Φλόριντα: Τουλάχιστον εφτά νεκροί από τον τυφώνα Ίαν - «Ιστορικών διαστάσεων» το μέγεθος της καταστροφής

Φλόριντα: Τουλάχιστον εφτά νεκροί από τον τυφώνα Ίαν - «Ιστορικών διαστάσεων» το μέγεθος της καταστροφής

Μηχανικός-κυνηγός τυφώνων πέταξε μέσα από τον Ίαν - «Αυτή η πτήση ήταν η χειρότερη που έχω πάει ποτέ»

florida
Ο τυφώνας Ίαν, που έπληξε τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη τη Φλόριντα, άφησε πίσω του τουλάχιστον επτά νεκρούς και μεγάλες καταστροφές σε ορισμένες πόλεις, στα νότια.

Ο επίτροπος της κομητείας Charlotte, Chris Constance, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν έξι επιβεβαιωμένοι θάνατοι, επισημαίνοντας πως πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή- από τυφώνα- που έχει δει ποτέ. Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Ο έβδομος θάνατος που επιβεβαιώθηκε, είναι στην κομητεία Volusia. Μάλιστα, ένας εκπρόσωπος της κομητεία, στην ανατολική ακτή της Φλόριντας, είπε ότι αναφέρθηκε «ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με τον Ίαν». Πρόκειται για έναν άνδρα 72 ετών ο οποίος βγήκε από το σπίτι του για να αδειάσει την πισίνα κατά τη διάρκεια της θύελλας, όπως είπε ο Κέβιν Κάπτεν.

Το μέγεθος της καταστροφής χαρακτηρίζεται «ιστορικών διαστάσεων» από τους ειδικούς.



Κλείσιμο
Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό 20 μεταναστών που επέβαιναν σε ένα πλοιάριο το οποίο βυθίστηκε την Τετάρτη στα ανοιχτά του αρχιπελάγους των Κις, λίγο έξω από την πορεία που ακολουθούσε ο τυφώνας.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιες πλημμύρες», σχολίασε ο ΝτεΣάντις. «Ορισμένες από τις περιοχές αυτές, το Κέιπ Κόραλ, η πόλη Φορτ Μάιερς, έχουν πραγματικά πλημμυρίσει», συνέχισε.

Ο Ίαν υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα αφού έπληξε τη Φλόριντα αλλά αναμένεται ότι θα ενισχυθεί και πάλι αργότερα σήμερα, καθώς κατευθύνεται προς τη Νότια Καρολίνα. Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων που εδρεύει στο Μαϊάμι εξέδωσε προειδοποίηση για όλα τα παράλια της Πολιτείας αυτής. Ο Ίαν απέχει περίπου 460 χιλιόμετρα από το Τσάρλεστον και συνοδεύεται από ανέμους που φτάνουν σε ταχύτητα τα 110 χιλιόμετρα την ώρα.



Εμφανείς οι καταστροφές στη Φλόριντα

Προς το παρόν είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπάρξει κάποιος απολογισμός, όμως οι υλικές ζημιές είναι εμφανείς σε πολλές περιοχές. Στο λιμάνι του Φορτ Μάιερς ορισμένα σκάφη βυθίστηκαν, άλλα βγήκαν στην ακτή.

Το πρωί της Πέμπτης, περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια νοικοκυριά ή επιχειρήσεις (σε σύνολο 11 εκατομμυρίων) παρέμεναν χωρίς ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο PowerOutage.

Η Πούντα Γκόρντα, μια κωμόπολη που βρέθηκε πάνω στην τροχιά του Ίαν, ξύπνησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Πυροσβέστες και αστυνομικοί περιπολούσαν στους δρόμους για να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση των καταστροφών ενώ μια μπουλντόζα απομάκρυνε τα κλαδιά των πεσμένων δέντρων. Ο Ίαν ξερίζωσε φοίνικες, κολόνες του ηλεκτρικού και διαφημιστικές πινακίδες. Από την καταρρακτώδη βροχή πλημμύρισε ο παραλιακός δρόμος, με το νερό να φτάνει μέχρι το γόνατο.



Ο Τζο Κέτσαμ, ένας κάτοικος της πόλης, επέλεξε να παραμείνει στο σπίτι του, αψηφώντας την εντολή εκκένωσης. «Προς το παρόν, αισθάνομαι ανακούφιση αλλά χθες ήταν ανησυχητικά τα πράγματα», είπε ο 70χρονος. «Ήταν ασταμάτητο, φυσούσε αδιάκοπα. Ακούγαμε μεταλλικά αντικείμενα να χτυπούν στο κτίριο. Σκοτεινιά. Δεν ξέραμε τι συνέβαινε έξω», αφηγήθηκε.

Η Λιζαμαρί Πιέρο είπε ότι ανακουφίστηκε όταν είδε ότι το σπίτι της «είναι ακόμη όρθιο» και δεν πλημμύρισε.

Το πρωί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, μια απόφαση που επιτρέπει την αποδέσμευση επιπρόσθετων ομοσπονδιακών πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών.



Μπάιντεν: «Ο τυφώνας Ίαν μπορεί να είναι ο πιο θανατηφόρος στην ιστορία της Φλόριντα»

Ο τυφώνας Ίαν ενδέχεται να προκάλεσε «μεγάλες απώλειες» στη Φλόριντα και ίσως να είναι «ο φονικότερος» που έχει πλήξει ποτέ αυτή την Πολιτεία, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Θα μπορούσε να είναι ο φονικότερος τυφώνας στην ιστορία της Φλόριντας», είπε ο Μπάιντεν, επισκεπτόμενος την έδρα της FEMA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. «Οι αριθμοί (…) δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι, όμως λαμβάνουμε τις πρώτες πληροφορίες που κάνουν λόγο για ανθρώπινες απώλειες, οι οποίες μπορεί να είναι μεγάλες», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα πάει στη Φλόριντα «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», για να ευχαριστήσει αυτοπροσώπως όσους ενεπλάκησαν στις επιχειρήσεις διάσωσης και ανοικοδόμησης.



Όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να επισκεφθεί και το Πουέρτο Ρίκο, που επλήγη από τον τυφώνα Φιόνα, είπε ότι αυτή είναι η «πρόθεσή του».

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος απάντησε επίσης κοφτά σε μια ερώτηση για τις συνομιλίες που είχε με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, έναν από τους σκληρότερους πολιτικούς αντιπάλους του και επικριτές του. «Το θέμα είναι να σώσουμε ζωές και κατοικίες, αυτό είναι το θέμα. (…) Του μίλησα τέσσερις-πέντε φορές και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις διαφωνίες μας σε άλλα ζητήματα», τόνισε.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε επίσης ότι θα διαθέσει όλους τους αναγκαίους ομοσπονδιακούς πόρους για τη Φλόριντα. «Θα την ανοικοδομήσουμε σε συνεργασία με την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές», υπογράμμισε.

Βίντεο: Μηχανικός-κυνηγός τυφώνων πέταξε μέσα από τον Ίαν

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει το βίντεο του Νικ Άντεργουντ, μηχανικού αεροδιαστημικής, ο οποίος «κυνηγά» τέτοια καιρικά φαινόμενα, πετώντας μέσα από τυφώνες... για να ζήσει. Τα τελευταία έξι χρόνια, ο μηχανικός αεροδιαστημικής έχει κάνει 76 περάσματα από 20- και παραπάνω- τυφώνες, αλλά όπως δηλώνει, τίποτα δεν ήταν πιο σκληρό και τρομακτικό από αυτό που υπέμεινε την Τετάρτη το πρωί.

«Αυτή η πτήση ήταν η χειρότερη που έχω πάει ποτέ», είπε ο Άντεργουντ σε ένα tweet αφού πέταξε στο κέντρο του τυφώνα Ίαν. «Δεν έχω ξαναδεί τόση αστραπή!».



Ο Άντεργουντ, 30 ετών, ο οποίος είναι μέλος ενός πληρώματος «κυνηγών τυφώνων» της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας που συλλέγει δεδομένα που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι για να προβλέψουν πού θα ακολουθήσουν καταιγίδες όπως ο Ίαν, γύριζε γύρω στις 06.00 το πρωί της Τετάρτης, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, πέταξε μέσα από τον τυφώνα.

«Όταν λέω ότι αυτή ήταν η πιο δύσκολη πτήση της καριέρας μου μέχρι στιγμής, το εννοώ. Δεν έχω δει ποτέ τις κουκέτες να βγαίνουν έτσι», είπε στο Twitter, αναφερόμενος στα κρεβάτια των μελών του πληρώματος στο πίσω μέρος του αεροπλάνου που πετάχτηκαν τριγύρω. «Υπήρχε καφές παντού. Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοια πλάγια κίνηση». Περίπου εννέα ώρες αφότου ο Άντεργουντ πέταξε μέσα από τον Ίαν, ο τυφώνας έφτασε στην ξηρά κοντά στο Φορτ Μάγιερς ως καταιγίδα κατηγορίας 4.

MOMENT hurricane hunter HURLED UP from sit as NOAA's aircraft flies inside the eye of Hurricane Ian


Ειδήσεις σήμερα:

Γκάλοπ Metron Analysis: Στις 10,4 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οργή Πούτιν για τα λάθη στην επιστράτευση - Κάλεσαν υπέργηρους και ασθενείς

Κορινθία: Γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της - Ήταν πρώην μοντέλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης