Μια νέα διάσταση στον
πόλεμο της Ουκρανίας δίνει η ανακοίνωση του προέδρου της
Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι ο λευκορωσικός στρατός θα αναπτύξει μια κοινή στρατιωτική δύναμη με τη
Ρωσία στα δυτικά σύνορα της χώρας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Belta η απόφαση
Λουκασένκο ελήφθη ως απάντηση για αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε κλίμακωση της έντασης.
Όπως μεταδίδει το
Reuters ο Λουκασένκο δήλωσε ότι
Λευκορωσία και
Ρωσία θα αναπτύξουν μια στρατιωτική ομάδα, με τις προετοιμασίες να έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο ημέρες, μετά δηλαδή
την έκρηξη στην γέφυρα στην Κριμαία για την οποία ο
Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κατηγορήσει τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.
«
Αυτά όλα προβλέπονται από τις συμφωνίες. Αν το επίπεδο απειλών φτάσει σε αυτό που είναι σήμερα, τότε θα ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε κοινές μονάδες» φέρεται να είπε ο
Λουκασένκο σύμφωνα με το RIA Novosti.
Επιπλέον, ο Λευκορώσος πρόεδρος ανέφερε πως, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, η
Πολωνία είναι έτοιμη να μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, μέσα στις επόμενες 2-3 ώρες.
O Λουκασένκο ενισχύει τον Πούτιν με τα στρατεύματά του κλιμακώνοντας με τον τρόπο αυτό την ένταση στην περιοχή, επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζοντας την δήλωσή του να ενισχύσει στρατιωτικά τους Ρώσους στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την εφημερίδες «Liberation» και «Bild» o ηγέτης της Λευκορωσίας διέταξε επίσης τη μυστική υπηρεσία της χώρας του «να λάβει όλα τα απαραίτητα αντιτρομοκρατικά μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εδάφους της».
Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει το έδαφος της
Λευκορωσίας ως βάση για την εισβολή στην Ουκρανία στέλνοντας δυνάμεις και εξοπλισμό στα βόρεια της χώρας από βάση στο λευκορωσικό έδαφος.
Η ανακοίνωση Λουκασένκο, ενός εκ των στενών συμμάχων του Βλαντιμίρ Πούτιν, έρχεται την ίδια ημέρα κατά την οποία
η Ρωσία φαίνεται ότι προχώρησε σε αντίποινα κατά της Ουκρανίας για την έκρηξη στη γέφυρα στην Κριμαία, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν η συμφωνία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας εντάσσεται στα αντίποινα τα οποία είχε υποσχεθεί η Μόσχα για το χτύπημα στη γέφυρα.
Όπως μεταδίδει το Belta ο
Λουκασένκο σημείωσε οτι «βάση για την κοινή αυτή στρατιωτική ομάδα θα είναι οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας. Σας ενημερώνω ότι ο σχηματισμός αυτής της ομάδας έχει ξεκινήσει, νομίζω πριν από δύο ημέρες. Έδωσα διαταγή για να ξεκινήσει ο σχηματισμός της».
Κατά τον Λευκορώσο πρόεδρο η απόφαση για ανάπτυξη κοινής ομάδας δράσης Λευκορωσίας-Ρωσίας ελήφθη σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον
Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την άτυπη σύνοδο CIS στην Αγία Πετρούπολη.
Ζελένσκι-Σολτς συμφώνησαν να συγκληθεί εκτάκτως η ομάδα των G7
Σε μια παράλληλη διπλωματική εξέλιξη ο Ουκρανός πρόεδρος
Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Γερμανό καγκελάριο
Όλαφ Σολτς για την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα συνάντηση της G7, μετά τα σημερινά ρωσικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας. «Συμφώνησα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς της Γερμανίας, που έχει την προεδρία της G7, για μια έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας», επεσήμανε ο Ζελένσκι στο Twitter.