Bloomberg: Προς συμφωνία το ισπανικό συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με το ακροδεξιό Vox

Bloomberg: Προς συμφωνία το ισπανικό συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με το ακροδεξιό Vox

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές την Κυριακή μετά την ήττα που υπέστη η αριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

feijoo
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία, που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οδεύει προς συμφωνία με την Ακροδεξιά προκειμένου να επιτευχθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές διενεργούνται στην ιβηρική χώρα μετά την ήττα που υπέστη η αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών κατέδειξε την επερχόμενη επικράτηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, με τον νέο ηγέτη του, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό.

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει τα βλέμματα γύρω από τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στο ακροδεξιό κόμμα Vox, έναν από τους νικητές των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Μαΐου.

Κλείσιμο
Ακόμη όμως κι αν έλθει πρώτο το Λαϊκό Κόμμα του Φεϊχό στις βουλευτικές εκλογές, ο δρόμος προς την εξουσία δεν θα είναι στρωμένος ροδοπέταλα.

Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, η Δεξιά θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να κερδίσει την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox που κλείνει την πόρτα στους μετανάστες και τάσσεται κατά των αμβλώσεων.

Στην περίπτωση που η Ακροδεξιά συνεργαστεί με την Δεξιά, τότε καταλαμβάνει μια θέση στην κυβέρνηση της Μαδρίτης για πρώτη φορά από το τέλος της 36χρονης δικτατορίας του Φράνκο το 1975.

Εξάλλου, το Λαϊκό Κόμμα έχει ήδη συνάψει τοπικές συμμαχίες με το ακροδεξιό Vox σε δεκάδες δήμους και περιφέρειες, όπως στο Τολέδο και το Μπούργκος, μετά τις τοπικές εκλογές του Μαΐου, κάτι που έχει προκαλέσει επικρίσεις για τον Φεϊχό.

Το ακροδεξιό Vox γεννήθηκε πριν από μια δεκαετία ως απόσχιση από το Λαϊκό Κόμμα και είναι κατά της παγκοσμιοποίησης.

Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αποχώρηση της Ισπανίας από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα παρά τις υψηλότατες θερμοκρασίες στη χώρα και την κατάργηση της νομοθεσίας για τη δίωξη της βίας κατά των γυναικών.

Ύστερα από τις εκλογές του Μαΐου, το Vox δεσμεύτηκε σε ανακοίνωσή του να καταργήσει τα όργανα του συμβουλίου που είναι αφιερωμένα στην προώθηση της ισότητας, κατηγορώντας τα ότι «πετούν» χρήματα.



Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Ο 29χρονος έγραψε σε τοίχο «παιδεραστής» με το αίμα του θύματος

Αυτοί είναι οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς της κυβέρνησης - Όλα τα ονόματα

Νότης Σφακιανάκης: Δεν πήγε στην κηδεία του μαέστρου του, Μανώλη Σουβατζή, αλλά έστειλε στεφάνι - Φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης