Ελβετία: Χωριό κινδυνεύει να θαφτεί κάτω από 2 εκατ. κυβικά μέτρα βράχων - Όπου «φύγει φύγει» οι κάτοικοι

Ελβετία: Χωριό κινδυνεύει να θαφτεί κάτω από 2 εκατ. κυβικά μέτρα βράχων - Όπου «φύγει φύγει» οι κάτοικοι

Οι αρχές στην Ελβετία έδωσαν εντολή για άμεση εκκένωση του Μπριντς, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Νταβός και σε υψόμετρο 1.158 μέτρων - Έτοιμη να καταρρεύσει η βουνοπλαγιά που βρίσκεται το χωριό, προειδοποιούν οι ειδικοί

brienz_elvetia
Όπου φύγει - φύγει οι κάτοικοι του ορεινού χωριού Mπριντς στο καντόνι Γκράουμπουντεν της Ελβετίας με τις αρχές να δίνουν εντολή για άμεση εκκένωση, υπό τον φόβο ότι η βουνοπλαγιά στην περιοχή θα καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή.

Αγρότες εθεάθησαν να φορτώνουν ζώα, όπως αγελάδες, σε φορτηγά και να απομακρύνονται από το μικρό χωριό.

Πάνω από τη βουνοπλαγιά του Μπριντς, υπάρχει ένα πυκνό στρώμα ομίχλης. Στην κορυφή του βουνού δεν υπάρχει πλέον βλάστηση, παρά μόνο βράχια και λάσπες.

Rollende Felsbrocken bedrohen Schweizer Bergdorf
Κλείσιμο


Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι ελβετικές αρχές προειδοποιούν ότι η βουνοπλαγιά είναι έτοιμη να καταρρεύσει απειλώντας τους κατοίκους του χωριού. Σε ορισμένες περιοχές έχουν τοποθετηθεί κίτρινες προειδοποιητικές πινακίδες σε πέντε γλώσσες που γράφουν: «Προσοχή, πτώσεις βράχων».

Οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν ότι το χωριό Μπριντς κινδυνεύει να θαφτεί κάτω από 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων που θα μπορούσαν σύντομα να αποσπαστούν από το βουνό, προκαλώντας ζημιές ή συνθλίβοντας εντελώς τα γραφικά σπίτια του.

Εδώ και μήνες, το Μπριντς, στο ανατολικό καντόνι Γκραουμπούντεν, έχει κριθεί από τους ειδικούς ως εν δυνάμει γεωλογικός κίνδυνος. Το χωριό είναι χτισμένο σε έδαφος που υποχωρεί προς την κοιλάδα, με αποτέλεσμα, η κορυφή της εκκλησίας να γέρνει και να εμφανίζονται μεγάλες ρωγμές στα κτίρια.

Έγιναν κάποιες εργασίες, προκειμένου να προσπαθήσουν να ενισχύσουν την σταθερότητα, ωστόσο, η βουνοπλαγιά πάνω από το Μπριντς συνέχιζε να διαλύεται σταδιακά.

A Major Landslide is Imminent in Switzerland; Evacuations Ordered


Οι κάτοικοι του χωριού είχαν συνηθίσει να πέφτουν αρκετά μεγάλοι ογκόλιθοι στους κήπους τους. Οι γεωλόγοι όμως τους είχαν προειδοποιήσει ότι η μετακίνηση των βράχων επιταχυνόταν.

Μέρος της βραχώδους επιφάνειας, που ονομάστηκε «το νησί», γλιστρούσε μέχρι το 2023 με ρυθμό 39 μέτρων κάθε χρόνο. Ωστόσο, κανείς δεν πίστευε ότι οι κάτοικοι του χωριού θα έπρεπε να φύγουν τόσο σύντομα.

«Ο βράχος μπορεί να πέσει τμηματικά, κάτι που δεν θα προκαλούσε ολοκληρωτική καταστροφή», ισχυρίζεται εμπειρογνώμονας. Ωστόσο, «μπορεί επίσης να πέσει όλος μαζί κάτι που θα ήταν καταστροφικό για το χωριό», προσθέτει, εξηγώντας ότι ουσιαστικά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι μπορεί να συμβεί.

Το χωριό Μπριντς βρίσκεται νοτιοδυτικά του Νταβός, σε υψόμετρο περίπου 1.158 μέτρων. Το βουνό και οι βράχοι του μετακινούνται από την τελευταία εποχή των παγετώνων, όπως αναφέρουν τοπικοί αξιωματούχοι.

Για τον Κρίστιαν Γκάρτμαν, μέλος του συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων της Άλμπουλα, ενός δήμου που περιλαμβάνει το Μπριντς, «αναμένουμε ότι η βουνοπλαγιά θα καταρρεύσει μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες».

Ο δήμαρχος του χωριού, Ντανιέλ Αλμπερτίν, είναι βέβαιος ότι όλοι οι κάτοικοι θα έχουν φύγει έγκαιρα. «Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο για ολόκληρη την κοινότητα», όπως δήλωσε.

Η κλιματική αλλαγή θέτει την Ελβετία σε αυξημένο κίνδυνο φυσικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της διάβρωσης λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών», σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.


Ειδήσεις σήμερα:

Παιδί 2,5 ετών στην Καβάλα κλειδώθηκε στο ΙΧ της μητέρας του - Έσπασαν το παράθυρο για να το βγάλουν

Συμμορία έβγαζε πλαστά διπλώματα σε πιλότους: H ταρίφα των €25.000 και οι κρυφές κάμερες στα πουκάμισα

Με φυλάκιση έως και 20 ετών κινδυνεύει ο YouTuber που έριξε σκόπιμα αεροπλάνο για να κερδίσει views - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης