Γιουράι Τσιντούλα: Ποιος είναι ο Σλοβάκος λογοτέχνης που πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο

Γιουράι Τσιντούλα: Ποιος είναι ο Σλοβάκος λογοτέχνης που πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο

Κατείχε το όπλο νόμιμα και στο παρελθόν εργαζόταν σε ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας - Έχει γράψει τρεις ποιητικές συλλογές και έχει εκδώσει το μυθιστόρημα «Το μήνυμα της θυσίας»

arthrou-Cintula
Ο 71χρονος συγγραφέας και ποιητής Γιουράι Τσιντούλα από την πόλη Λέβιτσε της νότιας Σλοβακίας φέρεται να είναι ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.

Κατά πληροφορίες, ο Τσιντούλα φώναξε προς το μέρος του Φίτσο, την ώρα που ο τελευταίος στυνομιλούσε με υποστηρικτές του και όταν τον πλησίασε για να του σφίξει το χέρι, τότε άνοιξε πυρ εναντίον του.

Το πρόσωπο που πυροβόλησε πολλές φορές σήμερα τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο συνελήφθη από την αστυνομία, δήλωσε η πρόεδρος της χώρας. «Η αστυνομία συνέλαβε τον δράστη και θα δώσει περισσότερες πληροφορίες το συντομότερο δυνατόν» τόνισε η Ζουζάνα Τσαπούτοβα χαρακτηρίζοντας «επίθεση κατά της δημοκρατίας» την επίθεση κατά του πολιτικού της αντιπάλου.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τη σύλληψή του:
Κλείσιμο




Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο 71χρονος είναι ένας από τους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA, το 2005. Από το 2008 και μέχρι το 2016 ήταν πρόεδρος της λέσχης και έγραψε τρεις ποιητικές συλλογές (Sen rebela, Diptych, Osy). Έχει επίσης εκδώσει το μυθιστόρημα «Το μήνυμα της θυσίας». Από το 2015 είναι μέλος της Εταιρείας Σλοβάκων συγγραφέων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2016 εργαζόταν ως οδηγός και υπάλληλος ασφαλείας σε εμπορικό κέντρο στο Λέβιτσε, τον τόπο καταγωγής του.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατείχε το όπλο νόμιμα και στο παρελθόν εργαζόταν σε ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας.

«Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Οι άνθρωποι φαίνεται να τρελαίνονται» φέρεται να δήλωσε σε ένα βίντεο πριν από οκτώ χρόνια. «Οι μετανάστες συρρέουν στην Ευρώπη, υπάρχει μίσος και εξτρεμισμός παντού. Αλλά το χειρότερο είναι ότι οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών δεν έχουν καμία εναλλακτική λύση σε αυτό το χάος».

Είχε πει επίσης ότι είχαν ιδρύσει το Κίνημα κατά της Βίας στο Λέβιτσε. «Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος απορρίπτει τη βία» είχε πει. «Στόχος μας είναι να ενώσουμε τους ανθρώπους, να διατηρήσουμε την ειρήνη και να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία. Είναι πολύ δύσκολο γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν πια. Ο κόσμος είναι γεμάτος χάος και μίσος».

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Ρόμπερτ Φίτσο

Σημειώνεται ότι σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ο Ρόμπερτ Φίτσο, όπως ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο Φίτσο δέχθηκε «πολλές σφαίρες» από έναν άνδρα σήμερα το μεσημέρι καθώς έβγαινε από ένα κτίριο έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Το πρωθυπουργικό γραφείο τόνισε ότι ο Φίτσο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα καθώς η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας θα διαρκούσε περισσότερο με δεδομένη την άμεση περίθαλψη που χρειαζόταν.

Ειδήσεις σήμερα:

«Το παιδί κινδύνευσε και παρά το σοκ πήρε τις σωστές αποφάσεις» - Ξεσπάει ο πατέρας του 5χρονου που ξέχασαν στο σχολικό

Νοσηλεύεται στο Τζάνειο με εγκεφαλικό ο Δημήτρης Σταρόβας - Είναι ελαφρύ, δεν είναι στη ΜΕΘ


Έρχεται το πρώτο κύμα ζέστης με σκόνη από την Πέμπτη - Επηρεάζονται κυρίως Πελοπόννησος και Κρήτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης