Ισραήλ: Κοντά σε συμφωνία σχεδίου προσάρτησης της Δυτικής Όχθης ο Νετανιάχου

Ισραήλ: Κοντά σε συμφωνία σχεδίου προσάρτησης της Δυτικής Όχθης ο Νετανιάχου

Ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε πως θα προωθήσει σχέδιο για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

neta01-mesa
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συμφώνησε στην υλοποίηση σχεδίου προσάρτησης της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, στο πλαίσιο συμφωνίας με τους εταίρους του για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Xinhua.

Μόλις λίγα λεπτά προτού εκπνεύσει η προθεσμία που είχε, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του κόμματός του (Λικούντ) και των εταίρων του (κόμματα υπερορθόδοξων εβραίων και της άκρας δεξιάς) για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ – της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Ο Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε πως θα συντάξει και θα προωθήσει σχέδιο για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης που το Ισραήλ κατέλαβε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι θέλουν την ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, το οποίο εξασφάλισε αντίγραφο της συμφωνίας, «ο πρωθυπουργός (Νετανιάχου) θα ηγηθεί της διατύπωσης και προώθησης μιας πολιτικής με την οποία η κυριαρχία (του Ισραήλ) θα επεκταθεί στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια». Ο όρος «Ιουδαία και Σαμάρεια» χρησιμοποιείται σε ισραηλινά έγγραφα για να περιγράψει τη Δυτική Όχθη.

Δεν διευκρινίζεται ο χρόνος για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο αναμένεται να πυροδοτήσει έκρηξη της βίας στα παλαιστινιακά εδάφη και αντιδράσεις από μερίδα της διεθνούς κοινότητας.

Η εξάρτηση του Νετανιάχου από ακροδεξιά κόμματα για την επιστροφή του στην εξουσία έχει εγείρει ανησυχία στο Ισραήλ. «Η κυβέρνηση που σχηματίζεται εδώ είναι επικίνδυνη, ριζοσπαστική και ανεύθυνη. Θα έχει άσχημο τέλος», προειδοποίησε απόψε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ.

Κλείσιμο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Εύα Καϊλή: Να παραμείνει στη φυλακή αποφάσισε το δικαστήριο

Εύα Καϊλή: «Ο εισαγγελέας φοβάται απαγωγή της από κατασκόπους του Κατάρ»

ΗΠΑ: «Αν θέλετε να ταξιδέψετε, φύγετε τώρα» - Προειδοποίηση Μπάιντεν για τον «κυκλώνα-βόμβα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης