«Ναι» στην ινδική κάνναβη λέει ο πρόεδρος της Ουρουγουάης

«Ναι» στην ινδική κάνναβη λέει ο πρόεδρος της Ουρουγουάης

Ο «πιο φτωχός πρόεδρος του κόσμου», Χοσέ Μουχίκα, επιδιώκει την ελεύθερη καλλιέργεια και διακίνηση της μαριχουάνας για να καταπολεμήσει το παράνομο εμπόριο

«Ναι» στην ινδική κάνναβη λέει ο πρόεδρος της Ουρουγουάης

Τον έχουν χαρακτηρίσει «ο πιο φτωχός πρόεδρος του κόσμου», καθώς δωρίζει περίπου το 90% των μηνιαίων αποδοχών του στους φτωχούς, ζει σε μία απομακρυσμένη φάρμα με τη σύζυγό του, όπου καλλιεργεί χρυσάνθεμα, κυκλοφορεί με ένα σκαραβαίο της Volkswagen και υπερασπίζεται ένθερμα την νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της διακίνησης μαριχουάνας.

Ο λόγος για τον πρόεδρο της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα, ο οποίος καλεί τους ξένους ηγέτες να τον στηρίξουν στη μάχη για την αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης.

Παραχωρώντας συνέντευξη στη βραζιλιάνικη εφημερίδα A Folha, ο 78χρονος πρόεδρος δήλωσε: «Ζητούμε από τον κόσμο να μας βοηθήσει. Θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε ένα κοινωνικό-πολιτικό πείραμα για το έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών. Το πρόβλημα της διακίνησης είναι χειρότερο από τα ίδια τα ναρκωτικά».

Στο μεταξύ η Βουλή και η επιτροπή Υγείας της ουρουγουανής Γερουσίας έδωσε το πράσινο φως για το νομοσχέδιο που προβλέπει τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και διακίνησης μαριχουάνας, ωστόσο εκκρεμεί η έγκριση της Ολομέλειας της Γερουσίας, η οποία αναμένεται να πει δώσει το πράσινο φως.

Παρόλα αυτά, η Ουρουγουάη δέχεται πιέσεις από τις γειτονικές χώρες, εκ των οποίων και τη Βραζιλία, όπου έχει υιοθετηθεί η αμερικανική στρατηγική για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Κλείσιμο

«Πάντα θα υπάρχει πίεση», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για τη μαριχουάνα, ωστόσο αυτό που σκοπεύει να κάνει είναι να καταπολεμήσει την παράνομη διακίνησή της.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης