Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τέλος στις χρεώσεις για χειραποσκευές στο αεροπλάνο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τέλος στις χρεώσεις για χειραποσκευές στο αεροπλάνο

Η Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα προς την Κομισιόν για τα πρόσθετα τέλη στις χειραποσκευές - Αντιδρούν οι εταιρείες, κυρίως χαμηλού κόστους

xeiraposkeues_aeroplano
Το τέλος στις χρεώσεις για τις χειραποσκευές στα αεροπλάνα και κοινούς κανόνες για τυποποιημένες διαστάσεις χειραποσκευών, ψήφισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ενέκρινε σήμερα ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή ρύθμιση με σκοπό οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της ΕΕ να καταργήσουν τα πρόσθετα τέλη για τους επιβάτες που φέρνουν χειραποσκευές στην καμπίνα, καθώς και τις πρόσθετες και ενίοτε κρυφές χρεώσεις, που δυσχεραίνουν τη σύγκριση των τιμών από τους επιβάτες.

Παράλληλα καλεί την Ευρωπαική Επιτροπή να υποχρεώσει τις αεροπορικές εταιρείες να εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες και πρότυπα σε ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με το μέγεθος των χειραποσκευών.

Επιτρέπεται να χρεώνουν τις χειραποσκευές οι αεροπορικές εταιρείες;

Το Δικαστήριο της ΕΕ, με απόφασή του το 2014, είχε κρίνει ότι οι χειραποσκευές που φέρει ένας επιβάτης εντος τους αεροσκάφους, θεωρούνται “αναπόσπαστο κομμάτι” των αεροπορικών ταξιδιών, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια μεγέθους και βάρους και, συνεπώς, δεν υπόκεινται σε επιπλέον κόστος. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνοντας σαφή αναφορά στην απόφαση του Δικαστηρίου, ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, καλώντας τις αεροπορικές εταιρείες να εγγυηθούν ότι οι επιβάτες θα μεταφέρουν τις αποσκευές καμπίνας δωρεάν και παράλληλα να θεσπίσουν κοινά χαρακτηριστικά για τις διαστάσεις μιας χειραποσκευής.

Τι θα σημαίνει αυτό για τους ταξιδιώτες;

Κλείσιμο
Σε περίπτωση που εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες, εκατομμύρια επιβάτες σε ολόκληρη την ΕΕ θα μπορούν να μεταφέρουν δωρεάν τη χειραποσκευή τους στο αεροσκάφος, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για διαφορετικούς περιορισμούς μεγέθους και βάρους από διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες. Κάτι που θα διευκολύνει επιπλέον τους επιβάτες που μετακινούνται με διαφορετικές εταιρείες, μέχρι την άφιξή τους στον προορισμό τους. Παράλληλα οι επιβάτες θα μπορούν να συγκρίνουν ευκολότερα τις τιμές κάθε αεροπορικής εταιρείας, χωρίς κρυφές και επιπλέον χρεώσεις, ώστε να επιλέγουν την πιο οικονομική πτήση.

Επιπλέον, το ΕΚ σημειώνει ότι όταν οι επιβατες ταξιδεύουν με μικρά κατοικίδια στην καμπίνα, οι επιτρεπόμενες διαστάσεις στους ειδικούς κλωβούς μεταφοράς τους, διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ αεροπορικών εταιρειών, γεγονός που προκαλεί παρόμοια προβλήματα στους επιβάτες.

Θα εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες;

Το ψήφισμα του ΕΚ είναι μη δεσμευτικό, συνεπώς ουδείς γνωρίζει εάν και πότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει αυτές τις προτάσεις, προτείνοντας μια ρυθμιση που θα εγγυαται την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή αεροπορικές εταιρείες, κυρίως χαμηλού κόστους, αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο κατάργησης των χρεώσεων για τις χειραποσκευές, με την Ryanair να υποστηρίζει, δια στόματος του Διευθύνοντος Συμβούλου της, ότι έχει κάθε δικαίωμα να “καθορίζει τις τιμές”.Ειδήσεις σήμερα:

Η στιγμή που το λεωφορείο στη Βενετία πέφτει από τη γέφυρα - Βίντεο ντοκουμέντο

Με καλό καιρό οδεύουμε προς την κάλπη των Αυτοδιοικητικών εκλογών - Πού θα δούμε 30άρια

Δύο Τούρκοι στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. για το μακελειό στη Λούτσα, αναζητείται ένας ακόμη - Ποιος ο ρόλος τους


Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα.
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε 
LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης