Σουδάν: Πέντε εκατ. άνθρωποι στα όρια του λιμού - Εκτοπισμένοι και παιδιά σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας

Σουδάν: Πέντε εκατ. άνθρωποι στα όρια του λιμού - Εκτοπισμένοι και παιδιά σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας

Έκτακτα μέτρα ζητούν υπηρεσίες του ΟΗΕ που διαπιστώνουν ότι οι αριθμοί όσοων επηρεάζονται έχουν αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο

sudan_war
Σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο να περιπέσουν σε κατάσταση «καταστροφικής διατροφικής ανασφάλειας» τους επόμενους μήνες στο εμπόλεμο Σουδάν, ανέφερε έγγραφο του ΟΗΕ που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, την ώρα που ο διεθνής οργανισμός απευθύνει έκκληση για απρόσκοπτη πρόσβαση και κατάπαυση του πυρός.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι στο επίπεδο 4 της πεντάβαθμης κλίμακας IPC (Integrated Food Security Phase Classification) για τη διατροφική ανασφάλεια που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Πληθυσμοί στη φάση 4 στο Δυτικό Νταρφούρ και στο Κεντρικό Νταρφούρ είναι πιθανό να περάσουν στη φάση 5, προειδοποιούν οι αρχές του ΟΗΕ.

Στην πιο πρόσφατη έκθεση IPC γινόταν η εκτίμηση πως 4,9 εκατ. άνθρωποι βρίσκονταν στη φάση 4 (εκτάκτου ανάγκης) στο Σουδάν, ανάμεσά τους πάνω από 300.000 στο Κεντρικό Νταρφούρ και πάνω από 400.000 στο Δυτικό Νταρφούρ. Κανένας δεν κατατασσόταν ακόμη στη φάση 5 («λιμός»).

Ωστόσο συνολικά, πλέον σχεδόν 18 εκατ. Σουδανοί αντιμετωπίζουν σοβαρή διατροφική ανασφάλεια (φάση 3 και υψηλότερες), αριθμός που αποτελεί τραγικό «ρεκόρ», ειδικά κατά την περίοδο της συγκομιδής, και είναι υψηλότερος κατά 10 εκατ. από εκείνον που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι εκτοπισμένοι «απειλούνται» ακόμη περισσότερο. Σχεδόν 730.000 παιδιά, ανάμεσά τους 240.000 στο Νταρφούρ, εκτιμάται πως υφίστανται οξύ υποσιτισμό.

«Παρατηρείται ήδη αύξηση άνευ προηγουμένου της θεραπείας περιπτώσεων οξείας απίσχνανσης, της πιο θανάσιμης μορφής υποσιτισμού, στις ζώνες όπου υπάρχει πρόσβαση», αναφέρει κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ, ανησυχώντας για πιο δυσπρόσιτους τομείς, όπου ζουν «σχεδόν τα τρία τέταρτα των 4,7 εκατ. παιδιών σε κατάσταση οξέος υποσιτισμού και έγκυες ή θηλάζουσες, που χρειάζονται βοήθεια επειγόντως».

Καλεί, μάλιστα, να ληφθούν «επείγοντα μέτρα» για να αποτραπεί ο κίνδυνος αυτή η καταστροφή να «εδραιωθεί», ζητώντας ιδίως καλύτερη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων, περισσότερα χρήματα και να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Στις αρχές Μαρτίου, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών έκρουε ήδη τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως η παρατεινόμενη ένοπλη σύρραξη απειλεί να «δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κρίση λιμού στον κόσμο» στην αφρικανική χώρα, που ήδη βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού πληθυσμού στον πλανήτη.

Κλείσιμο
Ο πόλεμος που μαίνεται από τις 15 Απριλίου 2023 ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους επίφοβους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, του πρώην δεύτερου τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχουν μετατρέψει πάνω από 8 εκατομμύρια πολίτες σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Ο διαρκής εφιάλτης ανήλικης από τον διαδικτυακό της φίλο - Την προέτρεψε να ακρωτηριάσει τα γεννητικά της όργανα

Βίντεο του Κασσελάκη πριν παρουσιαστεί – Οι ετοιμασίες και η λίστα της τελευταίας στιγμής

Στάση αναμονής από τη Moody’s για την Ελλάδα - Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης