει για κάποιους την ανεξαρτησία της περιοχής και για κάποιους άλλους την ενδεχόμενη ένωση με τη Ρωσία. Οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος ανακοίνωσαν ότι σχεδόν το 90% των πολιτών ψήφισαν υπέρ της απόσχισης.

«Το 89% ψήφισε υπέρ» ανέφερε ο επικεφαλής της αυτονομιστικής εκλογικής επιτροπής στο Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκιν, μιλώντας τηλεφωνικά, όταν ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που η φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας στο Κίεβο, χαρακτήρισε παράνομη πράξη. «Απαιτούμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θα το κατακτήσουμε» είπε επίσης ο Λιάγκιν σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμαινε ότι οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Κλείσιμο
Από την δική τους πλευρά οι αυτονομιστές στο Λουγκάνσκ
την άλλη περιοχή όπου επίσης διεξήχθη δημοψήφισμα ανέφεραν ότι μόνο ένα ποσοστό 5% καταψήφισε την πρόταση για την απόσχιση από την Ουκρανία. Το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο χαρακτήρισε πάντως τα δημοψηφίσματα στις ανατολικές περιοχές της χώρας παράνομα και είπε ότι τα ψηφοδέλτια είναι «εμποτισμένα με αίμα».

Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες ένας αυτονομιστής ηγέτης είπε ότι η περιοχή μετά το δημοψήφισμα θα σχηματίσει τους δικούς της κρατικούς φορείς και τη δική της στρατιωτική δύναμη, επισημοποιώντας την απόσχιση η οποία ξεκίνησε με την ένοπλη κατάληψη των κρατικών κτιρίων σε δώδεκα πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας τον περασμένο μήνα. Ένας άλλος είπε ότι η ψηφοφορία έδειξε απλά ότι η "ανατολή" ήθελε να αποφασίσει για την τύχη της είτε μέσα στην Ουκρανία , είτε σαν ανεξάρτητη περιοχή, είτε ως μέρος της Ρωσίας .

Σε πολλά πρόχειρα εκλογικά τμήματα η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική αλλά σε άλλες περιπτώσεις , ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των Ουκρανών. Στο νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης , όπου σημειώθηκαν σκληρές μάχες την περασμένη εβδομάδα, υπήρχαν μόνο οκτώ εκλογικά κέντρα για περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

Τα δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν παρά την έκκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη να αναβληθούν, μια κίνηση που δημιούργησε κάποιες ελπίδες για την εκτόνωση της κρίσης. Δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας, κάτι που σαφώς αρνείται η Μόσχα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και είναι έτοιμη να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία τη Δευτέρα κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την επέκταση των κυρώσεων σε επιχειρήσεις, αλλά και σε μεμονωμένα άτομα που συνδέονται με την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαία στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι κάλπες έκλεισαν στις δέκα το βράδυ και τώρα η Δύση αναμένει με αγωνία τα αποτελέσματα, που θα δείξουν εάν η ανατολική Ουκρανία θα έχει την ίδια τύχη με την Κριμαία. Να σημειωθεί πως το ερώτημα στο δημοψήφισμα ήταν η απόσχιση της περιοχής από τη χώρα και όχι η ένωσή της με τη Ρωσία.

Το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση διεξάχθη εν μέσω πρωτοφανούς έντασης, γεγονός που αυξάνει τους φόβους για εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία και είχε ως αποτέλεσμα οι σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ από τη μία πλευρά και τη Ρωσία από την άλλη να φθάσουν στο χειρότερο σημείο μετά από τον Ψυχρό Πόλεμο. Το Στέιτ Ντιπάρντμεντ, μάλιστα, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν κανένα δημοψήφισμα.



Το δημοψήφισμα βάφτηκε με αίμα

Την ίδια ώρα ξένα ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο αστυνομικός διευθυντής Μαριούπολης βρέθηκε κρεμασμένος και στην πόλη Κρασνοάρμεϊσκ του Ντονέσκ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από συγκρούσεις. Με βάση διεθνή Μέσα, η Εθνική Φρουρά άρχισε να πυροβολεί κατά διαδηλωτών και ψηφοφόρων, που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από εκλογικό κέντρο που είχε καταληφθεί.



Στο μεταξύ βίντεο που δημοσιεύει το RT, δείχνει τη στιγμή που Ουκρανοί στρατιώτες εισβάλλουν στην περιοχή Ντονέτσκ σε τέσσερα σχολεία που είχαν στηθεί κάλπες και τα καταλαμβάνουν. 



Το πρωί της Κυριακής πολύ ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο Σλαβιάνσκ, το προπύργιο των ένοπλων ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ οι μάχες ξανάρχισαν το πρωί στο χωριό Αντρίιφκα, στη «γραμμή του μετώπου», στη νότια είσοδο της πόλης των 110.000 κατοίκων που είναι περικυκλωμένη από τις ουκρανικές δυνάμεις. Μάλιστα εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ δήλωσε στα διεθνή ΜΜΕ πως υπάρχουν θύματα από τις εκρήξεις και τις συγκρούσεις, χωρίς πάντως να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στο μεταξύ, νωρίτερα ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, Ντένις Πουσίλιν, είπε ότι η περιοχή θα προχωρήσει στον σχηματισμό δικών της κρατικών θεσμών και θα θεωρήσει τα κυβερνητικά στρατεύματα εκεί «δυνάμεις κατοχής» μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το σημερινό δημοψήφισμα για αυτονομία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Ολες οι στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος θα θεωρηθούν παράνομες και θα ανακηρυχθούν δυνάμεις κατοχής», είπε ο Πουσίλιν σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Είναι απαραίτητο να σχηματίσουμε κρατικούς θεσμούς και στρατιωτικές αρχές το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο ίδιος στο Interfax.













Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης