Η Αμάντα Νοξ επιστρέφει στις ΗΠΑ μετά την αθώωσή της

Η Αμάντα Νοξ επιστρέφει στις ΗΠΑ μετά την αθώωσή της

Με μία απόφαση που αποτελεί πλήγμα στο ιταλικό δικαστικό σύστημα, το εφετείο αναίρεσε την ποινή κάθειρξης 26 ετών κατά της Νοξ και την ποινή κάθειρξης 25 ετών κατά του Σολέτσιτο, αφού ανεξάρτητοι ερευνητές άσκησαν κριτική στα επιστημονικά στοιχεία της αστυνομίας, αναφέροντας ότι είναι αναξιόπιστα.

Η Αμάντα Νοξ επιστρέφει στις ΗΠΑ μετά την αθώωσή της
Η Αμάντα Νοξ και ο πρώην σύντροφός της Ραφαέλε Σολέτσιτο αποφυλακίστηκαν χθες Δευτέρα ύστερα από τέσσερα χρόνια στη φυλακή καθώς ιταλικό εφετείο τους απάλλαξε από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας της βρετανής Μέρεντιθ Κέρτσερ το 2007 στην Περούτζα.

Το εφετείο αναίρεσε την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση εις βάρος της 24χρονης σήμερα Νοξ και του 27χρονου Σολέτσιτο. Η Νοξ από το Σιάτλ και ο ιταλός φοιτητής ηλεκτρονικών υπολογιστών Σολέτσιτο είχαν ασκήσει έφεση επί της απόφασης του 2009 με την οποία είχαν κριθεί ένοχοι για την δολοφονία της 21 ετών Κέρτσερ από το Σάρεϊ, φοιτήτριας στο πανεπιστήμιο του Λιντς, στη διάρκεια σεξουαλικής επίθεσης υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ, όπως την είχαν περιγράψει οι εισαγγελείς, πριν από τέσσερα χρόνια. Η Κέρτσερ βρισκόταν στην Περούτζα για ένα χρόνο στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών.

Κλείσιμο
Με μία απόφαση που αποτελεί πλήγμα στο ιταλικό δικαστικό σύστημα, το εφετείο αναίρεσε την ποινή κάθειρξης 26 ετών κατά της Νοξ και την ποινή κάθειρξης 25 ετών κατά του Σολέτσιτο, αφού ανεξάρτητοι ερευνητές άσκησαν κριτική στα επιστημονικά στοιχεία της αστυνομίας, αναφέροντας ότι είναι αναξιόπιστα.

Η Μέρεντιθ Κέρτσερ είχε βρεθεί ημίγυμνη μέσα σε μια λίμνη αίματος στο διαμέρισμα που μοιραζόταν με τη Νοξ. Το σώμα της έφερε 43 μαχαιριές. Η νεκροτομή έδειξε ότι είχε προηγουμένως βιαστεί.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, η Νοξ και ο τότε σύντροφός της έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στη Μέρεντιθ ενώ ο Ρούντι Γκεντέ, "βαποράκι" από την Ακτή του Ελεφαντοστού, της κρατούσε τα χέρια επειδή η 21χρονη δεν ήθελε να συμμετάσχει σε ερωτικά παιχνίδια.

Ο Γκεντέ καταδικάστηκε σε 16ετή ποινή κάθειρξης.

Το δικαστήριο είχε επιβάλει μεγαλύτερη--κατά έναν χρόνο- ποινή στην Νοξ κρίνοντάς την ένοχη για δυσφήμηση καθώς είχε ισχυριστεί ότι την Κέρτσερ σκότωσε ένας κογκολέζος ιδιοκτήτης μπαρ, ο Πάτρικ Λουμούμπα, κάτι που όπως είπε η ίδια δήλωσε επειδή πιέστηκε πολύ από την αστυνομία να το πράξει.

Το εφετείο δεν αναίρεσε την καταδικαστική απόφαση με την οποία της είχε επιβληθεί η τριετής κάθειρξη για δυσφήμηση, καταδίκη για την οποία έχει εκτίσει ήδη την ποινή.

Αρχικά, οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ισόβια ποινή κάθειρξης τόσο για την Νοξ, όσο και για τον Σολέτσιτο.

Η ετυμηγορία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την πλευρά της Νοξ, ωστόσο ακούστηκαν και κάποιοι έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου που φώναζαν "Ντροπή!".

Η ίδια η Νοξ, πάντως, ξέσπασε σε κλάματα και αστυνομικοί την συνόδευσαν έξω από την αίθουσα.

Σε δηλώσεις της η αδελφή της Νοξ, η Ντιάνα, ευχαρίστησε το νομικό σύστημα και τους υποστηρικτές της οικογένειας: "Είμαστε ευγνώμονες που ο εφιάλτης της Αμάντα τελείωσε. Υπέφερε επί τέσσερα χρόνια για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε."

Ο δικηγόρος της Κάρλο Ντελα Βέντοβα δήλωσε ότι "δεν υπήρξε νικητής" στην υπόθεση και ότι το εφετείο "διόρθωσε ένα λάθος".

"Η Μέρεντιθ ήταν φίλη της Αμάντα, δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό και πρέπει να σεβόμαστε τον πόνο όλων των οικογενειών," δήλωσε στο BBC.

"Απόψε το δικαστήριο μού επέστρεψε τον γιό μου," δήλωσε ο πατέρας του Σολετσίτο, Φραντσέσκο, ο οποίος είναι γιατρός.

"Ηταν προφανές ότι δεν είχε καμία σχέση με τον θάνατο αυτού του καημένου του κοριτσιού," πρόσθεσε.

Η αδελφή του θύματος Στέφανι ξέσπασε σε λυγμούς στο άκουσμα της απόφασης.

"Σεβόμαστε την απόφαση των δικαστών αλλά δεν κατανοούμε πώς η απόφαση της πρώτης δίκης ανατράπηκε τόσο ριζικά. Εξακολουθούμε να εμπιστευόμαστε το ιταλικό δικαστικό σύστημα και ελπίζουμε ότι η αλήθεια κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί," αναφέρει σε ανακοινωσή της η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της βρετανικής πρεσβείας η οικογένεια Κέρτσερ.

Η εισαγγελία θα εφεσιβάλει την απόφαση, αλλά φαίνεται απίθανο να εκδοθεί η Νοξ στην Ιταλία από τις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να μεταβεί αργότερα σήμερα.

Η δίκη συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού: συμπάθεια και θυμό εξέφρασαν πολλοί στις ΗΠΑ που θεώρησαν ότι μία νεαρή αθώα αμερικανίδα παγιδεύτηκε στο εξωτερικό στα γρανάζια ενός μεσαιωνικού δικαστικού συστήματος.

Στη γενέτειρα της Νοξ το Σιάτλ, πάντως, υποστηρικτές της κραύγασαν από χαρά όταν ανακοινώθηκε η ετυμηγορία της δίκης που παρακολούθησαν σε απευθείας μετάδοση στην τηλεόραση.

Στη Βρετανία, δηλώσεις για την υπόθεση έκανε και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

"Δεν έχω παρακολουθήσει όλα τα στάδια της υπόθεσης, αλλά θα έλεγα ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε την οικογένεια της Μέρεντιθ Κέρτσερ γιατί αυτοί οι γονείς...έλαβαν μία εξήγηση του τι συνέβη στην υπέροχη κόρη τους και αυτή η εξήγηση δεν υφίσταται πιά," είπε ο πρωθυπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης