Ελληνικό: Σαράντα ώρες συνεχώς έριχναν μπετόν στα θεμέλια του Riviera Tower

Ελληνικό: Σαράντα ώρες συνεχώς έριχναν μπετόν στα θεμέλια του Riviera Tower

Συνεχίζεται στο Ελληνικό το μεγαλύτερο κατασκευαστικό project στην Ευρώπη που θα αναμορφώσει την Αθηναϊκή Ριβιέρα - Εντυπωσιακές οι τεχνικές ανέγερσης του πύργου που θα έχει 50 ορόφους και ύψος 200 μέτρα - Ομοιες έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο για τα δύο ψηλότερα κτίρια του κόσμου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ελληνικό: Σαράντα ώρες συνεχώς έριχναν μπετόν στα θεμέλια του Riviera Tower
riviera_arthro
Την κορυφογραμμή της λεωφόρου Ποσειδώνος, στο Ελληνικό φωτίζουν οι προβολείς των γερανών. Δίπλα στη θάλασσα, στο τεράστιο οικόπεδο όπου τα σχέδια δείχνουν ότι θα υψωθεί ο Riviera Tower, επικρατεί αναβρασμός. Εκατοντάδες μπετονιέρες πηγαινοέρχονται υπό τη συνοδεία περιπολικών και τροχονόμων που ρυθμίζουν την κίνηση. Δεν πρέπει να υπάρξει διακοπή ούτε λίγων δευτερολέπτων. Επί 40 συνεχείς ώρες, χωρίς καμία διακοπή, εκατοντάδες εξειδικευμένοι μηχανικοί, τεχνικοί και εργατικό προσωπικό (που όλοι εργάστηκαν σε οκτάωρες βάρδιες) ρίχνουν σκυρόδεμα εκεί που έχουν τοποθετηθεί τα θεμέλια του Riviera Tower. Μετά την έγχυση 7.500 κυβικών μέτρων σκυροδέματος στο σημείο που προηγουμένως είχαν τοποθετηθεί 111 πάσσαλοι, διαμέτρου 1,5 μέτρου σε βάθος 50 μέτρων, το πρώτο βήμα ενός κολοσσιαίου έργου έχει ολοκληρωθεί. Η θεμελίωση του Riviera Tower έχει μόλις γίνει.

riviera__2_


«Κολοσσιαίο», όνομα και πράμα, καθώς όταν ολοκληρωθεί ο ουρανοξύστης Riviera Tower στο Ελληνικό, στο μεγαλύτερο project που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, θα έχει ύψος 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Δηλαδή περίπου όσο επτά Κολοσσοί της Ρόδου ο ένας πάνω από τον άλλο, δύο πυραμίδες της Γκίζας, ή δύο Big Ben. Παρόμοιο έργο δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα και γι’ αυτό τον λόγο ακολουθήθηκαν τα καθοριστικά βήματα μιας διαδικασίας που δεν έχει επαναληφθεί ποτέ στην Ελληνική Ιστορία.
Κλείσιμο
Οχι ότι και παγκοσμίως αυτή η εντυπωσιακή διαδικασία θεμελίωσης είναι συχνή. Το σύστημα θεμελίωσης που είδαμε -και βλέπουμε- στον Riviera Tower ακολουθεί τα πιο σύγχρονα και απαιτητικά πρότυπα μελετών και κατασκευών των πιο εντυπωσιακών superstructures του πλανήτη. Κάτι παρόμοιο έχουμε δει μόνο στην ανέγερση των αντίστοιχων ψηλότερων κτιρίων της Γης, όπως του ουρανοξύστη Burj Khalifa στο Ντουμπάι και των δίδυμων πύργων Petronas Tower στη Μαλαισία. Οχι τυχαία, δύο ουρανοξυστών που κατέχουν και κατείχαν αντίστοιχα τον τίτλο της ψηλότερης ανθρώπινης κατασκευής του κόσμου.


Η δύναμη των αριθμών

Σε ένα τεράστιο, πρωτοποριακό και καινοτόμο project, οι λεπτομέρειες δεν κάνουν μόνο τη διαφορά, αλλά έχουν και καθοριστική σημασία. Ετσι λοιπόν και για τον Riviera Tower, το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και τον ψηλότερο οικιστικό ουρανοξύστη της Μεσογείου, ένα κτίριο που θα μπει στη λίστα των 300 ψηλότερων κτιρίων του κόσμου, η θεμελίωσή του ολοκληρώθηκε με το καθοριστικό βήμα της μεγαλύτερης, συνεχούς διάρκειας, σκυροδέτησης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση της τοποθέτησης 111 πασσάλων, διαμέτρου 1,5 μέτρου σε βάθος 50 μέτρων.

Δείτε Βίντεο: Η εντυπωσιακή θεμελίωση του υψηλότερου οικιστικού πύργου της Μεσογείου
Riviera Tower: Η εντυπωσιακή θεμελίωση του υψηλότερου οικιστικού πύργου της Μεσογείου


Για τη μοναδική, πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα μέθοδο σκυροδέτησης, δεν απαιτήθηκαν μόνο 7.500 κ.μ. σκυροδέματος το οποίο παρήγαγαν 5 διαφορετικά παρασκευαστήρια σκυροδέματος της Αττικής, αλλά και 8 αντλίες σκυροδέματος οι οποίες, αυτές τις 40 ώρες που γινόταν η έγχυση, δούλευαν ταυτόχρονα και ασταμάτητα. Το σκυρόδεμα μετέφεραν περισσότερα από 120 εξειδικευμένα οχήματα μεταφοράς (βαρέλες), τα οποία έκαναν περισσότερα από 1.000 δρομολόγια από και προς τα παρασκευαστήρια.

Σύμφωνα με τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ (το εργοστάσιο του οποίου στο Βόλο,το Κέντρο Διανομής Τσιμέντου στη Δραπετσώνα, το Λατομείο στην Μάνδρα και 5 Μονάδες Παραγωγής Έτοιμου Σκυροδέματος ανέλαβαν το έργο της σκυροδέτησης), για την παραγωγή των 7.500 κυβικών μέτρων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος ECOPact, χρησιμοποιήθαν 3.000 τόνοι τσιμέντο ECOPlanet και 14.000 τόνοι αδρανή υλικά. Εργάστηκαν με αφοσίωση και απόλυτο συντονισμό περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι και συνεργάτες του Ομίλου από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 120 οχήματα μεταφοράς και 15 πρέσες σκυροδέματος.

Η διαδικασία έγινε με  με προηγμένα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού και για να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα κατασκευών τόσο σε επίπεδο  επιδόσεων όσο και σε επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών, διενεργήθηκαν περισσότεροι από 2.250 ποιοτικοί έλεγχοι του σκυροδέματος. 

Και τώρα, τι; Αντίθετα με ό,τι θα σκεφτόταν κανείς, η σκυροδέτηση δεν... τελείωσε ακόμα. Ολοκληρώθηκε, σε ό,τι αφορά τη θεμελίωση του γιγαντιαίου κτιρίου που θα βρίσκεται εκεί που τώρα υψώνεται μια δέσμη φωτός, προετοιμάζοντας τους Αθηναίους για την έλευση του Riviera Tower.Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του ουρανοξύστη που θα κοσμήσει το Ελληνικό, προβλέπει ότι τώρα είναι η ώρα να ακολουθήσει η σκυροδέτηση των υπογείων και της πλάκας δαπέδου ισογείου. Οι διερχόμενοι θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία ζωής να δουν όχι μόνο τη διαδικασία, αλλά και το πώς θα είναι η πλάκα του δαπέδου του ισογείου του Riviera Tower, καθώς αυτή θα είναι ορατή σε όλους από τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Αυτό, έως το τέλος του τρέχοντος έτους που θα ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία.

Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ουρανοξύστη που θα διαθέτει 50 ορόφους και 170 διαμερίσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα έχουν προπωληθεί, καθώς το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο προτού καν ακόμα αρχίσει η κατασκευή του. Αλλωστε, δεν είναι ένας ακόμα ουρανοξύστης, αλλά ένα έργο που όχι τυχαία σχεδιάστηκε από το διεθνώς αναγνωρισμένο και πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners (οι κατασκευαστές του είναι η κοινοπραξία Bouygues-Intrakat, ενώ η Jacobs-Mace είναι project manager), με σκοπό να αναβαθμίσει την περιοχή και να την αναδείξει σε παγκόσμιο τοπόσημο.
riviera__1_

Eχει σχεδιαστεί με λιτές γραμμές που δένουν απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον και την ιδιαίτερη ομορφιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, ενώ εισάγει μια νέα «πράσινη» αρχιτεκτονική φιλοσοφία. Και αυτό γιατί στην κατασκευή του, το πράσινο και το υδάτινο στοιχείo συνδέονται αρμονικά, γεγονός το οποίο ενισχύει τον βιοκλιματικό χαρακτήρα του. Oχι τυχαία, ο Riviera Tower διαθέτει  pre certification LEED gold.

Ο Riviera Tower θα έχει τον... ορισμό της πανοραμικής θέας, καθώς θα παρέχει ανεμπόδιστη θέα της Αθηναϊκής Ριβιέρας, της Ακροπόλεως και του Σουνίου.

Η νέα Ριβιέρα

Με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου πράσινου παραθαλάσσιου οικιστικού πύργου στη Μεσόγειο να αναμένεται στις αρχές του 2026, όσο τα έργα της μεγαλύτερης επένδυσης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, ύψους 8 δισ. ευρώ, προχωρούν, αναδύεται σιγά-σιγά η εικόνα του νέου μετώπου της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Εικόνα την οποία έχουν δει από νωρίς όχι μόνο τα ξένα ΜΜΕ -τα οποία υμνούν το έργο του Ελληνικού ως αυτό που θα μεταμορφώσει ριζικά την Αθήνα-, αλλά και κυρίως Ελληνες και ξένοι, οι οποίοι έσπευσαν να ρίξουν επενδυτικά θεμέλια στο γιγαντιαίο project.

Για τα διαμερίσματα του Riviera Tower δόθηκαν και δίνονται μάχες μεταξύ μεγάλων ονομάτων του παγκόσμιου επιχειρείν που ήθελαν να έχουν μια θέση (ή, καλύτερα, ένα διαμέρισμα) στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα άλλο καινοφανές για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενο: μέχρι και... λίστες αναμονής ενδιαφερομένων για τα διαμερίσματα του ουρανοξύστη -για την απίθανη περίπτωση που κάποιος μετανιώσει και υπαναχωρήσει-, μια και δεν έχει μείνει ούτε... ιδέα πώλησής τους.

Με τη ζήτηση να ξεπερνά τον ορισμό της «υπερβάλλουσας», η Lamda αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ζητώντας από όσους έχουν δώσει μια σχετικά μικρή (για τέτοιου είδους ακίνητα) προκαταβολή, περί τις 200.000 ευρώ, να επανέλθουν με νέα πληρωμή, καλύπτοντας περίπου το 50%-70% του τελικού ποσού. Ο... άτυχος που θα αδυνατεί να ανταποκριθεί, λαμβάνει την προκαταβολή του πίσω και το διαμέρισμα πωλείται στον επόμενο ενδιαφερόμενο, ο οποίος (με χαρά) θα το πληρώσει 20% ακριβότερα για να προλάβει τον ανταγωνισμό των «μνηστήρων».
riviera__4_

Για όσους αναρωτιούνται, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στον Riviera Tower κοστίζει περίπου 10.000-15.000 ευρώ το μέτρο, με το τελικό ποσό να καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το διαμέρισμα. Για παράδειγμα, αν θέλει κανείς να αγοράσει μία βίλα χωρίς θέα στη θάλασσα (condo) μέσα στις εγκαταστάσεις, θα πρέπει να πληρώσει 10%-15% παραπάνω απ’ ό,τι στο Marina Tower και αυτό γιατί εκεί ήταν με τιμές εκκίνησης του project. Με την ίδια λογική συμπαρασύρονται προς τα πάνω οι τιμές και στις όμορες -ιδίως παραλιακές- περιοχές εν αναμονή του έργου και της νέας πνοής που θα δώσει στο παραλιακό μέτωπο.

Γεγονός όχι τυχαίο, καθώς όταν, σε περίπου δύο με δυόμισι χρόνια, ολοκληρωθεί η κατασκευή του, ο Riviera Tower θα αποτελεί έναν από από τους πιο «πράσινους» ουρανοξύστες παγκοσμίως και ένα υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού, ενσωματώνοντας τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές και τα πλέον σύγχρονα διεθνώς πρωτόκολλα ασφάλειας, «ένα μοναδικό κτίριο για τα ελληνικά αλλά και παγκόσμια δεδομένα, ένα αρχιτεκτονικό τοπόσημο, το οποίο θα προσδώσει το στίγμα της συνολικής ανάπλασης, έχοντας ως κεντρικό άξονα το πράσινο, τον σεβασμό στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής», όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου.

Οπως είχε αποκαλυφθεί στη διάρκεια της πρώτης παρουσίασης του Riviera Tower, όλες οι κατοικίες θα είναι διαμπερείς και προσφέρουν ανεμπόδιστη πανοραμική θέα. Κάθε διαμέρισμά του έχει τα πλέον σύγχρονα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε χώρους, παροχές και ανέσεις, εξαιρετικά υλικά κατασκευής, φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και όλες τις προδιαγραφές ενός «έξυπνου» κτιρίου.

Αυτό το τεράστιο έργο, ο νέος μητροπολιτικός προορισμός, με το Πάρκο των 2.000.000 τ.μ., τις 9.000 οικιστικές μονάδες, τους «πύργους», τα εμπορικά κέντρα, τη μαρίνα και τα ξενοδοχεία, έχει προκαλέσει φρενίτιδα στη real estate αγορά των γύρω περιοχών. Στις παρυφές του γιγαντιαίου «οικοπέδου» των 6.000.000 τ.μ. του πρώην αεροδρομίου, αλλά και στις κοντινές περιοχές, παρατηρείται ένας οικοδομικός οργασμός, καθώς οι τιμές των ακινήτων σε όλη την παραλιακή γραμμή από το Φάληρο μέχρι και τη Γλυφάδα έχουν εκτοξευτεί, υπό το πρίσμα της θεαματικής αναβάθμισης, τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο της εικόνας, αλλά και της ποιότητας ζωής μέσα και γύρω από το πάρκο του Ελληνικού.

Είναι κοινή -και λογική- εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση του έργου στο Ελληνικό θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη ολόκληρου του παραλιακού μετώπου της περιοχής, μετατρέποντάς το σε κοσμοπολίτικη Ριβιέρα. Ετσι, όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μπουν στα ακίνητα του project του Ελληνικού, επενδύουν στις γύρω περιοχές, με τη λογική ότι η υπερανάπτυξη και μεταμόρφωση της περιοχής θα επηρεάσει και άλλες.

riviera__3_


Επιστρατεύθηκε η εμπειρία των κορυφαίων

Για την ανέγερση ενός τόσο σημαντικού έργου δεν θα επιλέγονταν παρά οι καλύτεροι. Ετσι, η Bouygues Batiment International, μέλος της κοινοπραξίας Bouygues Batiment International και Intrakat, που μετά από σχετικό διαγωνισμό της Lamda Development έχει αναλάβει τον ρόλο συμβούλου που παρέχει υπηρεσίες πριν από την κατασκευή, με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI) για την ανέγερση του πύργου κατοικιών Riviera Tower, είναι ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο στην ανέγερση ουρανοξυστών.

Η εταιρεία, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαχείριση κατασκευής του έργου, έχει στο χαρτοφυλάκιό της την εμπειρία της κατασκευής περισσότερων από 80 ουρανοξυστών παγκοσμίως, σε πόλεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Χονγκ Κονγκ κ.λπ.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους των έργων που έχει αναλάβει και ολοκληρώσει η Bouygues Batiment International, θυγατρική της Bouygues Group, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Παρισιού με δραστηριότητα και στις πέντε ηπείρους τα τελευταία 50 χρόνια, είναι το Pixel Tower στην Ταϊλάνδη. Πρόκειται για έναν θεόρατο ουρανοξύστη ύψους 314 μέτρων ο οποίος στεγάζει ένα πολυτελές ξενοδοχείο και διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών με ξεχωριστή αρχιτεκτονική.

Δείτε Βίντεο: Riviera Tower-Η εξέλιξη των έργων
Riviera Tower | Η εξέλιξη των έργων


Στο portfolio της εταιρείας περιλαμβάνεται και το Clement Canopy, το υψηλότερο κτίριο με προκατασκευή που έχει κατασκευαστεί ποτέ, ύψους 140 μέτρων, το οποίο στεγάζει 505 διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών που κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου εκτός του χώρου του εργοταξίου και «συναρμολογήθηκαν» στο εργοτάξιο.

Η κοινοπραξία Bouygues Batiment International και Intrakat, όπως έχει ανακοινωθεί, συνεργάζεται με τη Lamda Development στη μελέτη του σχεδιασμού του Riviera Tower διασφαλίζοντας την κατασκευαστική αρτιότητα και ασφάλειά του, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία σχεδιασμού με τη χρήση συστημάτων BIM (Building Information Modeling), ενώ παράλληλα αξιοποιεί την τοπική και παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα για την προμήθεια των πιο ποιοτικών προϊόντων και συστημάτων για τον εν λόγω πύργο και τους τελικούς αγοραστές. Προγραμματίζει, επίσης, την κατασκευή των έργων, διασφαλίζοντας την υψηλότερη ποιότητα και προδιαγραφές κατασκευής στη χώρα, ενώ παράλληλα εφαρμόζει αυστηρά πρότυπα για την υγεία και την ασφάλεια του εργατικού δυναμικού που θα τον κατασκευάσει.Δείτε βίντεο: Ελληνικό: Σαράντα ώρες συνεχώς έριχναν μπετόν στα θεμέλια του Riviera Tower
Ελληνικό: Σαράντα ώρες συνεχώς έριχναν μπετόν στα θεμέλια του Riviera Tower
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης