Όταν ο Πούτιν εγκαινίασε τη γέφυρα στην Κριμαία οδηγώντας φορτηγό: «Αυτό το θαύμα ολοκληρώθηκε»

Όταν ο Πούτιν εγκαινίασε τη γέφυρα στην Κριμαία οδηγώντας φορτηγό: «Αυτό το θαύμα ολοκληρώθηκε»

Η κατασκευή της γέφυρας κόστισε 3 δισεκατομμύρια δολάρια – Ήταν το στολίδι των έργων υποδομής του Πούτιν σύμβολο μίσους για την Ουκρανία

putin_bridge1
Γεωστρατηγικό αλλά και προσωπικό θεωρείται το πλήγμα που υπέστη ο Βλαντίμιρ Πούτιν με την έκρηξη της γέφυρας στο Στενό του Κερτς στην Κριμαία. Η γέφυρα, μήκους 19 χλμ. και ψηλότερη από το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη θεωρούνταν η κορωνίδα των έργων υποδομής της Ρωσίας στην Κριμαία, ενώ ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν μιλήσει για την «κατασκευή του αιώνα».

Μάλιστα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εγκαινίασε προσωπικά τη γέφυρα στις 15 Μαΐου 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Σας συγχαίρω για αυτήν την ιστορική ημέρα. Είναι ιστορική γιατί σε προηγούμενες περιόδους, την εποχή των πατεράδων μας, οι άνθρωποι ονειρεύονταν μια τέτοια γέφυρα. Επιτέλους, χάρη στο ταλέντο και στην εργατικότητά σας, αυτό το σχέδιο, αυτό το θαύμα, ολοκληρώθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Εντύπωση είχε παρουσιάσει και η παρουσία του. Ο Πούτιν διέσχισε τη γέφυρα ως οδηγός φορτηγού. Η εμφάνισή του ήταν ανάλογη. Φορούσε ένα τζιν παντελόνι και ένα μαύρο μπουφάν.

Κλείσιμο
Τότε, ο Πούτιν συνομίλησε με τους επικεφαλής των συνεργείων που εργάστηκαν στα εργοτάξια για 27 μήνες, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο. Ήδη από την επομένη, άνοιξε η κυκλοφορία της γέφυρα για αυτοκίνητα και λεωφορεία, ενώ για τα τρένα το άνοιγμα μετατέθηκε για το 2019.

🇷🇺 Putin opens Russia-Crimea bridge: 'A miracle has happened' | Al Jazeera English


Η γέφυρα διέθετε τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας (δύο ανά κατεύθυνση) για τα αυτοκίνητα και σιδηροδρομική γραμμή σε νησίδα στο κέντρο. Δεκάδες χιλιάδες εργάτες απασχολήθηκαν για την κατασκευή της, ενώ δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα περνούσαν από εκεί καθημερινά.


Σύμβολο γοήτρου για τη Ρωσία, σύμβολο μίσους για την Ουκρανία

Η ανατίναξη της γέφυρας έχει πολλές επιπτώσεις για τη Ρωσία. Η κατασκευή έχει γεωπολιτική σημασία, καθώς αποτελεί τη βασική γραμμή εφοδιασμού, όχι μόνο για τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κριμαία, αλλά και για άλλες περιοχές της νότιας Ουκρανίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες.

Την ίδια ώρα, για τους Ουκρανούς ήταν σύμβολο μίσους. Ήδη, πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι υποδέχθηκαν με πανηγυρισμούς την είδηση, με τον Μιχαήλ Ποντόλιακ να προβαίνει σε μια αινιγματική δήλωση και άλλους συνεργάτες του Ζελένσκι να εκφράζουν τη χαρά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης