Η αναδίπλωση του Ερντογάν με Σουηδία και Φινλανδία έφερε το ραντεβού με Μπάιντεν για τα F-16

Η αναδίπλωση του Ερντογάν με Σουηδία και Φινλανδία έφερε το ραντεβού με Μπάιντεν για τα F-16

H συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και κράτησε 70 λεπτά - Στο τραπέζι τέθηκε το θέμα του εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16 -  Όπως είναι γνωστό, κάθε σύμβαση για εξοπλισμούς πρέπει να έχει την συμφωνία του Κογκρέσου και αυτό παραμένει το «μεγάλο αγκάθι» για την Τουρκία - Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την άρση των αντιρρήσεων του σε ό,τι αφορά στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

erdobai
Με κύριο «μενού» τα εξοπλιστικά προβλήματα της Τουρκίας , ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για τον εκσυγχρονισμό των  μαχητικών F-16 της Τουρκίας, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ,  ένα 24ωρο αφότου ο Σουλτάνος του Βοσπόρου εγκατέλειψε τις προσπάθειες να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, φέρνοντας την Βορειοατλαντική Συμμαχία ένα βήμα πιο κοντά στην ενίσχυση του ανατολικού της μετώπου με τη Ρωσία.


Αυτή η κίνηση φαίνεται να κέρδισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ενίσχυση της αεροπορίας της Τουρκίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο.
Η συνάντηση κράτησε συνολικά 70 λεπτά, από τα οποία 40 κατ΄ ιδίαν και 30 με την παρουσία διευρυμένης αντιπροσωπίας και από τις δύο πλευρές.
Directo | Erdogan y Biden se reúnen en la cumbre de la OTAN en Madrid

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για την άρση του βέτο σε ό,τι αφορά στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και για την προσπάθεια της Τουρκίας να κρατήσεις ανοικτούς διαδρόμους με την Ουκρανία για την αποφυγή επισιτιστικής κρίσης. 

Κλείσιμο
Ο Ερντογάν απάντησε ότι ελπίζει πως η διπλωματία θα βοηθήσει να επιλυθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.
Βέβαια, τόσο ο εκσυγχρονισμός των  F-16 όσο και η αγορά νέων, θα πρέπει να περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο και από τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, μεταξύ αυτών και από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας επικεφαλής της οποίας είναι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Νωρίτερα, η βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Σελέστ Βαλάντερ, είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους πως «το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο των F-16».

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών τους από την Τουρκία, γιατί αυτή είναι η συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια», πρόσθεσε. Η αναφορά στην διαδικασία σύναψης των συμβάσεων έχει να κάνει με την εμπλοκή του Κογκρέσου στην υπόθεση - και όπως είναι γνωστό, αυτή την περίοδο δεν υπάρχει πλειοψηφία για τον εξοπλισμό της Τουρκίας. 

Νωρίτερα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία απέκλεισαν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για μακροχρόνια αιτήματα όπως, τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 με αντάλλαγμα να επιτρέψουν στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ξεκινήσουν τη διαδικασία ένταξης στη συμμαχία.

Η απόφαση του Τούρκου ηγέτη να αφήσει τους Σκανδιναβούς να προχωρήσουν στο ΝΑΤΟ άνοιξε το δρόμο για μια επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος του Μπάιντεν.

Ο Ερντογάν επιδιώκει τώρα να αξιοποιήσει μια σχετικά θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις του με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ύστερα από μια περίοδο παγωμένων σχέσεων σχετικά με την αγορά προηγμένων ρωσικών συστημάτων αεράμυνας από την κυβέρνησή του.


Ειδήσεις σήμερα:

Ρούλα Πισπιρίγκου: Καλείται ως ύποπτη και για τους θανάτους Μαλένας - Ίριδας

Λιονέλ Μέσι: Ξεφαντώνει με Σουάρεζ, Φάμπρεγας και τις γυναίκες τους στην Ίμπιζα - Ασταμάτητο πάρτι

Δίκη Λιγνάδη: Ένοχος για τις τρεις κατηγορίες βιασμού η πρόταση του εισαγγελέα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης