Αποστολή στην Ιταλία: Πώς η Μελόνι «καθάρισε» τον Αντρέα

Αποστολή στην Ιταλία: Πώς η Μελόνι «καθάρισε» τον Αντρέα

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας φαίνεται να πληρώνει το άγραφο τίμημα της μοίρας του Μπερλουσκόνι, στον όμιλο του οποίου εργάζεται ο σύντροφός της, που ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένος με σκάνδαλα και ύποπτα σενάρια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
meloni-xr
Μια πρόσκληση για τρίο και κάποια σεξιστικά αστεία που καταγράφηκαν σε κρυφή συνομιλία και βγήκαν στον αέρα σε σατιρική εκπομπή ήταν η σταγόνα που έκανε το μάλλον σπασμένο ήδη ποτήρι της σχέσης Τζόρτζια Μελόνι - Αντρέα Τζιαμπρούνο να ξεχειλίσει, αναγκάζοντας τους Ιταλούς να ασχοληθούν με έναν ακόμα ηγέτη της χώρας τους που εμπλέκεται σε κάποιου είδους σεξουαλικό σκάνδαλο. Η Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται να πληρώνει το άγραφο τίμημα της μοίρας του Μπερλουσκόνι, στον όμιλο του οποίου εργάζεται ο σύντροφός της, που ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένος με σκάνδαλα και ύποπτα σενάρια.

Σε μια μοιρολατρική συγκυρία, η Μελόνι δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, με μια ιστορία που κρύβει σενάρια για πιθανές περιπέτειες του συζύγου, σεξιστικά σχόλια on air και μια περιπετειώδη σχέση, φτιαγμένη για σκανδαλοθηρικούς τίτλους όπως διαπιστώσαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Μιλάνο.

Υμνος στον Καβαλιέρε

Φτάνοντας στο Μιλάνο δεν μπορεί κανείς να μην προσέξει τις τεράστιες αφίσες στους δρόμους που εξυμνούν την αιώνια πίστη στον Καβαλιέρε: «Θα ζεις πάντα στις καρδιές μας», λέει χαρακτηριστικά ένα πόστερ κρεμασμένο έξω από ένα από τα κεντρικά εστιατόρια της πόλης, ενώ ακόμα μία, σε ένα στενό, όχι πολύ μακριά από την κεντρική πλατεία του Ντουόμο, γράφει με κεφαλαία γράμματα «Αξέχαστος». Ενώ σε όλο τον κόσμο ακόμα καταγράφουν τα απόνερα που προκάλεσε η εποχή του Μπερλουσκονισμού με τη σαρωτική του επικράτεια στη δημόσια ζωή της Ιταλίας γεμάτη από σόου, ωραία κορίτσια, ύποπτα πάρτυ, σεξουαλικά σκάνδαλα, δοσοληψίες και μια υπόγεια διασύνδεση με τη μαφία, στην Ιταλία οι φανατικοί του οπαδοί εξακολουθούν να επικαλούνται την ανήκουστη «κληρονομιά» του.
berlusconi
Κλείσιμο

Για ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας, η ένδοξη εποχή του παντοδύναμου άνδρα των μίντια ήταν συνώνυμη με την οικονομική ευρωστία και με μια ψευδεπίγραφη έστω ευμάρεια, σε μια χώρα που σήμερα μαστίζεται από τα χρέη και τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Για το λαμπερό -πάντα- Μιλάνο, με τις αστραφτερές βιτρίνες και τον κόσμο που δεν κυκλοφορεί ποτέ χωρίς να ξεχνάει την υποχρέωσή του να είναι και να δείχνει πάντοτε κομψός, ο Μπερλουσκόνι δεν ήταν πάντα ο «δαίμονας».

Οι ντόπιοι μου λένε για το μνημείο που αναμένεται να ανεγερθεί, την ημέρα μνήμης των νεκρών, στις 2 Νοεμβρίου, στο σημαντικό μέρος των εξεχουσών προσωπικοτήτων «Φαμέντιο», που δεσπόζει στην είσοδο της πόλης, εκεί που αναπαύονται οι σημαντικότερες προσωπικότητες της Ιταλίας - από τον συγγραφέα Αλεσάντο Μαντζόνι έως τον φιλόσοφο και πολιτικό, πρωταγωνιστή στην ιστορία της ενοποίησης της Ιταλίας, Κάρλο Κατενάο.

Με πρόσφατη απόφαση, που μάλιστα έτυχε της συναίνεσης του κεντροαριστερού δημάρχου της πόλης, Μπέμπε Σάλα, εγκρίθηκε η ανέγερση σχετικού μνημείου που θα επιβεβαιώνει το «αδιάψευστο ηθικό μεγαλείο του Καβαλιέρε» και τον «υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο τίμησε την οικογένειά του»! Ωστόσο, τις χιλιάδες υπογραφές των Μιλανέζων, στις οποίες δεν φάνηκε να αντιστάθηκε ούτε η αντιπολίτευση, σχολίασαν με τον πιο επικριτικό τρόπο διάφοροι πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι, όπως ο διάσημος συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο οποίος μάλιστα καταδικάστηκε πρόσφατα από δικαστήριο της Ρώμης υποχρεούμενος να καταβάλει στη Μελόνι το ποσό των 1.000 ευρώ επειδή την είχε αποκαλέσει «μπάσταρδη».
meloni-1

Αυτή τη στιγμή, όμως, μπροστά στο προσωπικό της δράμα, πολλοί ουδέτεροι έσπευσαν να δείξουν συμπαράσταση, και ειδικά γυναίκες που ταυτίστηκαν με το δράμα μιας πρωθυπουργού που δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη μοίρα της (σχεδόν) απατημένης ή τουλάχιστον ενός ακόμα θύματος δημόσιου εξευτελισμού. Πρώτη έσπευσε να δηλώσει συμπαράσταση η κόρη του Καβαλιέρε, Μαρίνα Μπερλουσκόνι. «Αυτές τις ημέρες διάβασα και άκουσα πολλά. Παρασκήνια χωρίς καμία βάση, παρουσίαση γεγονότων χωρίς καμία λογική και συχνά αντικρουόμενη. Η πραγματικότητα είναι μόνο μία: εκτιμώ ιδιαίτερα την Τζόρτζια Μελόνι. Τη βρίσκω ικανή, συγκροτημένη, με συνοχή. Την εκτιμώ από πολιτικής απόψεως και ως γυναίκα, ακόμη περισσότερο αυτές τις ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει ότι δεν ξεχνάει πως όταν πέθανε ο πατέρας της εκείνη βρέθηκε αμέσως κοντά τους.

Το τρίο που διέλυσε το ντούο

Δεν είναι τυχαίο ότι ο όμιλος Μπερλουσκόνι, στον οποίο εργάζεται ο Μαντζόνι, έδειξε να ασπάζεται το προσωπικό δράμα της Μελόνι εκφράζοντας έμμεση συμπαράσταση, παρά τις θυελλώδεις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει κατά καιρούς οι δηλώσεις του συντρόφου της, με τη λιτή, κάπως ουδέτερη δήλωση ότι το κανάλι λυπάται για την αμηχανία που προκάλεσε η συμπεριφορά του διάσημου δημοσιογράφου.

Επίσης, είπαν ότι δεν πρόκειται να επιβάλουν πειθαρχικές κυρώσεις, ούτε καν να ανακαλέσουν τη θέση του, όπως αρχικά ήταν αναμενόμενο, φροντίζοντας απλώς, για τα μάτια του κόσμου, να τον κρατήσουν μακριά από τις κάμερες, «σε ρόλο συντονιστή της εκπομπής». Αλλωστε, για ένα κανάλι που δεν δείχνει να μην προωθεί τον σεξισμό, η παρουσία του Τζαμπρούνο σε ρόλο σχολιαστή φαινόταν μάλλον επιβεβλημένη, ακόμα και αν έχει, κατά καιρούς, δυσαρεστήσει πολλές από τις συναδέλφους του.
Italian PM Giorgia Meloni parts ways with journalist Andrea Giambruno | Latest World News | WION

Υστερα όμως από τις απανωτές ιστορίες και καταγγελίες για σεξισμό, ήταν μια παράξενη παρότρυνσή του σε τρίο που ενόχλησε την Ιταλίδα πρωθυπουργό. Σύμφωνα με ηχητικά ντοκουμέντα που βγήκαν στον αέρα σε σατιρική εκπομπή, ο διάσημος παρουσιαστής δεν έπαψε να παρενοχλεί τις συναδέλφους του κάνοντας σεξιστικά σχόλια, όπως «γιατί δεν σε είχα γνωρίσει παλιότερα;» ή «πότε, επιτέλους, θα βγούμε ραντεβού;».

Ωστόσο, το χειρότερο ήταν ότι σε ένα άλλο ακούγεται σαν να παροτρύνει μια δημοσιογράφο του σε όργιο, καθώς ακούγεται να λέει «ας κάνουμε ένα τρίο, ας είναι και με τέσσερα άτομα», με τον ίδιο, ωστόσο, εκ των υστέρων να υποστηρίζει ότι η αναφορά του ήταν αυστηρά στους υποψήφιους συμμετέχοντες στο πάνελ, καθώς ζητούσε από τη συνάδελφό του να καλέσει κι άλλους προσκεκλημένους!

Η ανακοίνωση

Ωστόσο, μέχρι τώρα η Μελόνι δεν έδειξε να σχολιάζει, ούτε να ενοχλείται με τα σκάνδαλα που φαίνονταν να συνδέουν τον Αντρέα Τζαμπρούνο με σεξισμό, κακόγουστους αστεϊσμούς, ακόμα και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ειδικά στην εποχή του Metoo, παρότι, τώρα, ο στενός της κύκλος δηλώνει ότι όλα αυτά ήταν η αιτία για μια βαθιά κρίση που περνούσε το ζευγάρι εδώ και καιρό. Κανείς, επομένως, δεν φάνηκε να καταλαμβάνεται εξαπίνης όταν η Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωνε την απόφασή της να πάρει διαζύγιο στον λογαριασμό της στο X (πρώην Twitter), μια προσφιλής μέθοδος για πολιτικούς που έχουν δείξει να ασπάζονται σε μεγάλο βαθμό τις μεθόδους του Τραμπ: «Η σχέση μου με τον Αντρέα Τζαμπρούνο, η οποία διήρκεσε σχεδόν δέκα χρόνια, τελειώνει εδώ.
meloni_insta

Οι δρόμοι (μας) χώρισαν εδώ και καιρό, και τώρα ήρθε η ώρα αυτό να διαπιστωθεί και επίσημα. Oλοι όσοι νόμισαν ότι θα με αποδυναμώσουν χτυπώντας με σε ιδιωτικά μου θέματα πρέπει να ξέρουν ότι όσο κι αν η σταγόνα μπορεί να ελπίζει ότι θα διαβρώσει την πέτρα, η πέτρα παραμένει πέτρα και η σταγόνα είναι μόνο νερό», έγραψε η πολιτικός. Και ενώ όλοι θεώρησαν ότι η απόφασή της συνδεόταν με τα ατυχή του σχόλια για τα θύματα μαζικού βιασμού και τις δηλώσεις του πατέρα του παιδιού της -αν και δηλωμένη καθολική, η Μελόνι δεν προχώρησε σε γάμο-, τα ηχητικά ντοκουμέντα που ακολούθησαν έδειξαν ότι ήταν άλλη η αιτία της οργής.

Είχε προηγηθεί το σκάνδαλο των προκλητικών δηλώσεων του Τζαμπρούνο, ο οποίος είχε αστειευτεί αναφορικά με τους ομαδικούς βιασμούς γυναικών στη Σικελία, ότι έπρεπε εκείνες να προσέχουν πού συχνάζουν και να μη μεθάνε, δηλώνοντας πως «πρέπει να αποφεύγεις, όταν πηγαίνεις σε πάρτυ, να μεθάς και να χάνεις τις αισθήσεις σου γιατί μπορεί να έρθεις αντιμέτωπη με κανέναν “λύκο”». Με όλο τον πνευματικό κόσμο να αγανακτεί και την αντιπολίτευση να καταστηλιτεύει τις προσωπικές επιλογές της πρωθυπουργού του, ωστόσο, σε μια μερίδα του κόσμου που στηρίζει ακόμα τον Μπερλουσκονισμό, ακόμα και αυτές οι ακρότητες φάνηκε να είναι επιτρεπτές.

Σε μια Ιταλία που έχει γαλουχηθεί με εκπομπές τύπου Tutti Frutti και τα κανάλια του Μπερλουσκόνι που δείχνουν να αδιαφορούν για τους κανόνες της πολιτικής ορθότητας, ο σεξισμός δεν είναι άγνωστος και συνιστά κομμάτι της δημοσιογραφικής τους σάτιρας.

Αλλωστε, μάλλον λόγω εθισμού στα όργια του Μπερλουσκόνι, στα «μπούγκα μπούγκα» πάρτυ και στην κάπως ξεπερασμένη αισθητική των ξεφτισμένης χλιδής σόου, οι Ιταλοί εξακολουθούν να χειροκροτούν το μάτσο legacy του άλλοτε κυρίαρχου στον χώρο της πολιτικής και της τηλεόρασης. Η απόφασή του μάλιστα να επιστρέψει στην πολιτική είχε τύχει ευρύτερης αποδοχής, ενώ πολλοί ψηφοφόροι εξακολουθούν να θεωρούν την Τζόρτζια Μελόνι θηλυκό συνεχιστή του.
meloni-2
meloni-3
Αφορμή για τον χωρισμό της Ιταλίδας πρωθυπουργού από τον επί μια δεκαετία σύντροφό της στάθηκαν οι ανήθικες προτάσεις του Αντρέα Τζαμπρούνο σε γυναίκες συναδέλφους του κατά την προετοιμασία της εκπομπής «Diario del Giorno» που παρουσιάζει στον ιδιωτικό σταθμό Rete 4

Αταίριαστοι εραστές

Μάλιστα η Μελόνι γράφει στην αυτοβιογραφία της «Εγώ η Τζόρτζια», που εξακολουθεί να είναι μπεστ σέλερ στην Ιταλία και να κοσμεί τις βιτρίνες όλων των βιβλιοπωλείων, για τον σύντροφό της: «Ο Αντρέα ήταν για μένα έρωτας με την πρώτη ματιά, πέρα από το αναμενόμενο, ο άντρας της ζωής μου». Ολα ξεκίνησαν όταν η 46χρονη σήμερα Μελόνι βρέθηκε να παρίσταται ως προσκεκλημένη σε τηλεοπτική εκπομπή, στο πλαίσιο της πολιτικής εκστρατείας που έκανε ως υποψήφια για τη δημαρχία της Ρώμης, και εκείνος είχε σπεύσει να τη βοηθήσει.

Χωρίς η ίδια να γνωρίζει καν ποιος ήταν, παρότι ήταν ήδη δημοφιλής δημοσιογράφος στο ευρύ κοινό, τον πέρασε για βοηθό, κάτι που φάνηκε να ιντριγκάρει τον Ιταλό δημοσιογράφο. Ηταν τέτοια η οικειότητα που αναπτύχθηκε αμέσως μεταξύ τους, που όταν εκείνη ζήτησε από τη βοηθό της να της φέρει κάτι να φάει γιατί ζαλιζόταν, ο δημοσιογράφος αυθόρμητα έκοψε τη μισή από την μπανάνα του και της την έδωσε. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Στο βιβλίο της η ίδια, ωστόσο, παραδέχεται ότι οι απόψεις τους δεν ταυτίζονται πάντα, καθώς ο πρώην σύντροφός της είναι υπερασπιστής της νομιμοποίησης της κάνναβης, αλλά και του γάμου των ομοφυλοφίλων. «Οταν είμαστε μαζί προσπαθώ να αφήνω έξω την πολιτική και να αποσυνδέομαι. Δεν είναι όμως εύκολο, γιατί πάντα προκύπτουν συζητήσεις για θέματα ηθικής και ανάλογα δημόσια ζητήματα», δήλωνε η Μελόνι, αποφεύγοντας να πάρει θέση αναφορικά με το σεξιστικό προφίλ του άνδρα της, που τον βοήθησε να γίνει δημοφιλής στο κοινό που παρακολουθεί φανατικά τα κανάλια του Μπερλουσκόνι.
Giorgia Meloni Breaks Up With Journalist Partner Andrea Giabruno; Here's Why | World News | Italy

Πολλοί μάλιστα έδειξαν να ασπάζονται τις μάτσο εμμονές του Τζαμπρούνο και την τάση του να λοιδορεί και να ειρωνεύεται τους περισσότερους από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Κατά καιρούς είχε εκφράσει την έντονη αντιπάθειά του για τους Γερμανούς, ειρωνευόμενος ακόμα και τον Γερμανό υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος είχε δηλώσει, κάποια στιγμή, δημόσια ότι αμφιβάλλει για το κατά πόσο οι τουρίστες θα συνεχίσουν να συρρέουν στην Ιταλία το καλοκαίρι με τέτοιες ανυπόφορες συνθήκες καύσωνα. «Αν δεν του αρέσει, να μείνει στο σπίτι του στον Μέλανα Δρυμό», είχε πει τότε ο Τζαμπρούνο, κάτι που προφανώς έδειξε να φέρνει, εκ των υστέρων, σε δύσκολη θέση την πρώην σύντροφό του.

Είναι σαφές ότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει δείξει μια ευρωκεντρική στροφή σε σχέση με τις αντιευρωπαϊκές της δηλώσεις κατά την προεκλογική της εκστρατεία, όπως και τη σαφή υποστήριξή της στην Ουκρανία αντί για τη Ρωσία του Πούτιν. Παρότι εξακολουθεί να είναι σκληρή στο θέμα του Προσφυγικού, δείχνει πλέον πρόθυμη να συνεργαστεί σε μια σειρά από θέματα με το καθεστώς των Βρυξελλών, δυσαρεστώντας προφανώς τους πιο ακραίους από τους οπαδούς της. Προτού καν, λοιπόν, μιλήσει κανείς για την εποχή του Μελονισμού, μετά από αυτήν του Μπερλουσκονισμού, η ίδια φροντίζει να κόψει τους δεσμούς αν όχι με το καθεστώς και την οικογένεια Μπερλουσκόνι, τουλάχιστον με έναν από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της αισθητικής του.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AFP / VISUAL HELLAS

Ειδήσεις σήμερα:

Ελληνικό: Σαράντα ώρες συνεχώς έριχναν μπετόν στα θεμέλια του Riviera Tower

Βουλιαγμένη: 48χρονος γόνος επιχειρηματικής οικογένειας συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό της εγκύου συντρόφου του

Πειραιάς: Βίντεο ντοκουμέντα από τη δράση συμμορίας ληστών σε περίπτερα – Χτυπούσαν υπαλλήλους και τους απειλούσαν με όπλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης