Nord Stream 2, το τεχνολογικό θαύμα που δεν λειτούργησε ποτέ

Nord Stream 2, το τεχνολογικό θαύμα που δεν λειτούργησε ποτέ

Μία και πλέον δεκαετία κράτησε ο σχεδιασμός και η κατασκευή του περίπλοκου τεχνικού έργου για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, πριν το ακυρώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

nord-stream-1200
Ακόμη και αν αφήσει κανένας κατά μέρος τα πολιτικά και διπλωματικά προβλήματα που προκαλεί, η κατασκευή του Nord Stream 2 είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα που απαίτησε πάνω από 10 χρόνια σχεδιασμού και κατασκευής.

Ο Nord Stream 2 αποτελείται από δύο παράλληλους αγωγούς 1.224 χιλιομέτρων από ενισχυμένο ατσάλι μέσα σε περίβλημα από τσιμέντο. Η διαδρομή του είναι σχεδόν ίδια με αυτή του Nord Stream 1, από τη Ρωσία στη Γερμανία, μέσα από τον βυθό της Βαλτικής.

Σχεδιάστηκε για να μεταφέρει 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο και να έχει διάρκεια ζωής γύρω στα 50 χρόνια.

nordstream-1
Πίνακας: Reuters


Αρχικά έγιναν λεπτομερείς έρευνες στον βυθό της Βαλτικής για να χαραχτεί με ακρίβεια η διαδρομή. Ο βυθός χαρτογραφήθηκε προσεκτικά ώστε ο αγωγός να περάσει από ομαλά σημεία, οι μηχανικοί όμως έριξαν χαλίκι κατά τόπους για να «καθίσει» πάνω σε αυτό.

Κάθε ένας από τους δύο αγωγούς αποτελείται από 100.000 προκατασκευασμένα κομμάτια.

Ο χαλύβδινος αγωγός μέσα στον οποίο μεταφέρεται το φυσικό αέριο έχει διάμετρο 1,13 μέτρα και πάχος 4,1 εκατοστά ενώ περιβάλλεται από τσιμέντο ενισχυμένο με ατσάλι με πάχος 6 με 11 εκατοστά. Επειδή η πίεση μειώνεται κατά τη διαδρομή ο αγωγός έχει παχύτερα τοιχώματα στη Ρωσία σε σχέση με τη Γερμανία.

Κάθε ένα από τα κομμάτια ζυγίζει 11 τόνους, βάρος που φτάνει τους 23-24 τόνους αν υπολογιστεί και το τσιμεντένιο περίβλημα. Έγιναν εκτεταμένοι έλεγχοι στα κομμάτια πριν τους τοποθετήσουν στον βυθό και νέοι έλεγχοι για να βεβαιωθούν οι μηχανικοί ότι το καθένα είναι στη σωστή θέση.

Κλείσιμο
Μετά την ολοκλήρωση του έργου, αφαιρέθηκε το νερό από τους αγωγούς που γέμισαν με άζωτο εν αναμονή της λειτουργίας που τελικά δεν άρχισε ποτέ.

Ειδήσεις σήμερα:

Υπουργικό Συμβούλιο: «Καμπανάκι» για τις ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ - Επαφές για συγκράτηση τιμών

Ενεργειακή κρίση - Διαρροή στον Nord Stream: Υποψίες για σαμποτάζ, σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις - Δείτε βίντεο

Πολυτεχνειούπολη: Η δόκιμη αστυνομικός συνεργαζόταν με τη συμμορία του Αλβανού σεσημασμένου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης