Τυφώνας Ίαν: Φονικό το πέρασμά του από Κούβα και Φλόριντα - «Ήταν η πιο σκοτεινή νύχτα της ζωής μου»

Τυφώνας Ίαν: Φονικό το πέρασμά του από Κούβα και Φλόριντα - «Ήταν η πιο σκοτεινή νύχτα της ζωής μου»

Δύο θάνατοι στην Κούβα, τουλάχιστον ένας νεκρός στη Φλόριντα - Παραμένουν στο σκοτάδι ώρες μετά τη διακοπή ρεύματος - Το νερό «καταπίνει» σπίτια σε λίγη ώρα

florida0mak
Σαρωτικό είναι πέρασμα του τυφώνα Ίαν από Κούβα και Φλόριντα, αφήνοντας πίσω νεκρούς και πολλές υλικές ζημιές.

Πιο συγκεκριμένα, στην Κούβα, ο τυφώνας Ίαν έχει αφήσει τουλάχιστον δύο ανθρώπους νεκρούς και ολόκληρο το νησί χωρίς ρεύμα. Και οι δύο θάνατοι σημειώθηκαν στην πληγείσα επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο, όπου μια γυναίκα πέθανε μετά την κατάρρευση τοίχου πάνω της και ένας άνδρας πέθανε αφού έπεσε πάνω του η στέγη του, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Την Τετάρτη, οι τοπικές Αρχές έσπευσαν να αποκαταστήσουν το ρεύμα σε μερικά από τα εκατομμύρια σπίτια που έμειναν... στο σκοτάδι.



Υπενθυμίζεται πως ο τυφώνας Ίαν έφτασε στην Κούβα ως καταιγίδα κατηγορίας 3, νωρίς την Τρίτη, νοτιοδυτικά της La Coloma στην επαρχία Pinar del Rio η οποία είναι γνωστή για την καλλιέργεια του καπνού στην Κούβα. Η πρόγνωση έκανε λόγο για πολλή βροχή, κατολισθήσεις και πλημμύρες, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία η εκκένωση χιλιάδων κατοίκων. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη επαρχία, χωράφια πλημμύρισαν και δέντρα ξεριζώθηκαν.

Κλείσιμο



Το κρατικό Εθνικό Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας έκλεισε το ρεύμα στην πρωτεύουσα Αβάνα για να αποφύγει ηλεκτροπληξία, θανάτους και υλικές ζημιές μέχρι να βελτιωθεί ο καιρός. Ωστόσο, οι απειλητικές για τη ζωή συνθήκες που επέφερε ο τυφώνας Ίαν στην Κούβα ώθησαν τους αξιωματούχους να απομακρύνουν περισσότερους από 38.000 κατοίκους από τα σπίτια τους στην επαρχία Pinar del Rio, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι TelePinar.

Η Adriana Rivera, η οποία ζει στην Ισπανία, είπε στο CNN ότι δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με την οικογένειά της που ζούσε στην επαρχία. «Δεν περίμεναν ότι ο τυφώνας θα ήταν τόσο δυνατός» είπε. «Ελπίζω να είναι καλά. Η αβεβαιότητα με σκοτώνει».

Cuba Suffers Islandwide Blackout as Hurricane Ian Hits


Την τελευταία φορά που η Ριβέρα μίλησε με την οικογένειά της –συμπεριλαμβανομένης της μητέρας, της αδερφής, της ξαδέρφης και των ανιψιών της– της είπαν ότι θα αναζητούσαν καταφύγιο στον δεύτερο όροφο του σπιτιού τους επειδή ο πρώτος όροφος πλημμύριζε. Ένας από τους ανιψιούς της κατέγραψε επίσης βίντεο από το σπίτι της οικογένειας που είχε πλημμυρίσει.

Η Mayelin Suarez, κάτοικος του Pinar del Rio, είπε στο Reuters ότι η καταιγίδα έκανε την πιο σκοτεινή νύχτα της ζωής της. «Σχεδόν χάσαμε τη στέγη από το σπίτι μας», είπε. «Η κόρη μου, ο σύζυγός μου και εγώ το δέσαμε με ένα σχοινί για να μην πετάξει μακριά».

Καταστροφικό το πέρασμα του τυφώνα Ίαν από τη Φλόριντα

Όσο αφορά στη Φλόριντα, τουλάχιστον ένας είναι ο νεκρός μετά το πέρασμα του τυφώνα Ίαν, μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια, αφήνοντας 2 εκατομμύρια ανθρώπους στο σκοτάδι και προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

Ανάμεσα στις εικόνες καταστροφής, δέος προκαλεί και το σκηνικό στον Κόλπο της Τάμπα, όπου ο τυφώνας Ιαν «ρούφηξε» όλο το νερό και άδειασε τη θάλασσα, αποκαλύπτοντας τον βυθό. Τα νερά «τραβήχτηκαν» λίγο πριν φτάσει στη στεριά ο Ίαν με ανέμους που έφταναν τα 241 χιλιόμετρα την ώρα. Ο Ιαν «ξέρασε» στη συνέχεια τη θάλασσα στη στεριά ενώ με τις πλημμύρες μέχρι και καρχαρίες κολυμπούσαν στους δρόμους του Φορτ Μάγιερς, δίπλα στα εγκλωβισμένα αυτοκίνητα.


Πρόκειται για έναν από τους πιο ισχυρούς τυφώνες όλων των εποχών για τη Φλόριντα. Το ακραίο φαινόμενο, που είχε φθάσει στην Κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, υποβαθμίστηκε και κατατάσσεται πλέον στην Κατηγορία 3, παραμένοντας ωστόσο, καταστροφικός, πάντα σύμφωνα με το NHC.

Βίντεο από το πέρασμα του τυφώνα Ίαν στη Φλόριντα έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο. Ενδεικτικό του καταστροφικού του περάσματος είναι ένα βίντεο timelapse που δείχνει πως μέσα σε λίγη ώρα το νερό «καταπίνει» τα σπίτια.





Όπως δείχνουν και τα βίντεο, ο καταστροφικός τυφώνας Ίαν παρέσυρε κυριολεκτικά τα πάντα. Κάτοικος στη Φλόριντα μάλιστα, δημοσίευσε μια φωτογραφία από την ολοκαίνουργια ΜακΛάρεν του η οποία παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. «Το αυτοκίνητο βγήκε από το γκαράζ», είπε.

$2 M MCLAREN P1 DESTROYED BY HURRICANE IAN IN FLORIDA


Πρόκειται για το μοντέλο McLaren P1 αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, με τα πλάνα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο να είναι αποκαρδιωτικά. Το υπερπολυτελές όχημα, όπως φαίνεται, βρισκόταν στο γκαράζ του άτυχου άνδρα μαζί με μια Rolls Royce και λόγω της πλημμύρας μετακινήθηκε προς τα έξω. 
florida__12_
florida__13_
florida__14_
florida__9_
florida__2_
florida__3_
florida__10_
florida__11_


Ειδήσεις σήμερα:

Πολυτεχνειούπολη: Απόπειρα αρπαγής του «Έσκο» από τον Ερυθρό Σταυρό

Πόλεμος στην Ουκρανία - Economist: Ο Πούτιν κάνει τη μεγαλύτερη προσάρτηση εδαφών από τον Β΄ Παγκόσμιο

Η ζωή μετά την Ελισάβετ: Ο οίκος των Ουίνδσορ σε κρίση - Βασιλιάς σε «ομηρία» ο Κάρολος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης