Φον ντερ Λάιεν: Προτεραιότητα η μείωση του κόστους ενέργειας - Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου τα τελευταία χρόνια

Φον ντερ Λάιεν: Προτεραιότητα η μείωση του κόστους ενέργειας - Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου τα τελευταία χρόνια

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουστις κρίσεις που πέρασε η ΕΕ την τελευταία πενταετία όπως η πανδημία του κορωνοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η «προερχόμενη από την Ρωσία ενεργειακή κρίση»

ursula_von_derleyen
Στην ανταγωνιστικότητα και τα επόμενα βήματα της ΕΕ εστίασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Η αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, η επένδυση στους νέους και η μεγαλύτερη πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας, καθώς επίσης και η μείωση στο κόστος της ενέργειας συγκαταλέγονται στα ζητήματα στα οποία επικεντρώθηκε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στις κρίσεις που πέρασε η ΕΕ την τελευταία πενταετία όπως η πανδημία του κορωνοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η «προερχόμενη από την Ρωσία ενεργειακή κρίση».

Όπως επισήμανε, «θα μπορούσαν να έχουν μετατραπεί σε μια δραματική οικονομική και κοινωνική κρίση. Αλλά δεν συνέβη. Κι αυτό έγινε τόσο λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας της Ευρώπης, αλλά και χάρη στις σωστές πολιτικές», όπως τα προγράμματα SURE, Next GenerationEU και RePowerEU.

«Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου. Αλλά από πολλές απόψεις έχουμε βγει πιο δυνατοί από ό,τι πριν από πέντε χρόνια» τόνισε.

Όπως σημείωσε, η εναρμόνιση των εθνικών κανόνων σε θέματα όπως η αφερεγγυότητα, θα δώσει στους επενδυτές την προβλεψιμότητα που χρειάζονται, ενώ παράλληλα η Επιτροπή έχει αναλάβει να ενισχύσει την εποπτεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο των σημαντικότερων παραγόντων της αγοράς.

«Υπάρχει λοιπόν ξεκάθαρος δρόμος μπροστά. Αν θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε τη νέα βιομηχανική επανάσταση της εποχής μας, πρέπει να κινητοποιήσουμε το ιδιωτικό κεφάλαιο της Ευρώπης. Και τώρα είναι καιρός να γίνει πράξη η πολιτική βούληση» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν. Μεταξύ των προτεραιοτήτων, όπως επισήμανε, συγκαταλέγεται η μείωση του κόστους της ενέργειας καθώς συνεχίζει να επηρεάζει την ανταγωνιστικότητά της ΕΕ ειδικά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, όπως αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μπορεί να υπάρξει κάποια ανακούφιση και προσέθεσε ότι πέρυσι, την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, έγιναν πολλές επενδύσεις. Υπογράμμισε ότι «ένα μεγάλο κύμα νέων έργων εξαγωγής LNG έρχεται στην αγορά. Και μπορεί σύντομα να κινηθούμε από ένα παγκόσμιο έλλειμμα σε μια αφθονία LNG. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε πτώση των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό μας δίνει χώρο για να αναπτύξουμε περαιτέρω τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και είναι επιτυχία ότι πέρυσι για πρώτη φορά παραγάγαμε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο παρά από το αέριο».

Κλείσιμο
Η πρόεδρος της Κομισιόν εστίασε επίσης στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων που επηρεάζει την ευρωπαϊκή οικονομία. «Πρέπει να εκπαιδεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους άνεργους νέους μας. Κάθε νέος έχει μεγάλες δυνατότητες. Ακόμα κι αν πρέπει να παλεύει με κάθε είδους εμπόδια. Ας φροντίσουμε να έχουν την ευκαιρία που τους αξίζει», σημείωσε τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να αυξηθεί η πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Όπως εξήγησε, «η προσιτή και προσβάσιμη παιδική μέριμνα, τα καλά σχολεία και το ευέλικτο ωράριο εργασίας για τους γονείς είναι απολύτως απαραίτητα». Αναφέρθηκε τέλος στην προσέλκυση των κατάλληλων ταλέντων από το εξωτερικό.


Ειδήσεις σήμερα:

23 Απριλίου 2010: Οι πρωταγωνιστές του πρώτου μνημονίου 14 χρόνια μετά

Ο Άλεκ Μπάλντουιν έσπασε το κινητό γυναίκας που του ζητούσε επίμονα να πει «ελευθερώστε την Παλαιστίνη» - Δείτε βίντεο

Ενθουσιάστηκε με την Ελένη Τσολάκη ο Έλον Μασκ - «Υπέροχος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης