Μαχσά Αμινί: Βραβείο από το Ευρωκοινοβούλιο για την ελευθερία της σκέψης

Μαχσά Αμινί: Βραβείο από το Ευρωκοινοβούλιο για την ελευθερία της σκέψης

"Η στυγνή δολοφονία της Τζίνα Μαχσά Αμινί σημάδεψε μια στροφή" τόνισε η Ρομπέρτα Μέτσολα για την Αμινί, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ

mahsa_amini_new
Με το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης τιμήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά θάνατον η Μαχσά Αμινί, καθώς και το κίνημα "Γυναίκα Ζωή Ελευθερία" που πνίγηκε στο αίμα από την εξουσία στο Ιράν.

"Η στυγνή δολοφονία της Τζίνα Μαχσά Αμινί" στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, η οποία κατέληξε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, "σημάδεψε μια στροφή", δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.



"Αυτό προκάλεσε το ξέσπασμα ενός κινήματος από τις γυναίκες που εισήλθε στην Ιστορία. Το σύνθημα 'Γυναίκα Ζωή Ελευθερία' έγινε κραυγή συσπείρωσης για όλους εκείνους που υπερασπίζονται την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία στο Ιράν".

Το γυναικείο κίνημα «Woman Life Freedom» γεννήθηκε μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί από την ιρανική αστυνομία ηθών και πυροδότησε εξέγερση των γυναικών στο Ιράν, με αποτέλεσμα την αιματηρή καταστολή τους.

Η Τζίνα Μαχσά Αμινί, μια 22χρονη Κούρδισσα από το Ιράν, συνελήφθη από την αστυνομία στην Τεχεράνη στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 κατηγορούμενη ότι παρέβη τους αυστηρούς νόμους του Ιράν περί σεμνότητας και πέθανε σε νοσοκομείο της Τεχεράνης τρεις ημέρες αργότερα, έπειτα από σωματική κακοποίηση που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής της.

Ο θάνατός της πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες γυναικών στο Ιράν, οι οποίες με το σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», διαμαρτύρονται κατά της νομοθεσίας για τη χιτζάμπ και άλλων νόμων που εισάγουν διακρίσεις.

Μετά τη βίαιη καταστολή αυτών των διαδηλώσεων από το ιρανικό καθεστώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη δεινή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Τον Οκτώβριο του 2022, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν κυρώσεις κατά Ιρανών αξιωματούχων που εμπλέκονται τόσο στον θάνατο της Τζίνα Μαχσά Αμινί, όσο και στην καταστολή που εξαπέλυσε το καθεστώς, εκφράζοντας παράλληλα την ισχυρή υποστήριξή τους στο ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν.

Τον Ιανουάριο του 2023, οι ευρωβουλευτές απαίτησαν περισσότερες κυρώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος και η ΕΕ να θέσει τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.



Ειδήσεις σήμερα:

Βαθαίνει η κόντρα Κωνσταντοπούλου-Χουρδάκη: «Μου ζητήθηκε να συμφωνήσω να παραδώσω την έδρα»

Ισραήλ: Μετατρέπει τα άρματα μάχης για να τα προστατεύσει από τα drones της Χαμάς

Στέφανος Κασσελάκης και Τάιλερ: Σήμερα ο γάμος του ζευγαριού στη Νέα Υόρκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης