Αυστραλία: Οι πυροσβέστες ένωσαν δύο εστίες πυρκαγιάς για τις θέσουν υπό έλεγχο

Αυστραλία: Οι πυροσβέστες ένωσαν δύο εστίες πυρκαγιάς για τις θέσουν υπό έλεγχο

Η επιχείρηση έχει στόχο την ελεγχόμενη καύση των ξερών χόρτων και των θάμνων που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο μεγάλες δασικές πυρκαγιές ώστε να τους στερήσει την καύσιμη ύλη

Εσωκομματική αμφισβήτηση για τον πρωθυπουργό της Ισπανίας
Αυστραλία: Οι πυροσβέστες ένωσαν δύο εστίες πυρκαγιάς για τις θέσουν υπό έλεγχο
Οι πυροσβέστες ένωσαν σκοπίμως δύο τεράστιες δασικές πυρκαγιές σήμερα στη νοτιο-ανατολική Αυστραλία για να τις θέσουν υπό έλεγχο πριν από την προβλεπόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, με αύξηση της θερμοκρασίας και ισχυρούς ανέμους που απειλούν να ενισχύσουν το πύρινο μέτωπο.

Οι δύο φωτιές "ενώθηκαν σκοπίμως και υπό τον έλεγχο" των πυροσβεστών, μια επιχείρηση που έχει στόχο την ελεγχόμενη καύση των ξερών χόρτων και των θάμνων που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο μεγάλες δασικές πυρκαγιές ώστε να τούς στερήσει την καύσιμη ύλη", εξήγησε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής του κρατιδίου αυτού Σέιν Φιτζσίμονς.

Οι ομάδες, τις οποίες συγκροτούν περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες και υποστηρίζονται από 84 αεροσκάφη της πυροσβεστικής εργάζονταν ακατάπαυστα όλη τη νύχτα έως σήμερα τα ξημερώματα κατά μήκος των μονοπατιών και των δρόμων δασικής περιοχής δυτικά του Σίδνεϊ.

Κλείσιμο
Οι πυροσβέστες φοβούνται ότι η προβλεπόμενη άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα και αύριο θα εντείνει το μένος της φωτιάς και μπορεί να την ενώσει με μια τρίτη πύρινη λαίλαπα, στα Γαλάζια Όρη, περί τα εκατό χλμ. από το Σίδνεϊ, με κίνδυνο αυτή η "γιγάντια φωτιά" να απειλήσει πολλές κατοικημένες περιοχές.

Η Νέα Νότια Ουαλία, το κρατίδιο στο οποίο βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, βιώνει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είναι πρωτοφανής τα τελευταία 50 χρόνια, λόγω της ξηρασίας και των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών. Τουλάχιστον 200 κατοικίες έχουν γίνει στάχτη και άλλες 120 υπέστησαν ζημιές από τις φλόγες, στις οποίες από την περασμένη εβδομάδα έχει παραδοθεί η περιοχή.

"Διαπιστώνουμε ότι η προγραμματισμένη και στοχευμένη μέθοδος φέρνει θετικά αποτελέσματα, κυρίως οι επιχειρήσεις ελεγχόμενης καύσης των θάμνων", δήλωσε ο αρχηγός της πυροσβεστικής.

Ωστόσο παρά την επιτυχία της επιχείρησης στο μέτωπο της φωτιάς "μένουν ακόμη πολλά να γίνουν", προειδοποίησε.

Στη Νέα Νότια Ουαλία δεν έχει βρέξει εδώ και εβδομάδες. Μετά τις σχετικά ήρεμες καιρικές συνθήκες το Σαββατοκύριακο, οι θερμοκρασίες και οι άνεμοι θα διπλασιαστούν σε ένταση από απόψε.

Οι δασικές φωτιές είναι συχνές στην Αυστραλία στη διάρκεια του καλοκαιριού, από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Το 2009 μια πυρκαγιά στο νότιο κρατίδιο της Βικτόριας είχε προκαλέσει τον θάνατο 173 ανθρώπων ενώ χιλιάδες σπίτια είχαν γίνει στάχτη.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης