Μπορέλ: Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Ισραήλ πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλες τις πλευρές

Μπορέλ: Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Ισραήλ πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλες τις πλευρές

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το αιματηρό χτύπημα του Ισραήλ στη Ράφα

borrell
«Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλες τις πλευρές», τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για το αιματηρό χτύπημα του Ισραήλ στη Ράφα.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Χ, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει τα εξής:

«Είμαι τρομοκρατημένος από τα νέα που έρχονται από τη Ράφα για τα ισραηλινά χτυπήματα που σκότωσαν δεκάδες εκτοπισμένους, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών. Το καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ) και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλα τα μέρη.»

Νωρίτερα, ο Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες μαζί με τους ομολόγους τους αραβικών χωρών, είχε τονίσει ότι το Ισραήλ προχωρά με τη στρατιωτική του δράση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, παρά τη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα. «Υπάρχει πραγματικά ένα δίλημμα για το πώς η διεθνής κοινότητα μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή» αυτών των αποφάσεων, είπε ο Ζ. Μπορέλ.

Τι είχε δηλώσει για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους 

Με μία νέα προσέγγιση η ΕΕ τοποθετήθηκε, την Κυριακή, επί της απόφασης μελών της να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, ωστόσο αποσαφήνισε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί αρμοδιότητα των Βρυξελλών. Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν αποτελεί «δώρο στη Χαμάς» και δεν σημαίνει στήριξη της τρομοκρατίας, υπογράμμισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Κλείσιμο
«Η ΕΕ δεν έχει την δυνατότητα να αναγνωρίσει ή να μην αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. Πρόκειται για εθνική αρμοδιότητα. Ανήκει στα κράτη μέλη και είναι κυρίαρχη απόφαση. Κάποια το έκαναν ήδη. Η Ισπανία, η Ιρλανδία. Ξέρω ότι και άλλοι το σκέφτονται. Θέλω απλώς να πω ότι αναγνωρίζοντας το παλαιστινιακό κράτος δεν είναι δώρο στη Χαμάς, δεν σημαίνει υποστήριξη της τρομοκρατίας. Αυτό είναι τελείως παράλογο» σημείωσε.

Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτος από αυτά τα κράτη δεν μπορεί να θεωρηθεί «αντισημιτική προσέγγιση», δεν μπορεί να θεωρηθεί «δώρο στη Χαμάς».

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης προς Βόρεια Μακεδονία: Για να έρθει κανείς πιο κοντά στην Ευρώπη πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Ο Πιρς Μόργκαν τα βάζει με το Ισραήλ - «Το είχα υπερασπιστεί, αλλά αυτά που βλέπω στη Ράφα είναι φρικτά»


«Τι θα πούμε "αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα";» - Η πρώτη δήλωση του Μητροπολίτη για την άρνηση να διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης