Εισβολή στην Ουκρανία - Μπάιντεν κατά Πούτιν: Ανοίγετε πυρ αδιακρίτως

Εισβολή στην Ουκρανία - Μπάιντεν κατά Πούτιν: Ανοίγετε πυρ αδιακρίτως

Νωρίτερα το επιτελείο Μπάιντεν ανακοίνωσε επιπλέον κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών - Ο Αμερικανός πρόεδρος θα υποδεχθεί αύριο, Παρασκευή, στον Λευκό Οίκο τον Φινλανδό ομόλογό του

biden_ap_1
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ότι ανοίγουν πυρ αδιακρίτως στην Ουκρανία, αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τον πρόεδρο Πούτιν και τους επιτελείς του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υποδεχθεί αύριο Παρασκευή στον Λευκό Οίκο τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο. Οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες τους τελευταίους μήνες.

«Θα συζητήσουν την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας, η οποία είναι πολύ ισχυρή και πλαισιώνεται από την στενή συνεργασία της Φινλανδίας με το ΝΑΤΟ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας κάλεσε νωρίτερα τους συμπατριώτες του να παραμείνουν «ψύχραιμοι» σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται η συζήτηση για το εάν η χώρα του θα ζητήσει ή όχι την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Την περασμένη Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι η ένταξη σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα είχε «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες», μια προειδοποίηση που αγνοήθηκε από το Ελσίνκι.

Οι βομβαρδισμοί

Παρά τις προσπάθειες για διπλωματική λύση, οι ρωσικές δυνάμεις «σφίγγουν» τον κλοιό γύρω από πόλεις της Ουκρανίας, σφυροκοπώντας Μαριούπολη και Χάρκοβο, ενώ επιμένουν ότι έχουν καταλάβει τη Χερσώνα.

Οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε η Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος της χώρας, ωστόσο συμφωνήθηκε η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων, αλλά και η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από κοινού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εκκένωσης των περιοχών. Θα υπάρξει και τρίτος γύρος συνομιλιών, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο οι προσπάθειες να «περιχαρακωθεί» ο ρωσικός μεγαλοϊδεατισμός έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμιο ζήτημα. Η διεθνής κοινότητα εμπλέκεται σε ένα ράλι. Κυρώσεις, αποκλεισμοί, προειδοποιήσεις, όλα στοχεύουν να «φρενάρουν» τα μεγαλεπίβολα σχέδια επεκτατισμού του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Το νέο πακέτο κυρώσεων 

Νέο πακέτο κυρώσεων επιβάλλει το επιτελείο Μπάιντεν.  
Τα τιμωρητικά μέτρα έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος του Κρεμλίνου, στοχεύοντας στη ρωσική ελίτ και στην αποσύνδεση αριθμού τραπεζών από το σύστημα SWIFT.

Ήδη ο Μπάιντεν έχει δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία εύπορων Ρώσων όπως και των ενήλικων παιδιών τους. Έχει, παράλληλα, δεσμευτεί να «χτυπήσει» και άλλα περιουσιακά στοιχεία ολιγαρχών, όπως τα ιδιωτικά τζετ, πολυτελή διαμερίσματα, γιοτ. 

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν περιορισμούς στην έκδοση βίζας για 19 ολιγάρχες κια για 47 μέλη των οικογενειών τους. Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών και ολιγάρχες που ενισχύουν χρηματικά τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Μόσχας. 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Τάγμα του Αζόφ «δείχνει» ξανά ο Ρώσος πρέσβης για τους νεκρούς Έλληνες στο Σαρτανά - Αρνείται ανάμειξη της Μόσχας

H Τουρκία ξεκαθαρίζει στη Ρωσία ότι τα drones που στέλνει στην Ουκρανία δεν είναι βοήθεια αλλά πωλήσεις

Ζελένσκι: Δεν θα παραδοθώ ποτέ, αν η Ρωσία πάρει την Ουκρανία, θα κυνηγήσει τις χώρες της Βαλτικής

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης