Πόλεμος στο Ισραήλ: Με φυλλάδια από αέρος οι προειδοποιήσεις στη Γάζα για εκκένωση - Δείτε βίντεο

Πόλεμος στο Ισραήλ: Με φυλλάδια από αέρος οι προειδοποιήσεις στη Γάζα για εκκένωση - Δείτε βίντεο

Το τελεσίγραφο πριν την χερσαία εισβολή αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμο

fylladia-gaza-1
Ο στρατός του Ισραήλ είπε την Παρασκευή σε περίπου 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα και να κατευθυνθούν προς το νότιο τμήμα της πολιορκημένης περιοχής, μια πρωτοφανής εντολή που αφορά σχεδόν τον μισό πληθυσμό πριν από την αναμενόμενη χερσαία εισβολή κατά της Χαμάς.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι η μαζική φυγή τόσων πολλών ανθρώπων -με μια προθεσμία μόλις 24 ωρών- θα ήταν ολέθρια. Η Χαμάς, η οποία οργάνωσε μια συγκλονιστική και βίαιη επίθεση στο Ισραήλ πριν από σχεδόν μια εβδομάδα και έκτοτε έχει εκτοξεύσει χιλιάδες ρουκέτες, απέρριψε το μέτρο ως τέχνασμα και κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του.

Δείτε βίντεο, τα φυλλάδια από αέρος που έχει μοιράσει στη Γάζα το Ισραήλ:

Israeli military drops thousands of leaflets over Gaza telling civilians to evacuate

Κλείσιμο
«Μην γυρίσετε στα σπίτια σας μέχρι νεώτερης ειδοποίησης από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. Εγκαταλείψτε όλα τα δημόσια και γνωστά καταφύγια στην πόλη της Γάζας. Μην προσεγγίζετε το τείχος ασφαλείας και όποιος το κάνει διακινδυνεύει τη ζωή του», γράφει χαρακτηριστικά το μήνυμα.

H Χαμάς καλεί τους κατοίκους της Γάζας να αγνοήσουν την εντολή του Ισραήλ για μετακίνηση προς τον νότο

Εν τω μεταξύ, το γραφείο Τύπου της Χαμάς στη Γάζα κάλεσε σήμερα τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ' αυτές τις απόπειρες, που εντάσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».

Συνεργείο του BBC βρίσκει σε νοσοκομείο της Γάζας φίλους και συγγενείς τραυματίες και νεκρούς – Δείτε βίντεο

Την ίδια ώρα, τραγικές είναι οι εικόνες που μετέδωσε ο δημοσιογράφος του BBC Arabic Adnan Elbursh, που μαζί με τον ομάδα του μπήκαν να κάνουν ρεπορτάζ μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σιφά, που είναι το κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας και βρήκαν δικούς τους ανθρώπους να είναι ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες.

Ο δημοσιογράφος, που λυγίζει στο τέλος του ρεπορτάζ, μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του, περιγράφει τις εικόνες που είδε. «Οι τραυματίες ουρλιάζουν για βοήθεια, δεν μπορείς να ξεχάσεις ποτέ αυτόν τον ήχο, λέει.

Προσπαθώντας να κάνουν τη δουλειά τους, ο καμεραμάν, το όνομα του οποίου είναι Μαχμούντ, είδε συγκλονισμένος ανάμεσα στους τραυματίες έναν φίλο του, τον Μαλίκ. Ο Μαλίκ κατάφερε να επιζήσει. Αλλά όχι οικογένειά του. «Αυτό είναι το τοπικό νοσοκομείο. Μέσα βρίσκονται οι φίλοι μου. Η γειτονιά μου. Αυτή είναι η κοινότητά μου», λέει στο ρεπορτάζ. Αυτή η μέρα ήταν από τις δύσκολες της καριέρας του. Είδε εικόνες που δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεχάσει.

Moment BBC crew find injured friends in overrun Gaza hospital - BBC News

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται ένα κοριτσάκι, που οι συγγενείς της σκοτώθηκαν και χρειάζεται βοήθεια. «Η κόρη μου έχει την ίδια ηλικία, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει», λέει. Μια μάνα βρίσκεται εκεί και κάθεται δίπλα στα άψυχα σώματα των μελών της οικογένειάς της. Το σπίτι τους βομβαρδίστηκε, ενώ κοιμόντουσαν.

Οι διάδρομοι του νοσοκομείου είναι γεμάτοι με νεκρούς. Τραγικές εικόνες επικρατούν και στο νεκροτομείο, που έχει γεμίσει. Πλέον τα πτώματα τοποθετούνται έξω από την είσοδο του νοσοκομείου. «Δεν θέλαμε ποτέ να γίνουμε το θέμα, ούτε η πόλη μας. Νιώθω αβοήθητος. Στους νεκρούς δεν δόθηκε καμία αξιοπρέπεια και οι τραυματίες αφέθηκαν να πονούν», λέει ο δημοσιογράφος.

Με 150 ρουκέτες απάντησε η Χαμάς στην εντολή Ισραήλ για κατεπείγουσα απομάκρυνση αμάχων από τη Γάζα

Ωστόσο, με ένα μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Γάζας προς περιοχές του νότιου Ισραήλ και ειδικότερα προς το Ασκελόν φαίνεται ότι ήρθε η πρώτη «απάντηση» της Χαμάς στην ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού προς τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν προς νότιες περιοχές μέσα στις επόμενες 24 ώρες και να μην γίνονται ανθρώπινες ασπίδες για τους τρομοκράτες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν Sky News και Al Jazeera περίπου 150 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν με στόχο το Ασκελόν που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.



Σημειώνεται ότι το μπαράζ των ρουκετών ακολούθησε ένα σχετικά ήσυχο 10ωρο για την περιοχή του Ασκελόν. Την ίδια στιγμή, επτά ρουκέτες έπεσαν και στην Σντερότ, χτυπώντας σε πέντε σπίτια, χωρίς να έχουν καταγραφεί τραυματισμοί, παρά μόνον υλικές ζημιές.

Χάος στη Γάζα

Την ίδια ώρα πανικός, σύγχυση και χάος επικρατεί στη βόρεια Γάζα μετά την εντολή που έδωσε σήμερα ο Ισραηλινός Στρατός για την κατεπείγουσα απομάκρυνση μέσα σε 24 ώρες «όλων των αμάχων» από την πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η εντολή εκκένωσης που έδωσε η IDF την έβδομη ημέρα του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, έχει προκαλέσει έντονη αναταραχή.  «Επικρατεί χάος, κανείς δεν καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει» είπε σε επικοινωνία της με το Associated Press η Ινάς Χαμντάν, αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), καθώς έφτιαχνε βιαστικά τα πράγματά της για να αποχωρήσει. Η UNRWA ανακοίνωσε σήμερα ότι μετέφερε το επιχειρησιακό της κέντρο και το διεθνές προσωπικό της στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις ανθρωπιστικές της δραστηριότητες και να υποστηρίξει το προσωπικό της και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.


Η Νεμπάλ Φαρσάχ, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη της Γάζας λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν να απομακρυνθούν τόσο γρήγορα με ασφάλεια πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι. «Το θέμα δεν είναι πια το φαγητό, το ρεύμα, τα καύσιμα. Η μόνη έγνοια τώρα είναι αν θα τα καταφέρεις να επιβιώσεις. Τι θα γίνει με τους ασθενείς μας; Έχουμε τραυματισμένους, ηλιιωμένους, παιδιά στα νοσοκομεία μας;» λέει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την ίδια, πολλοί γιατροί αρνούνται να φύγουν από την πόλη και εγκαταλείψουν τους ασθενείς στην τύχη τους. Αντίθετα, τηλεφωνούν στους συναδέλφους τους για να τους αποχαιρετίσουν.


Ειδήσεις σήμερα:

Αποθρασύνθηκαν οι ληστές, μέρα μεσημέρι μπήκαν, έδεσαν και έκλεψαν 72χρονη στο Κεφαλάρι

Ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός 230 Ελλήνων από το Ισραήλ - Δείτε βίντεο


Με 150 ρουκέτες απάντησε η Χαμάς στην εντολή Ισραήλ για κατεπείγουσα απομάκρυνση αμάχων από τη Γάζα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης