Ο δήμαρχος Μελιτόπολης περιγράφει τον εφιάλτη της απαγωγής του: «Δεν έχει καμία αξία για τους Ρώσους η ανθρώπινη ζωή»

Ο δήμαρχος Μελιτόπολης περιγράφει τον εφιάλτη της απαγωγής του: «Δεν έχει καμία αξία για τους Ρώσους η ανθρώπινη ζωή»

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Μελιτόπολης επισκέφθηκε μαζί με άλλους δύο Ουκρανούς βουλευτές τις Βρυξέλλες και μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

25588936
Ήταν περίπου στα μέσα Μαρτίου όταν τα μέσα ενημέρωσης κατακλύζονταν από την είδηση της απαγωγής του δημάρχου Μελιτόπολης, στην Ουκρανία, Ιβάν Φεντόροφ από ρωσικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμρι Ζελένσκι ζητούσε την απελευθέρωσή του. Όταν τελικά τον άφησαν ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι βγήκε ζωντανός.

«O φόβος ήταν το μετά. Όταν με απήγαγαν κατάλαβα ότι η ζωή δεν κόστιζε τίποτε για τους Ρώσους στρατιώτες» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά επίσκεψη που πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες. Μαζί με τα μέλη του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, Ολένα Χομένκο και Μαρία Μεζέντσεβα μίλησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και σε κλειστή εκδήλωση του διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης GLOBSEC με την παρουσία ελάχιστων δημοσιογράφων.

Του ζητήσαμε να μας περιγράψει τον εφιάλτη που έζησε τις ημέρες της ομηρίας του.

«O φόβος ήταν το μετά. Όταν με απήγαγαν κατάλαβα ότι η ζωή δεν κόστισε τίποτα για τους Ρώσους στρατιώτες. Από τη μία στιγμή στην άλλη μπορούσαν να με σκοτώσουν. Φοβόμουν. Όταν ήμουν στη φυλακή χωρίς καμία επικοινωνία δεν ήξερα πού είναι η οικογένειά μου, πού είναι τα στελέχη μου, ποια είναι η κατάσταση στην πόλη. Δεν υπήρχε καμία πληροφορία. Μου είπαν ότι η ανταλλαγή θα γινόταν τη Δευτέρα. Με έβαλαν σε ένα στρατιωτικό αυτοκίνητο και είπαν: Σήμερα θα γίνει η ανταλλαγή. Είπα: Εξαιρετικά. Ρώτησα πού θα γίνει η ανταλλαγή. Μου απάντησαν ότι θα γινόταν 80 χλμ από την Μελιτόπολη. Ξέρετε, έχω γεννηθεί στη Μελιτόπολη, γνωρίζω όλους τους δρόμους, πόσα χιλιόμετρα είναι, πόσοι είναι οι δρόμοι. Ξέρω τα πάντα. Κατάλαβα ότι θα πηγαίναμε προς τη Ζαπορίζια ίσως. Δύο ώρες το πιο πολύ. Περνάνε δύο ώρες, τρεις ώρες. Σταματάμε και πίνουμε καφέ. Τέσσερις ώρες, πέντε ώρες. Σταματάνε και κάνουν κάτι άλλο. Μετά από πέντε ώρες ο επικεφαλής της αποστολής γυρίζει και μου λέει: Λυπάμαι, αλλά η ανταλλαγή σήμερα δεν είναι δυνατή. Η χώρα σου δεν θέλει να σε πάρει. Ρωτάω: Τι; Μου είπαν: Κρίμα. Πήγαινε πίσω στην φυλακή. Φυσικά αυτό δεν ήταν αλήθεια, γιατί η ουκρανική κυβέρνηση δεν ήξερε τίποτα σχετικά με ανταλλαγή τη Δευτέρα. Ξεκίνησαν να προετοιμάζουν την ανταλλαγή την Τρίτη και την Τετάρτη έγινε. Αλλά αυτό που έγινε τη Δευτέρα ήταν ψυχολογικός πόλεμος» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιβάν Φεντόροφ.

«Η ρωσική προπαγάνδα δουλεύει εδώ και 10-12 χρόνια»

Ο Ουκρανός πολιτικός εξηγεί ότι όσα συμβαίνουν σήμερα έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. «Η ρωσική προπαγάνδα δουλεύει εδώ και δέκα με δώδεκα χρόνια και δουλεύει πολύ καλά. Το ξέρω γιατί όταν με απήγαγαν και ήμουν στη φυλακή, ρώτησα τους στρατιώτες, γιατί έρχεστε στη χώρα μου, γιατί έρχεστε στην πόλη μου, τι θέλετε; Και είπαν: Πρώτον για να σώσουν τη ρωσική γλώσσα. Κάτι το οποίο είναι χαζό διότι στην περιοχή το 95% των Ουκρανών μιλούν ρωσικά. Είναι παραμύθι λοιπόν. Δεύτερον, για να κάνουν ξεκαθάρισμα από τους ναζιστές. Δεν καταλαβαίνουν ότι οι Ουκρανοί πατριώτες δεν είναι ναζιστές. Είναι Ουκρανοί πατριώτες, που αγαπούν τη γη τους, τη χώρα τους.

Από το 2014 μέχρι φέτος στις 24 Φεβρουαρίου, πολλοί πολιτικοί κλείνουν τα μάτια στην κατάσταση στην Ουκρανία. Πολλοί πολίτες της ΕΕ, δεν καταλάβουν ποια είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. Η προσάρτηση της Κριμαίας είναι μακριά λένε. Πυροβολισμοί στο Ντονμπάς. Είναι μακριά λένε. Αλλά τώρα ο πόλεμος είναι στη μέση του ευρωπαϊκού Κιέβου. Πρέπει να πιστέψετε ότι μπορεί να ξεκινήσει πόλεμος και αλλού στην ΕΕ. Στην Πολωνία, στην Σλοβενία» αναφέρει, ενώ εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για την Ουγγαρία.

Κλείσιμο
«Η Ουγγαρία φαίνεται ότι είναι πιο… έξυπνη (αστειευόμενος). Μπορούν οι Ούγγροι να στηρίξουν τη Ρωσία. Είναι καταπληκτικό. Τρομερή στήριξη όταν θα πάει η Ρωσία να τους απελευθερώσει από τον ναζισμό» σημειώνει ο Ιβάν Φεντόροφ.

«Ο Πούτιν είναι δολοφόνος»

Παράλληλα, προσπαθώντας να μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία επισημαίνει ότι κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν αυτός ο πόλεμος και χαρακτηρίζει τον Πούτιν «δολοφόνο».

«Ας πάμε πίσω πριν από δύο μήνες. Ήταν δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας πόλεμος στη μέση μιας ευρωπαϊκής πόλης όπως το Κίεβο. Δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Τώρα καταλαβαίνω ότι ο Πούτιν δεν είναι φυσιολογικός. Είναι δολοφόνος. Τώρα βλέπουμε τι έχει κάνει με τους πολίτες μας, με τη χώρα μας, με τις πόλεις μας, με τα παιδιά μας, τους στρατιώτες μας. Γι'αυτό προσπαθούμε να τα δείξουμε αυτά και να προσπαθήσουμε να κάνουμε κατανοητή την κατάσταση» υπογραμμίζει. Ο δήμαρχος Μελιτόπολης πιστεύει ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει: «εάν δεν σταματήσουμε τον πόλεμο και δεν κερδίσουμε τον πόλεμο η Ρωσία θα έρθει με πόλεμο προς την ΕΕ».

Ειδήσεις σήμερα:

Tεστ DNA για τη Μαλένα και την Ίριδα θα ζητήσει o Μάνος Δασκαλάκης

Γιατρός-ήρωας γίνεται «ασπίδα» για τραυματισμένη Ουκρανή στο Χάρκοβο - Δείτε βίντεο

Μπαράζ υπερπτήσεων από τουρκικά F-16 πάνω από Ζουράφα, Παναγιά και Οινούσσες


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης