Μπάιντεν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Ο Πούτιν θέλει να εξαφανίσει την Ουκρανία, πρέπει να παγώσει το αίμα σας

Μπάιντεν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Ο Πούτιν θέλει να εξαφανίσει την Ουκρανία, πρέπει να παγώσει το αίμα σας

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για έναν «βάναυσο και άσκοπο» πόλεμο - Τόνισε ότι η Ρωσία παραβιάζει τις αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ - Μίλησε για τα εγκλήματα πολέμου από τη Μόσχα

000_32JU6Q4
Καταδικάζει τις κινήσεις του Κρεμλίνου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας «βάναυσο και άσκοπο τον πόλεμο στην Ουκρανία που απορρέει από την επιθυμία ενός άνδρα». 

«Ο πόλεμος αυτός γίνεται για να εξαλειφθεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει ως αυτόνομο έθνος. Αυτό θα πρέπει να κάνει το αίμα μας να παγώνει» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ εστιάζοντας στις δραματικές διαστάσεις της σύρραξης.

Μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου και στην πρώτη του ομιλία στον ΟΗΕ από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στα ουκρανικά εδάφη, ο Μπάιντεν τόνισε ότι ο Πούτιν «παραβίασε ξεδιάντροπα» τους βασικούς κανόνες του ΟΗΕ διατάζοντας τα στρατεύματά του να εισβάλουν στη γειτονική χώρα.


Κατά την ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος εστίασε στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανόμένων των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.  «Ο πόλεμος που έχει κηρύξει η Ρωσία δείχνει ότι δεν υφίσταται ο σεβασμός στο δικαίωμα των Ουκρανών να υπάρχουν ως αυτόνομο έθνος», υπογράμμισε ο Μπάιντεν ενώ εστίασε και στις θηριωδίες της Μόσχας, τις βομβιστικές επιθέσεις σε σχολεία, νοσοκομεία, συγκοινωνίες.

Κλείσιμο
Δεν παρέλειψε, ακόμη, να αναφερθεί στους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στην πόλη Ιζιούμ, κάνοντας λόγο για απτές αποδείξεις βασανισμού.  Τόνισε, δε, ότι λόγω του «άσκοπου», όπως τον χαρακτήρισε, πολέμου, ο πλανήτης βίωσε μια πρωτοφανή κατάσταση βαρβαρότητας.

«Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί, δεν πρέπει καν να διεξαχθεί» τόνισε ο Μπάιντεν μετά τις απελές του Κρεμλίνου για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Προέτρεψε, δε, όλα τα έθνη να δεσμευτούν εκ νέου ώστε να μην χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα

«Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να χαράξουν αυστηρά μέτρα ελέγχου όπλων», δήλωσε ειδικότερα ο Μπάιντεν. Επανέλαβε, ακόμη, ότι η Ρωσία εξαπολύει ανεύθυνες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

«Δεν θα παρακολουθήσουμε παθητικά την ιστορία, θα γράψουμε ιστορία. Οφείλουμε να το κάνουμε αυτό, για εμάς, για το μέλλον, για την ανθρωπότητα» κατέληξε ο Αμρικανός πρόεδρος.

Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε «να αυξηθεί ο αριθμός των μελών, μονίμων και μη» του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να μπορούν να εκπροσωπούνται χώρες από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Αυτός ο σημαντικός οργανισμός έχει επί του παρόντος πέντε μόνιμα μέλη: τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.

Ο Μπάιντεν, αφού επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα, επικέντρωσε τις επιθέσεις του στη Ρωσία, αλλά υιοθέτησε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο με τον μεγάλο αντίπαλο, την Κίνα.  «Επιτρέψτε μου να μιλήσω ευθέως», είπε. «Οι ΗΠΑ δεν αναζητούν σύγκρουση. Οι ΗΠΑ δεν αναζητούν ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα, είπε ξανά ο Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η αμερικανική θέση για την Ταϊβάν, ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο θέμα, δεν έχει αλλάξει.

Αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε σήμερα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, «επικίνδυνες» δηλώσεις σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, ο τελευταίος είπε: «Ένας πυρηνικός πόλεμος είναι αδύνατο να κερδηθεί και δεν πρέπει να προκληθεί».

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς η αντεπίθεση του Κιέβου έφερε την πυρηνική απειλή του Πούτιν

Δείτε βίντεο: «Αν αυτός είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι Ερντογάν» είπε απαξιωτικά ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Βγενόπουλος δικαιώθηκε για €300 εκατ. αλλά μετά θάνατον
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης