Κινεζικά πλοία λεηλατούν ναυάγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για το μέταλλό τους

Κινεζικά πλοία λεηλατούν ναυάγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για το μέταλλό τους

Στόχος για τον «προπολεμικό χάλυβά» τους τα πολεμικά πλοία HMS Repulse και HMS Prince of Wales, τα οποία βυθίστηκαν το 1941 από ιαπωνικές τορπίλες λίγες ημέρες μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ

scrap_ship
Οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν σε κινεζικό πλοίο βλήμα πυροβόλου που πιστεύεται είναι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και διερευνούν εάν το πλοίο εμπλέκεται στη λεηλασία ναυαγίων βρετανικών πολεμικών πλοίων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το πλοίο, που ήταν νηολογημένο στο Φουζού της Κίνας, εντοπίστηκε την Κυριακή επειδή αγκυροβόλησε χωρίς άδεια στα ανοικτά της πολιτείας Τζοχόρ της Μαλαισίας. Κατά την επιθεώρηση αποκαλύφθηκαν παλιοσίδερα (σκραπ) και ένα βλήμα για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι χρονολογείται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο πλοίο επέβαιναν 21 Κινέζοι, 10 Μπαγκλαντεσιανοί και ένας από τη Μαλαισία.

Τα μαλαισιανά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κινεζική φορτηγίδα είχε στόχο τα βρετανικά πλοία HMS Repulse και HMS Prince of Wales, τα οποία βυθίστηκαν το 1941 από ιαπωνικές τορπίλες, λίγες ημέρες μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.

Συνολικά 842 ναύτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη βύθιση των πλοίων. Τα ναυάγια στα ανοικτά των ακτών της Μαλαισίας, σε σχετικά μικρό βάθος, έχουν χαρακτηριστεί πολεμικό νεκροταφείο.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας είχε αντιδράσει με οργή στην είδηση της λεηλασίας των ναυαγίων, τονίζοντας ότι είναι «προφανής βανδαλισμός με σκοπό το προσωπικό κέρδος».

Τον Απρίλιο ψαράδες και δύτες ειδοποίησαν τις αρχές της Μαλαισίας αφού εντόπισαν ένα ξένο σκάφος κοντά στην περιοχή. Φωτογραφίες και βίντεο από τις μαλαισιανές αρχές δείχνουν ένα φορτηγό πλοίο με γερανό και σωρούς σκουριασμένων μετάλλων πάνω του.

Τα μέταλλα από το ναυάγιο, που χαρακτηρίζονται προπολεμικός χάλυβας (prewar steel), θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την κατασκευή επιστημονικού και ιατρικού εξοπλισμού.

Θεωρούνται πολύτιμα γιατί έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε σχέση με το μέταλλο μετά το 1945, το οποίο έχει «μολυνθεί» από τις δοκιμές ατομικών βομβών που έγιναν στην επιφάνεια της Γης. Τα επίπεδα στον μεταπολεμικό χάλυβα είναι μεν πολύ μικρά για να είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, αλλά μπορούν να επηρεάσουν την ευαισθησία επιστημονικών οργάνων, όπως οι μετρητές ραδινέργειας.

Ο χάλυβας που κατασκευάζεται σήμερα έχει και αυτός ραδιενέργεια στα προπολεμικά επίπεδα, γιατί έχουν τερματιστεί οι δοκιμές ατομικών βομβών. Ωστόσο, ο προπολεμικός χάλυβας εξακολουθεί να είναι πολύτιμος.




Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης από Σητεία: Η χώρα χρειάζεται πάνω από όλα σταθερή κυβέρνηση

Εκλογές 2023: Άρχισαν τις φορομπηχτικές δηλώσεις και στο ΠΑΣΟΚ μετά τον ΣΥΡΙΖΑ

Τράπεζα Θεμάτων: Πώς χτύπησαν οι χάκερς τις ενδοσχολικές εξετάσεις - Κανένα πρόβλημα με τις Πανελλαδικές

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης