Εισβολή στην Ουκρανία: Νέες αμερικανικές κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες - Μπλόκο σε μεταβιβάσεις περιουσιών στις γυναίκες και τα παιδιά τους

Εισβολή στην Ουκρανία: Νέες αμερικανικές κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες - Μπλόκο σε μεταβιβάσεις περιουσιών στις γυναίκες και τα παιδιά τους

Στο  νέο πακέτο κυρώσεων και το «δεξί χέρι» του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ - Δεσμεύονται, εκτός από καταθέσεις, και άλλα περιουσιακά στοιχεία - Στο στόχαστρο και ολιγάρχες που ενισχύουν χρηματικά τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Μόσχας

rwsoi-oligarxes3
Με τον πόλεμο να μαίνεται και τη Ρωσία να εξακολουθεί να χτυπά με σφοδρότητα τη γειτονική Ουκρανία, νέο πακέτο κυρώσεων επιβάλλει το επιτελείο Μπάιντεν. 

Τα τιμωρητικά μέτρα έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος του Κρεμλίνου, στοχεύοντας στη ρωσική ελίτ και στην αποσύνδεση αριθμού τραπεζών από το σύστημα SWIFT.

Ήδη ο Μπάιντεν έχει δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία εύπορων Ρώσων όπως και των ενήλικων παιδιών τους. Έχει, παράλληλα, δεσμευτεί να «χτυπήσει» και άλλα περιουσιακά στοιχεία ολιγαρχών, όπως τα ιδιωτικά τζετ, πολυτελή διαμερίσματα, γιοτ. 

Το νεο πακέτο 

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν περιορισμούς στην έκδοση βίζας για 19 ολιγάρχες κια για 47 μέλη των οικογενειών τους. Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών και ολιγάρχες που ενισχύουν χρηματικά τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Μόσχας. 

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα επιβάλλει κυρώσεις σε μέσα που συμβάλλουν στην αναπαραγωγή της ρωσικής προπαγάνδας.Αυτά είναι τα  Odna Rodyna, Rhythm of Eurasia, Kamerton, SouthFront, SDN InfoRos, New Eastern Outlook, Oriental Review, United World International και Geopolitical. Οι περιορισμοί θα αφορούν και σε 26 Ρώσους και πολίτες που ζουν στην Ουκρανία και που εργάζονται στα παραπάνω μέσα. 

Οι πολίτες στους οποίους θα επιβληθούν σκληρά μέτρα είναι οι εξής: 

- Νικολάι Τοκάρεφ, μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη του. Δεσμεύονται οι δύο κτηματομεσιτικές εταιρείες του.

Κλείσιμο
Igor-Sechin-Nikolai-Tokarev-Vladimir-Putin-Kremlin-Russia-Rosneft-Transneft-crude-oil-tariffs
Ο Νικολάι Τοκάρεφ


- Μπόρις Ρομάνοβιτς μαζί με τη σύζυγό του και τους δύο γιους τους.
oligarxes-rwsoi__1_
Ο Μπόρις Ρομάνοβιτς

- Αρκάντι Ρότενμπεργκ μαζί με τους δύο γιους του και την κόρη του.

TASS_30566811
Ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ
 

- Σεργκέι Τσεμέζοφ μαζί με τη σύζυγό του, τον γιο του και τη θετή κόρη του.  
oligarxes-rwsoi__2_
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ

- Ίγκορ Σουβάλοφ μαζί με τις πέντε εταιρείες του, τη σύζυγό του, τον γιο του και την εταιρεία του τελευταίου και το τζετ του, την κόρη του και την εταιρεία της. 

2537
Ο Ίγκορ Σουβάλοφ



- Γεβγκένι Πριγκοζίν μαζί με τις τρεις εταιρείες του, τη σύζυγό του, την κόρη και τον γιο του. 

96374
Ο Γεβγκένι Πριγκοζίν


- Ντμίτρι Πεσκόφ, γραμματέα Τύπου του Κρεμλίνου.
oligarxes-rwsoi__2_
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ

- Αλισέρ Ουσμάνοφ μαζί με το υπερπολυτελές γιοτ του και το ιδιωτικό τζετ του. 

1267371
Ο Αλισέρ Ουσμάνοφ


Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο νέος γύρος κυρώσεων θα σφίξει περαιτέρω τον κλοιό για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, διεμήνυσε ότι δεν αναμένεται νέα συνάντηση ανάμεσα σε Βάντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν. «Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή» είπε ειδικότερα.

«Σχεδιάζουμε μια επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ή μια κλήση. Θα εξετάσουμε όμως μια σειρά παραγόντων» συμπλήρωσε η Ψάκι. 

«Οι Ρώσοι εξακολουθούν να κλιμακώνουν την ένταση και να επιτίθενται σε ένα κράτος με εδαφική κυριαρχία. Η διπλωματική οδός όμως παραμένει πάντα επιθυμητή επιλογή», επεσήμανε, δε, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. 

Απέφυγε, ακόμη, να προβεί σε εκτιμήσει σχετικά με το αν η Ρωσία τελικά θα καταλάβει το Κίεβο.

Κυρώσεις και από τη Βρετανία

Λίγο νωρίτερα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις στον Ουσμάνοφ, ο οποίος είχε επενδύσει στην ποδοσφαιρική ομάδα της Έβερτον, και στον πρώην αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ.

Με τις κυρώσεις αυτές «στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι θα πλήξουμε τους ολιγάρχες και όσους συνδέονται στενά με το καθεστώς του Πούτιν και τον βάρβαρο πόλεμό του. Δεν θα σταματήσουμε. Ο στόχος μας είναι να παραλύσουμε τη ρωσική οικονομία και να οδηγήσουμε στη λιμοκτονία την πολεμική μηχανή του Πούτιν», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Συνολικά, μαζί με τους Ουσμάνοφ και Σουγκάλοφ, η βρετανική κυβέρνηση έχει επιβάλει κυρώσεις σε 13 Ρώσους ολιγάρχες και σε περισσότερα από 220 πρόσωπα και εταιρείες, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδήσεις σήμερα:

Το Τάγμα του Αζόφ «δείχνει» ξανά ο Ρώσος πρέσβης για τους νεκρούς Έλληνες στο Σαρτανά - Αρνείται ανάμειξη της Μόσχας

H Τουρκία ξεκαθαρίζει στη Ρωσία ότι τα drones που στέλνει στην Ουκρανία δεν είναι βοήθεια αλλά πωλήσεις

Ζελένσκι: Δεν θα παραδοθώ ποτέ, αν η Ρωσία πάρει την Ουκρανία, θα κυνηγήσει τις χώρες της Βαλτικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης